Business-update: Kollaps truer tysk techvirksomhed efter mulig milliardsvindel

Berlingskes businessredaktion guider dig til onsdagens vigtigste nyheder om Danmarks erhvervsliv.

Markus Braun, topchef i Wirecard, ser ud til at være i store vanskeligheder efter, at revisorer har fundet uregelmæssigheder i regnskaberne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Dalder/AFP/Ritzau Scanpix

God eftermiddag og velkommen til endnu en business-update, som giver overblik over de vigtigste erhvervsnyheder denne torsdag.

Den tyske teckvirksomhed Wirecard er faldet op til 66 procent i løbet af torsdagen. Det sker efter, at selskabets revisor, Ernst & Young, har fundet store regnskabsmæssige uoverensstemmelser, skriver flere medier. Blandt andre Financial Times.

Regnskabet er nu udskudt for fjerde gang, skriver Bloomberg.

Ernst & Young fremhæver særligt et muligt falsk balanceforhold på godt 14 milliarder kroner.

Det var oprindeligt Financial Times, der igangsatte afsløringerne af Wirecard, men i begyndelsen var det ikke bare Wirecard, men også en af Financial Times' journalister, der blev efterforsket af de tyske myndigheder. De finansielle myndigheder i Tysland tog i februar 2019 det usædvanlige skridt dels at forbyde såkaldt short selling af Wirecard-aktier, dels at udvide sine undersøgelser af sagen til at omfatte en FT-journalist, der blev mistænk for kursmanipulation. Nu tegner problemerne ikke til at ligge hos journalisten, men hos Wirecard adm. direktør og største aktionær, Markus Braun, hvis fremtid i virksomheden er usikker.

SAS klar med flere ruter

Fra 27. juni kan danskere igen med god samvittighed rejse til EU-lande med et lavt antal coronasmittede, og det får flyselskabet SAS til at åbne nye ruter og sende flere fly på vingerne.

Flyene vil så vidt muligt blive fyldt op, siger Sille Beck-Hansen, der er fungerende pressechef hos SAS til Ritzau.

Hun kalder det enormt positivt, at der nu lempes på rejsevejledningerne.

»Vi lever af at flyve passagerer rundt, og det betyder også, at vi åbner flere ruter hen over sommeren.«

»Nu må vi se, hvordan danskerne og skandinaverne reagerer på dagens udmeldinger. Men vi er klar til at møde efterspørgslen,« forsikrer Sille Beck-Hansen.

Der er taget flere sikkerhedsforanstaltninger, så danskerne kan rejse trygt, siger hun.

Godt nyt fra Mærsk skyldes næppe opsving i verdensøkonomien

A.P. Møller - Mærsk overaskede onsdag eftermiddag med en kort, positiv meddelelse om, at andet kvartal var gået bedre end forventet. Men markedsopdateringen, der fik aktien til at skyde i vejret, skyldes næppe et større comeback i verdenshandelen, skriver Børsen.

»Jeg vil ikke betegne det som et udtryk for spirende optimisme i forhold til udviklingen i verdenshandelen, for Mærsk forventer fortsat, at volumenerne falder med 15-18 procent i andet kvartal,« siger Lars Jensen, direktør i konsulenthuset Seaintelligence Consulting, og uddyber:

Han peger i stedet på, at virksomheden har haft stor fokus på omkostninger, en mindre ordrebog, og at branchen har haft hård disciplin med priserne.

»Det er ikke kun Mærsk men alle containerrederierne, der har vist sig utroligt dygtige til at trække kapacitet ud af markedet og løfte fragtraterne. Det er med til at kompensere for den manglende volumen, men det er ikke specifikt for Mærsk,« siger Lars Jensen.

Dansk supermarkedsgigant køber 300 butikker i Polen

Salling Group, der står bag Føtex, Bilka og Netto, overtager 300 butikker i Polen fra den britiske detailkoncern Tesco. Dermed fordobler Netto sin position i Polen.

»Med det strategisk vigtige opkøb af Tesco Polen sikrer Salling Group sig en position som en betydende dagligvareaktør på det store polske marked, og Netto fordobler dermed sin samlede forretning i landet,« fremgik det torsdag morgen i en pressemeddelelse fra Salling Group.

Tesco Polens cirka 7.000 ansatte vil i forbindelse med købet blive en del af Salling Groups organisation. Dermed vil Salling Group samlet beskæftige cirka 60.000 medarbejdere i Danmark, Tyskland og Polen, fremgår det.

Polen udgør allerede i dag Salling Groups største vækstmarked, og med opkøbet indfrier koncernen en strategisk vigtig ambition, fremgår det.

»Betydelig online-vækst er sammen med ekspansion i Polen en hjørnesten i Salling Groups strategi,« skriver supermarkedskoncernen.

Ifølge Finans har Sallig Group betalt 1,5 milliard kroner for butikkerne.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

Rapport forudser omfattende forandringer i detailbranchen: Coronakrisen har accelereret digitaliseringen

En ny rapport om detailbranchen forudser, at coronakrisen har fremrykket udviklingen i branchen med ti år. Der er stadigt større behov for digitale løsninger, adskillige forventer fortsat omsætningsnedgang, og der er højere krav til de fysiske butikker, lyder det.

Læs historien her.

Her er kandidaterne, som kan tage over efter Henrik Poulsen

Hvem skal tage over efter Henrik Poulsen som topchef i Ørsted? Det er et job, som har udviklet sig til et af de mest prestigefyldte i dansk erhvervsliv, og som der kun er meget få danske kandidater til.

Se headhunternes bud her.

SAS gør klar til at åbne flere ruter – ekspert tror på billigere flybilletter i løbet af sommeren

På baggrund af beslutningen om at lempe rejsevejledningerne forventer SAS at åbne flere ruter til blandt andet Europas store turistattraktioner hen over sommeren. Aktieanalysechef vurderer, at billetpriserne vil falde, hvis rejselysten udebliver.

Se historien her.

Danske pensionskasser kaster milliarder efter vindmøllepark i Texas

Med et vingefang på 162 meter skal Vestas sætte sine allerstørste vindmøller op i Texas i en park delvist finansieret af danske pensionspenge. Stadig flere vil dog have en del af den grønne kage, hvilket presser afkastet på grønne investeringer verden over.

Læs historien her.

Nyt tilbud fra dansk storbank: Få dine feriepenge allerede nu

En af landets største banker Nykredit Bank melder sig nu på banen med tilbud om, at hver enkelt kunde før sommerferien rentefrit kan låne det beløb, som kunden får i feriepenge senere på året. Tiltaget skal være med til at sætte skub i dansk økonomi og samfundet.

Læs historien her.