Business-update: Oliefirma med vild melding: Vil satse stort på laks

Berlingskes businessredaktion viser vejen til de vigtigste historier om økonomi og virksomheder.

Her er det et lakseopdræt på Færøerne. Et olieselskab må satse på netop laks for at ruste sig til fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Go’ fredag eftermiddag!

Vi er nået til ugens sidste hverdag. Alligevel vil det være synd at sige, at nyhedstempoet for alvor er faldet i løbet af fredagen. Torsdag stod det klart, at USAs økonomi tog et ordentligt hug på sinkadusen som følge af coronakrisen, og fredag står det klart, at også Europa er hårdt ramt.

Det er kort og godt barsk læsning at se tal for væksten i euroområdet og en række store europæiske lande, som er blevet offentliggjort fredag formiddag.

»Det svarer i træskolængder til, at hele Spaniens økonomi forsvandt på blot et enkelt kvartal. Den europæiske økonomi er på den måde banket 15 år tilbage,« skriver Sydbanks cheføkonom, Søren V. Kristensen, i en kommentar til de nye tal.

Læs mere om det her.

PFA-investeringer i modvind

Pensionskæmpen PFA har de senere år kastet sig over en række større såkaldte alternative investeringer, men ifølge Finans har nogle af de store milliardinvesteringer det svært.

Erhvervsmediet peger på, at TDC, der blev købt af børsen i 2018, har mistet kunder i højt tempo. Mediet nævner i samme ombæring Nykredit, der er påvirket af lave renter og coronakrisen. Derudover spøger et rekordstort lån på 3 milliarder kroner til flyleasingfirmaet Nordic Aviation Capital (NAC), som er endt i store problemer i coronakrisen.

NAC og selskabets kreditorer, herunder PFA, fik ifølge Finans i sidste uge grønt lys til en aftale, som fjerner renter og afdrag i 6-12 måneder.

Kasper Lorenzen, investeringschef hos PFA, forsvarer investeringerne:

»Jeg er ikke enig i præmissen om, at de tre investeringer kan klassificeres som havende det lidt svært. Én af dem har det indiskutabelt svært. Det er NAC. For de andres vedkommende er det en anden situation, og med til historien hører også, at nogle af dem, du ikke nævner, har gjort det rigtig, rigtig godt,« siger han til Finans.

Oliefirma satser på laks

​I Norge tager en leverandør til olieindustrien nu konsekvenserne af fremtidsudsigterne for sort energi.

Det er firmaet NorSea, som ifølge E24 vil satse på havbrug. I første omgang bliver det laks, men senere kan der blive tale om et sats på brunalger, skriver mediet.

»Vi tror, ​​at olieindustrien vil fortsætte i mange årtier fremover. Men på samme tid er vi nødt til at begynde at tænke på andre muligheder,« siger koncernchef John Egil Stangeland til mediet.

Selskabet ejer store anlæg og baser langs kysten, i Kristiansund og Hammerfest. De vurderer, at det er mest aktuelt at opføre anlæg til formålet.

NorSea Group leverer fortsat logistik og forsyningsløsninger til olieindustrien, men direktøren tror, at de med tiden vil få mere ledig kapacitet som følge af faldet.

Fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Nye tal: Europæisk økonomi i frit fald

Nye tal viser, at den økonomiske aktivitet i euroområdet faldt med 12,1 procent i andet kvartal. Det er et historisk stort fald, som kommer, efter at nye tal torsdag viste, at verdens største økonomi, USA, skrumpede med 9,5 procent i samme kvartal.

Læs Morten Laugesens historie her.

2. Ikonisk virksomhed tilbage fra de døde

Den mere end 100 år gamle ikoniske virksomhed Kodak, der gennem et århundrede dominerede markedet for kameraer og filmruller, er dukket op igen. Med et stort lån fra Trump-administrationen kaster selskabet sig ud i at producere ingredienser til medicin, og det har fået aktien til at stige med 1.500 procent.

Læs Sebastian Perssons fortælling her.

3. Huawei er nu verdens bedst sælgende smartphoneproducent

Der er meget storm om den kontroversielle techvirksomhed Huawei. Men et er politik, noget andet salg. Her har firmaet taget førertrøjen fra Samsung og er blevet verdens største producent af smartphones. Konkret har Huawei solgt 55,8 millioner smartphones i andet kvartal, mens Samsung har solgt 53,7 millioner. Analytikere spår dog, at førstepladsen blot er til låns.

Læs historien fra Torsten Cordes her.

4. Modeindustrien genoplever kæmpe forvandling

Når økonomien styrter i grus, bliver modeindustrien forandret – men coronakrisen har ændret modeverdenen for altid: »Der er noget fundamentalt galt«, lyder skudsmålet.

Læs Henriette Hejlskovs historie her.

5. Her er ti, der er kommet ud af coronakrisen

Coronakrisen tvang store dele af befolkningen hjem, erhvervslivet blev presset i knæ, og store dele af samfundet forandrede sig. Men store udfordringer kalder på nye løsninger, og en krise kan også være grobund for nye ideer, teknologier og virksomheder. Her er ti af dem, der er opstået under coronakrisen.

Læs Sebastian Perssons historie her.