Business-overblik: Norwegian i hård opbremsning – skærer voldsomt ned

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Norwegians topchef, Bjørn Kjos stiler efter en positiv bundlinje i 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Godmorgen,

Elektronikgiganten Huawei er endnu en gang kommet i søgelyset, og det samme er flyselskabet Norwegian, der er tvunget til at skære forretningen til. Her får du torsdagens nyhedsoverblik.

1
Norwegian lukker baser og ruter

Efter at Norwegian i oktober varslede en stor spareplan, som skulle skære minimum 2 mia. norske kroner af de samlede udgifter i 2019, har flyselskabet sat gang i en række tiltag.

Selskabet meddeler, at det lukker flere baser og ruter i Europa og USA. Norwegian oplyser ikke, hvilke konkrete ruter der droppes, men baserne som nedlægges er:

 • I Spanien: Palma de Mallorca, Gran Canaria og Tenerife
 • I Italien: Rome Fiumicino
 • I USA: Stewart (udenfor New York) og Providence, Rhode Island (udenfor Boston)
 • Derudover vil Norwegian ikke længere have baser for langdistancefly i Amsterdam, Bangkok og Fort Lauderdale (Florida)

»Virksomheden er nået til et punkt, hvor den er nødt til at lave nødvendige justeringer til sin portefølje af ruter for at forbedre bæredygtigheden og de finansielle resultater i det her meget konkurrenceprægede marked,« siger Helga Bollmann Leknes, kommerciel direktør og HR-ansvarlig i en meddelelse.

Norwegian er vokset markant de seneste år, men selskabet har længe haft store finansielle problemer, som er blevet forstærket af hård konkurrence og stigende brændstofpriser. Flyselskabet oplyser til det norske medie E24, at det er for tidligt at sige, hvor mange medarbejdere der muligvis bliver opsagt som led i spareplanen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
Skat fejlede – men kommuner opkradser gæld

Skatteministeriet måtte i 2015 skrotte inddrivelsessystemet EFI, fordi det ikke kunne opkræve gæld. To år senere fik kommunerne lov til at inddrive gæld i ejendomsskatter, og det har de vist sig at være gode til.

Roskilde Kommune opkræver for eksempel ejendomsskat fra ca. 26.000 grundejere, som betaler mere end en halv mia. kroner årligt. Da EFI blev lukket ned i 2015, manglede Roskilde Kommune 6,2 mio. kroner i kommunekassen.

»Vi har i kommunerne lettere ved at genkende, om det er snyd, eller om livet bare fejler, så man har svært ved at betale. Vi kender borgerens livssituation og kan se, hvad der sker i øvrigt. Men vi er også i kommunen pinedød afhængige af, at pengene kommer ind i kassen,« siger Roskildes borgmester, Joy Mogensen.

Fra 2021 skal kommunerne ikke længere stå for opgaven med at kradse gæld på ejendomsskat ind. Det er i stedet Skat, der påtager sig opgaven i forbindelse med indførelsen af det nye boligbeskatningssystem.

Læs mere i Berlingske her.

Business anbefaler

3
Amerikanere efterforsker Huawei

De amerikanske myndigheder har indledt en efterforskning af den kinesiske elektronikgigant Huawei, som mistænkes for at have stjålet hemmelig viden fra USAs handelspartnere. Det skriver Wall Street Journal med henvisning til anonyme kilder med kendskab til processen.

Det drejer sig ifølge avisens oplysninger om, at Huawei uretmæssigt skulle have fået fingrene i oplysninger om en robotenhed ved navn Tappy, som T-Mobile står bag. Denne robotteknologi blev brugt til test af smartphones. Wall Street Journal rapporterer, at en tiltale forventes snart. Huawei nægter at kommentere sagen.

I december blev Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou anholdt i Canada på anmodning fra USA. Meng Wanzhou er datter af selskabets topchef Ren Zhengfei.

Det skal investorerne holde øje med

Seniorstrateg Andreas Østerheden fra Nordea har her udpeget tre ting, som investorerne bør holde øje med i dag.

 • Igen i dag er der tal for forbrugerpriserne i december, hvor vi får de endelige tal for euroområdet. Dermed har vi et samlet billede af prisudviklingen i Europa, som er afgørende for ECBs pengepolitik. På den politiske front vil der også igen i dag være fokus på eventuelle udmeldinger omkring Brexit, efter Theresa Mays regering i går overlevede en mistillidsafstemning.
 • I USA får vi januars PMI-tal fra Philly Fed, og så få vi også tal for decembers byggetilladelser og påbegyndte byggerier, der fortæller noget om hastigheden – og optimismen – i den amerikanske økonomi.
 • Ser vi på olieprisen, der er steget markant i de seneste uger, så får vi interessant nyt, når OPEC offentliggør sin månedlige rapport for oliemarkedet. Den stigende oliepris har løftet blandt andet de russiske aktier, men som altid er olieprisen volatil og dikteret af politik og er dermed svær at vurdere retningen på.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiebørser startede i negativt territorium torsdag, men i dagens løb er billedet vendt til det bedre.

 • Nikkei 225 i Tokyo: -0,1 pct.
 • Hongkongs Hang Seng: +0,1 pct.
 • China Shanghai Composite: +0,3 pct.
 • Sydkoreas Kospi: +0,1 pct.