Her er kandidaterne, som kan tage over efter Henrik Poulsen

Hvem skal tage over efter Henrik Poulsen som topchef i Ørsted? Det er et job, som har udviklet sig til et af de mest prestigefyldte i dansk erhvervsliv, og som der kun er meget få danske kandidater til, lyder vurderingen.

Henrik Poulsen er stoppet i Ørsted, og det svære arbejde med at finde en afløser er nu i gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dansker med et lignende job som administrerende direktør i en stor virksomhed vil være en oplagt kandidat til at tage over efter Henrik Poulsen som topchef i Ørsted. Men mulighederne er få, og bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen skal muligvis kigge mod vores nabolande for at finde energikæmpens næste topchef.

Sådan lyder buddene fra en række headhuntere, Berlingske har talt med. Alle peger de på, at der er tale om et af de absolutte topjob i Danmark. Et job i en klasse og en ledig position, der kun matches af den tilsvarende titel i virksomheder som Novo Nordisk, A.P. Møller - Mærsk, Carlsberg og Lego.

Men topcheftitlen i Ørsted rummer også store muligheder for at skuffe. For Henrik Poulsen har været en af de seneste ti års mest succesfulde topchefer – ikke bare i Danmark. Han har børstet støvet af det gamle DONG Energy, vendt en sort olieforretning 180 grader til et grønt energieventyr, ændret navnet til Ørsted og undervejs sendt selskabet på børsen, hvorefter aktiekursen er buldret i vejret. I dag med en markedsværdi på mere end 300 mia. kroner.

»Strategien i Ørsted er måske lagt, men de står foran, at solenergi og bølgekraft får en større rolle, og derfor skal det være en person, som kan det med agilitet. Det skal også være en, som hel tydeligt forstår det bæredygtige, og der kan der godt være en generationsting, som gør, at en yngre kandidat på det område er mest oplagt,« siger Troels Gjerrild, som er headhunter, partner og bestyrelsesformand for Odgers Berndtson.

Flere headhuntere peger på, at Henrik Poulsens efterfølger allerede i dag skal have et job som topchef i en stor virksomhed, eller alternativt være nummer to i en af de helt store virksomheder i samme branche som Ørsted. De peger også på, at et kendskab til dansk særligt i Ørsted kan være vigtigere end hos andre C25-selskaber.

»Det kan være en fordel med en dansker, når det er halvt offentligt ejet. Samarbejdet med de danske ministerier foregår oftest på dansk, og derfor kan det være en fordel, at man taler et skandinavisk sprog,« siger Troels Gjerrild, der ikke selv ønsker at udpege enkelte kandidater.

Falck, Grundfos eller Vestas?

Blandt de oplagte danske kandidater er ifølge flere headhuntere Falcks topchef, Jakob Riis. Efter næsten 20 år i Novo Nordisk med adskillige succeser i bagagen, var han millimeter fra at blive medicinalkoncernens nye øverste topchef, men tabte til Lars Fruergaard Jørgensen.

Kort tid efter sagde han op og gik til Falck efter en erkendelse af, at han ikke kunne leve med at være nummer to i Novo Nordisk, men ville forsøge sig på øverste plan som topchef.

Andre danske navne, som nævnes, er Mads Nipper fra Grundfos og Henrik Andersen fra Vestas.

Fra den danske vindmøllekoncern nævnes også nummer to, finansdirektør Marika Fredriksson. Og fra Vestas' største konkurrent, Siemens Gamesa, der har flere ansatte i Danmark end Vestas, nævnes topchefen for havvinddivisionen Andreas Nauen, blandt andet fordi han taler dansk og i adskillige år har haft sin daglige gang på gigantens kontor i Brande.

Blandt danske topchefer, som bliver vurderet som særdeles oplagte, men samtidig næppe er interesserede, er Niels B. Christiansen fra Lego og Kim Fausing fra Danfoss.

