Business-overblik: Karsten Ree har solgt aktier for et milliardbeløb

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Erhvervsmanden Karsten Ree blev i sin tid milliardær på at sælge Den Blå Avis og Bilbasen til eBay. Sidste år foretog han dog en disposition, som han senere kom til at fortryde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen/Ritzau scanpix (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, og velkommen til tirsdagens Business-overblik.

Vi begynder med det vigtigste: Det danske fodboldlandshold slog mandag aften Rusland 4-1 i en fantastisk kamp i Parken, og dermed er Danmark videre til ottendedelsfinalen. Her bliver modstanderen Wales i en kamp, der skal spilles lørdag i den hollandske hovedstad, Amsterdam. Kom så, Danmark!

Tilbage til tirsdagens nyhedsrundfart i erhvervslivet, der bringer os tættere på, hvor godt det egentlig går med indtjeningen i containerrederierne. Og så skal vi også høre om, hvordan en lovændring har øget politiets interesse for private bankkonti. Men vi begynder på arbejdsmarkedet, hvor vi efter alt at dømme kun har set begyndelsen på alvorlig mangel på arbejdskraft.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Ti hårde år med mangel på arbejdskraft forude – mange tusinde unge uddanner sig forkert

Topcheferne i Berlingskes Toplederpanel er bekymrede over mangel på arbejdskraft, selvom vi kun lige er ved at vride os fri af coronakrisen. Men det kan meget vel være forsmag på et problem, som frem mod 2030 vil fortsætte med at vokse.

Det fremgår af en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, har udarbejdet. Den viser, at der frem mod 2030 vil mangle næsten 100.000 faglærte. Omvendt vil der være for mange ufaglærte og for mange med lange videregående uddannelser. Det skriver Berlingske.

Samtidig vil der mangle en del med korte og mellemlange videregående uddannelser. Det er typisk uddannelser som finansøkonom, byggetekniker og tandplejer. Blandt de mellemlange er det typisk pædagoger, politibetjente og andre kernetropper i den offentlige sektor.

Et af problemerne er, at de unge ikke vil tage de uddannelser, hvor der vil være stor knaphed på medarbejdere. Dermed kan bekymringerne komme til at vokse yderligere for de topchefer, der allerede nu må sige nej til ordrer, fordi de mangler medarbejdere.

Eksperter mener, at vi skal have brudt med hypotesen om, at den unge generation altid skal være bedre uddannet end den ældre.

Markant flere bankkonti i politiets søgelys

Politiet henter fortrolige oplysninger om langt flere bankkunder end før 1. februar, hvor efterforskerne skulle have en dommerkendelse i alle sager.

Politiets skærpede interesse for private bankoplysninger er steget, efter at Folketingets partier minus Venstre og LA vedtog en ny politiaftale i januar, som gav politiet lov til at hente bankoplysninger i hvidvasksager uden at spørge en dommer. Det fortæller Finans Danmark til Børsen.

»Der er sket en markant stigning i antallet af editionskendelser, der i visse tilfælde er blevet fordoblet de seneste måneder,« siger Kjeld Gosvig-Jensen, juridisk direktør i Finans Danmark.

Det er Finans Danmark, som modtager politiets anmodning om udlevering af bankoplysninger, inden de bliver sendt videre til den enkelte bank.

Rigspolitiet skal nu forklare, hvorfor man nu henter fortrolige oplysninger om markant flere bankkunder end før 1. februar.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Containerrederier skovler penge ind

Mærsk og de konkurrerende containerrederier styrer mod at tjene mere i år, end de har gjort de seneste ti år. Tilsammen.

Årets første kvartal er ellers normalt lavsæson for branchen, men i år har Mærsk og konkurrenterne tjent mere på containerrederiforretningen, end de har gjort i samtlige første kvartaler de seneste ti år. Det viser tal fra analyse- og konsulentselskabet Sea Intelligence.

Og såfremt de nuværende udfordringer på fragtmarkedet fortsætter, kan udviklingen meget vel komme til at gælde for en stor del af 2021, lyder meldingen fra Jørgen Lian, analytiker i DNB Bank.

