Kontroversiel techvirksomhed er nu verdens bedst sælgende smartphoneproducent

Huawei har taget føretrøjen fra Samsung, og er blevet verdens største producent af smartphones. Men analytikere spår, at førstepladsen blot er til låns.

Huawei-reklame på Kongens Nytorv i København. Det kinesiske firma har nu erobret titlen som verden bedst sælgende smartphonemærke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Huawei er nu det mest sælgende smartphonemærke i verden.

Den kinesiske techgigant har overtaget føringen fra Samsung, der indtil nu var firma, som solgte flest smartphones.

Huawei har solgt 55,8 mio. smartphones i andet kvartal, mens Samsung har solgt 53,7 mio. styk. Det fremgår af markedsanalyse bureauet Canalys ifølge CNN Business.

Mo Jia fra analysefirmaet Canalys understreger, at det er »meget vigtigt for Huawei at sætte sig på førstepladsen. For selskabet er desperate efter at vise mærkets styrke over for indenlandske forbrugere, underleverandører og udviklere«.

Huawei har på det seneste oplevet voldsom kritik for sin involvering i opbygningen af 5G-netværk med beskyldninger om, at selskabet hjælper den kinesiske regering med at spionere.

Samlet set har Huawei oplevet en nedgang i sit salg af smartphones på fem pct. i andet kvartal, men fordi Samsung har oplevet et endnu større fald på i alt 30 pct. står det nu klart, at Huawei sætter sig på førstepladsen, når det gælder salg af smartphones.

Canalys peger på, at det er coronakrisen, som har givet Huawei sejren over Samsung. Den kinesiske smartphoneproducent har haft gavn af bedring i den kinesiske økonomi, og virksomheden sælger nu 70 pct. af sine smartphones i Kina. Omvendt har Samsung en meget lille tilstedeværelse i Kina.

Analytikerer spår dog, at Samsung hurtigt vil genvinde førstepladen, da Huawei står over for en række udfordringer.

Huaweis produkter er ikke lige så populære hos internationale kunder, fordi Huawei ikke har adgang til Google-apps som Youtube, Maps og Gmail.

»Det bliver svært for Huawei at beholde føringen. Mange af selskabets største salgskanaler i Europa er i stigende grad bekymrede for at sælge Huaweiprodukter, og derfor afgiver de færre ordrer. Styrken på hjemmebanen i Kina vil ikke være nok til at sikre Huawei førstepladsen, når først den globale økonomi genvinder sin styrke,« siger Mo Jia fra Canalys.

Apple, der producerer smartphones, som ofte er dyrere end Huawei og Samsung, er verdens tredjestørste smartphoneproducent.