Jobbet som administrerende direktør i Ørsted er specielt, fordi staten med en ejerandel på 50,1 pct. er majoritetsaktionær, hvilket kan gøre det svært at sprænge banken og tilbyde en løn på samme niveau som i tilsvarende virksomheder globalt. Troels Gjerrild er dog ikke sikker på, det nødvendigvis bliver et problem for Ørsted-bestyrelsen.

»Jeg er ikke sikker på, at det med lønnen nødvendigvis kommer til at spille så meget ind. Vi oplever, at virksomhedens formål er begyndt at være mere afgørende, og at lønnen spiller en mindre rolle,« siger Troels Gjerrild.

Flere headhuntere gør dog samtidig opmærksom på, at de tror, at feltet vil bestå af mindst 50 pct. internationale kandidater, og at det her vil være oplagt at kigge til Sverige, Tyskland og Holland. Én peger på Carslbergs Cees ‘t Hart som et godt eksempel på en sådan rekruttering, hvor vedkommende var totalt ukendt i den brede danske befolkning, indtil bryggerikoncernen hev ham op af hatten i 2015 som ny topchef.

De danske topkandidater

Jakob Riis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk.

Jakob Riis

Født: 1966

Nationalitet: Dansk

Nuværende beskæftigelse: Adm. direktør, Falck.

Har været topchef i redningskoncernen Falck siden 2017, hvor han stoppede i Novo Nordisk. Han har dermed både erfaring fra en stor børsnoteret virksomhed og som administrerende direktør for en global milliardvirksomhed. Riis havde stor succes i sin tid i Novo Nordisk, og mange spåede ham at tage over efter Lars Rebien Sørensen. Men jobbet gik i stedet til Lars Fruergaard Jørgensen, mens Riis rykkede til Falck, hvor han er ved at have gennemført en omfattende turnarond.

 

Mads Nipper (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Mads Nipper

Født: 1966

Nationalitet: Dansk

Nuværende beskæftigelse: Adm. direktør, Grundfos.

Nipper var fra 1991 til 2014 i Lego, hvor han blandt andet i en periode arbejdede sammen med Henrik Poulsen. Siden 2014 har han været topchef i Grundfos, hvor han løbende har været en yderst aktiv debattør i debatten om klimakrisen og den grønne omstilling.

 

Henrik Andersen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Henrik Andersen

Født: 1967

Nationalitet: Dansk

Nuværende beskæftigelse: Adm. direktør, Vestas.

Vestas’ topchef har stået i spidsen for verdens største vindmøllegigant i mindre end et år, men nævnes alligevel blandt førende headhuntere som et emne. Han han har vist evnen til at håndtere svære sager i malingkæmpen Hempel samt allerede taget skridtet op til at blive topchef i en af landets største børsnoterede selskaber. Har også tidligere erfaring med at være børsnoteret, da han sad 15 år i forskellige ledende funktioner i ISS, inden han drog til Hempel.

 

Den interne favorit

Martin Neubert Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Martin Neubert

Født: 1973

Nationalitet: Tysk

Nuværende beskæftigelse: Adm. direktør, Ørsted Offshore Wind

Har været i Ørsted siden 2008, hvor han siden 2018 har været medlem af koncernledelsen og øverste chef for havvinddivisionen, der med afstand er Ørsted vigtigste forretningsben. Efter at finansdirektør Marianne Wiinholt har afvist at være i spil til jobbet som topchef, virker han som det oplagte valg, hvis altså Ørsted rekrutterer internt. Er fra Tyskland, men har boet mange år i Danmark og taler dansk. Har inden han kom til Ørsted arbejdet for Bain Capital, EY og Arthur Andersen.

 

Oplagte udlændinge

Marika Fredriksson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.