Til Finans siger han: »Man kan formentlig forvente tilsvarende utrolige tal« for både andet og tredje kvartal.

Shippingindustrien har i flere år kæmpet for at tjene penge, men blandt andet kraftig global efterspørgsel efter varer har sendt fragtraterne op i rekordniveauer.

Karsten Ree solgte aktier for milliardbeløb: »Det skulle jeg ikke have gjort«

Karsten Ree er kendt som en snu forretningsmand, og i mange år har han været en af landets rigeste personer med en formue, der skal tælles i milliarder.

Men sidste år begik han – med egne ord – en fejl, da han under coronakrisen fik kolde fødder og solgte ud af sin aktiebeholdning i techgiganterne Amazon og Tencent for cirka 1,5 milliarder kroner.

Det fortæller han til Finans.

»Det skulle jeg ikke have gjort. De steg jo ad helvede til bagefter, men jeg blev urolig for markedet, fordi kurserne raslede ned, og så havde jeg ikke is i maven til at bevare roen. Jeg skulle bare have været cool nok og beholdt dem, men det turde jeg bare ikke,« siger Karsten Ree til mediet.

Til trods for aktiesalget endte 2020 dog ikke ligefrem som nogen katastrofe for Karsten Ree. Overskuddet i hans personlige selskab, Karsten Ree Holding B ApS, endte således på cirka 240 millioner kroner mod 655 millioner kroner året før.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med:

Andreas Østerheden, chefstrateg, Nordea, giver sit bud på tre forhold på aktiemarkederne, du skal være opmærksom på tirsdag.

  • Mandag var en god dag for risikofyldte aktiver, og aktier kom pænt igen særligt i USA, mens renterne kravlede højere op. Der har været flere talere fra den amerikanske centralbank, både fredag og ikke mindst i går, hvor James Bullard, Robert Kaplan og John Williams talte. Udmeldingerne har været blandede fra Fed-medlemmerne, og det skyldes formentlig dels splittede holdninger i komiteen, dels et forsøg på at forberede finansmarkederne på, at pengepolitikken på et tidspunkt i fremtiden skal være strammere. Det kan derfor være værd at holde øje med formand Jerome Powells tale i Repræsentanternes Hus i dag. Han skal tale om coronakrisen og Feds initiativer efter pandemien. Budskaberne i talen er blevet offentliggjort, og ud fra teksten har Feds budskab ikke ændret sig: Der er fortsat risici relaterede til pandemien i form af vaccineudrulning og nye mutationer, mens det høje inflationspres ventes at aftage, som de udbudsmæssige begrænsninger aftager. Normalt er denne type taler af interesse for investorerne, men dette er endnu mere relevant på grund af centralbankens opjusterede forventninger til styringsrenten i sidste uge. Talen kan følges live senere i dag.
  • Hvis vi bliver i USA, får vi tal for salget af eksisterende huse i maj samt tal for fremstillingssektoren i juni fra Richmond Fed. På tværs af indikatorer for boligmarkedet ser det amerikanske boligmarked ud til at køle en smule af efter en stærk udvikling i løbet af pandemien. Ikke desto mindre ser vi formentlig en fortsat stigning i hussalget, men blot mere moderat end tidligere. Begge tal fortæller noget om den aktuelle styrke i det amerikanske opsving, som er afgørende for fortsat fremgang på aktiemarkederne.
  • Endelig får vi i Europa tal for forbrugertilliden for euroområdet i juni. Forbrugerne skal trække pungen op af lommen for at få gang i den europæiske økonomi oven på pandemien, så derfor vil investorerne kigge nærmere på det tal for at få en indikation af optimismen i den europæiske befolkning, som har mange penge stående på sidelinjen, der ikke blev brugt i løbet af sidste års nedlukninger.

Det sker på markederne:

USA – aktier, lukkekurser mandag:

  •    Dow Jones: +1,76 procent
  •    S&P 500 : +1,40 procent
  •    Nasdaq: +0,79 procent

Asien – aktier, indeks tirsdag kl. 06.40:

  •    Japan Nikkei: +2,96 procent
  •    Hongkong Hang Seng: +0,76 procent
  •    Kina CSI: +0,49 procent

Ha' en rigtig dejlig dag!