Jyske Bank vil sælge datterbank på Gibraltar

Banken har været i dialog med flere interesserede købere og forventer at sælge banken på Gibraltar inden nytår.

Jyske Bank vil nu fokusere på danske kunder Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Jyske Bank har besluttet sig for at samle alle sine internationale private banking-aktiviteter i København og er derfor i gang med at sælge sin datterbank på Gibraltar.

Det fremgår af en meddelelse fra Jyske Bank onsdag.

Jyske Bank oplyser samtidig, at man har modtaget »flere henvendelser fra seriøse købere«.

»Som følge af markedsudviklingen samt Jyske Banks tidligere afvikling af internationale aktiviteter er der ikke længere afgørende synergier imellem den danske del af banken og Jyske Bank Gibraltar. Hovedparten af kunderne i Jyske Bank Gibraltar er lokale erhvervsdrivende samt private kunder bosiddende på Gibraltar, og der er således ikke længere det samme strategiske match med resten af koncernen«, skriver banken.

Ifølge banken er brexit også en af årsagerne til at frasælge aktiviteterne på Gibraltar, som følger med Storbritannien ud af EU, og dermed vil aktiviteterne der blive underlagt anden lovgivning end resten af Jyske Bank.

»Det gør da ondt«

Fremadrettet vil Jyske Bank hjælpe sine internationale kunder ud af de danske enheder samt ud af filialen i Hamborg, der vil fortsætte sine aktiviteter uændret.

»Når vi har besluttet at være en bank for danske kunder, passer Gibraltar ikke længere ind strategisk. Vi er ikke den første virksomhed i verden, der beslutter at fokusere på kerneforretningen. Men det gør da ondt, for vi har været her i over 30 år,« siger Jens Lauritzen, direktør for Jyske Banks internationale forretninger, som er på Gibraltar for at overbringe de ansatte i datterbanken nyheden om salget, til Finans.

Han oplyser samtidig, at de potentielle købere får lov til at kigge på datterbanken i februar, og at der indledes konkrete forhandlinger i marts.

»Mit mål er at forhandle os frem til, hvad tingene skal koste med en køber i marts. Så kommer det juridiske bagefter. Jeg håber, at vi kan lukke handlen i slutningen af det her år, så vi ved nytår står tilbage med en tom bank. Så kan vi aflevere vores licens og lukke ned i god ro og orden,« siger Jens Lauritzen.

Jyske Bank vil ikke oplyse et prisniveau for datterbanken, skriver Finans. Den har et udlån på ca. 1,6 mia. kr. I 2017 gav den et underskud, men det var fordi, der blev hensat penge til en retssag, som efterfølgende er blevet vundet. Renset for retssagen gav datterbanken i 2017 et overskud på ca. 30 mio. kr. efter skat.

Ifølge Jyske Bank har datterbanken i Gibraltar en markedsandel på ca. 40 pct. blandt lokalsamfundets erhvervskunder og 15 pct. blandt de lokale private banking- og privatkunder.