Marika Fredriksson

Født: 1963

Nationalitet: Svensk

Nuværende beskæftigelse: Finansdirektør, Vestas

Vestas’ nummer to har omfattende erfaring med den grønne omstilling og en forretning tæt på Ørsteds. Hun ankom i 2013 til en dansk vindmøllegigant i eksistentiel krise med en mission om at vende konstante underskud til grønne tal. Har siden styret finanserne med hård hånd og i samarbejde med først Anders Runevad og nu Henrik Andersen gjort verdens største vindmølleproducent til den mest profitable i industrien.

 

Andreas Nauen Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN CHARISIUS.

Andreas Nauen

Født: 1964

Nationalitet: Tysk

Nuværende beskæftigelse: Adm. direktør, Siemens Gamesas havvindmølleforretning

Har været i branchen siden 1991 og har omfattende erfaring med havvind, hvor Siemens Gamesa globalt er den med afstand største aktør. Tidligere topchef for REpower/Senvion samt det daværende Siemens Wind Power, der nu er fusioneret med spanske Gamesa til vindmøllegiganten Siemens Gamesa. Her er han i dag topchef for havvindmølledivisionen. Andreas Nauen har sin daglige gang hos Siemens Gamesa i Brande og taler dansk.

 

Samuel Leupold Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Samuel Leupold

Født: 1970

Nationalitet: Schweizisk

Nuværende beskæftigelse: Formand for vinddivisionen hos Green Investment Group ejet af Macquarie samt i bestyrelsen hos italienske Enel, der er et af verdens største energiselskaber.

Har været i energisektoren i mere end 20 år. Var i fem år øverste chef for Ørsteds vindforretning, indtil han selv sagde op i 2018. Her var han i høj grad med til at bringe Ørsted i den dominerende position på markedet, selskabet har i dag. Beskrives som syleskarp og en, der kunne have været en oplagt kronprins, hvis ikke han var smuttet. Blev efterfulgt i Ørsted af Martin Neubert.

 

De tunge danskere

Kim Fausing Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Kim Fausing

Født: 1964

Nationalitet: Danmark

Nuværende beskæftigelse: Adm. direktør, Danfoss

Beskrives af flere som en potentiel drømmekandidat. Spørgsmålet er, om ikke han allerede sidder med et spændende projekt i Danfoss, hvor han kom til i 2007 og siden 2017 har været administrerende direktør. Og om Ørsted i givet fald vil kunne tilbyde ham en kontrakt. Mens Henrik Poulsen sidste år fik 16,7 mio. kr. i lønposen, delte Kim Fausing og koncernøkonomidirektør Jesper V. Christensen 75 mio. kr. i Danfoss.

 

Niels B. Christiansen Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Niels B. Christiansen

Født: 1966

Nationalitet: Dansk

Nuværende beskæftigelse: Adm. direktør, Lego.

Niels B. Christiansen har sammen med Henrik Poulsen været en af dansk erhvervsliv store stjerner i de sidste ti år. Han var fra 2004 til 2017 topchef i Danfoss, inden han skiftede til Lego. Niels B. Christiansen har blandt andet også været mangeårigt medlem for bestyrelsen i A.P. Møller - Mærsk.

 

Det vilde valg

Jakob Baruël Poulsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

En af guldfuglene fra Copenhagen Infrastructure Partners (CIP)

Nationalitet: Danskere

Nuværende beskæftigelse: Partnere i CIP

Jakob Baruël Poulsen og hans tre kolleger Torsten Lodberg Smed, Christian T. Skakkebæk og Rune Bro Roin blev kendt som guldfuglene i det daværende DONG Energy. De blev for alvor kendte, da Baruël Poulsen blev suspenderet fra DONG Energy – det senere Ørsted – da også daværende topchef Anders Eldrup blev fyret. De forlod alle selskabet og har sammen med Christina G. Sørensen, der også brød ud, med stor succes stiftet et af Europas mest ombejlede investeringsselskaber Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), som har vundet flere store projekter for næsen af Ørsted.