Business-overblik: Danskerne streamer som aldrig før

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Det traditionelle flow-tv går tilbage, mens streaming går frem. Blandt andet TV 2 Play har en meget stor fremgang i antallet af nye kunder. Samlet set har TV 2 Play passeret 450.000 betalende kunder. Fold sammen
Læs mere

God morgen, velkommen til nyhedsoverblik fra Berlingske Business. I dag starter vi med nye tv-vaner hos danskerne, hvor streaming ligner lidt af en mirakelkur for TV-selskaberne. Men vi ser også på det københavnske boligmarked og usikkerhed om kammeradvokatens rolle i forbindelse sagsanalægget mod kapitalfonden Altor.

1
Streaming slår rekord

Danskerne har for alvor fået smag for at se TV på nettet. Mens vi i stigende grad vender ryggen til det traditionelle tv-kiggeri, stormer det digitale TV-marked frem. Omsætningen ventes i år at runde de to mia. kr.

Det skriver finans.dk.

De nye tal viser eksempelvis, at TV 2s streamingtjeneste TV 2 Play har fået 100.000 nye kunder og samlet set har rundet 450.000 betalende kunder. Det er rekordvækst målt på antal nye kunder for TV 2 Play.

Den større lyst til streaming kan blive tv-selskabernes redning. Stor tv-selskaber som TV 2, Nordic Entertainment Group og Discovery Network er alle presset af faldende seertal på det traditionelle flow-tv og en reklameomsætning, der er presset.

»Streamingmarkedet er i rivende udvikling, og vi ser endnu mere vækst forude. Siden vi gik ind på markedet med TV 2 Play i 2012, har vi haft en samlet digitalvækst på cirka 30 pct. om året. Det har primært været drevet af TV 2 Play« siger TV 2s kommercielle direktør Flemming Rasmussen.

Modsat forsvinder stadig flere danskere fra tv-pakkerne. Alene i årets første ni måneder har 44.000 kunder opsagt en tv-pakke hos det TDC-ejede Yousee.

2
Kammeradvokaten under pres i skattesag

Normalt er det kammeradvoakten, som hjælper staten, men statens husadvokat er kommet i politisk stormvejr, fordi Kammeradvokaten har valgt at forsvare den stenrige kapitalfond Altor i en skattesag.

Det skriver Berlingske Business.

Det drejer sig om en skattesag til 139 mio. kr. vedrørende Altor, men nye oplysninger viser, at Altor blev sat i forbindelse med agressiv skattetænkning, allerede inden Kammeradvokaten tog Altor ind som klient.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er så utilfreds, at han nu vil genforhandle Kammeradvokatens aftale med staten.

3
Københavnsk boligmarked bremser op

Der har været fuldt fart på det københavnske boligmarked, men nu er det på vej ned. Ingeniører melder om ordrenedgang og lavere vækst.

En ny analyse fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører viser, at 64 pct. af ingeniørvirksomhederne i Østdanmark forventer en nedgang i antallet af byggeordrer i de kommende seks måneder.

Det skriver borsen.dk (kræver abonnement).

Hos ingeniørvirksomheden Moe er ordemængden ikke på samme høje niveau som tidligere.

»Vi ser en nedgang i væksten, og vi ser projekter, der udskydes, men jeg tror på, at den underliggende motor fortsat er der,« siger adm. direktør hos Moe Christian Listov-Saabye.

For dansk økonomi som helhed kan det svagere københavnske boligmarked være en lille advarsel. Nedgang i boligbyggeriet har tidligere været startskuddet til en nedgang inden for blandt andet erhversvbyggeri og anlæg, og det har været efterfulgt af en general afmatning i økonomien.

Moe har tidligere haft en vækst inden for boligmarkedet på cirka 20 pct. I det kommende år ventes væksten at dykke til et niveau på fem til ti pct.

Moe fremhæver, at et af problemerne er usikkerheden om de nye skatteregler for fast ejendom. Desuden er kommunale krav om bestemte arealkrav til lejlighederne med til at kølne interessen, fremhæver Moe.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger med pæne stigninger onsdag, hvor håb om en løsning på de kinesisk-amerikanske handelsstridigheder igen spirer. Alle investorer er fokuserede på det kommende G20-topmøde, hvor USAs præsident, Donald Trump, skal mødes med den kinesiske præsident, Xi Jinping.

  • Nikkei 225 i Japan: 0,9 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: 0,9 pct.
  • China Shanghai Composite: 0,9 pct.
  • Sydkoreas Kospi: 0,2 pct.

Det skal investorerne holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet kommer her med tre bud på, hvad investorerne skal holde øje med i dag:

  • Den amerikanske smykkekæde Tiffany kommer med 3. kvartalsregnskab og Pandora investorerne forsøger at afkode nogle signaler om udviklingen i og forventningerne til julesalget
  • Der er nu kun tre dage tilbage til Trump og XiJinping mødes på G20 topmødet i Buenos Aires i et forsøg på at bilægge deres uenighed. Trump skal have noget med hjem og XiJinping skal undgå at tabe ansigt. Hvis det kan lade sig gøre og vil lykkes, vil investorerne reagere med et lettelsens suk.
  • Investorerne har de seneste måneder i stigende omfang været nervøse for den amerikanske vækstafmatning, som antages at komme i 2019. En af de signaler, som investorerne holder øje med, er udviklingen i det amerikanske boligsalg. Sidst på eftermiddagen kommer de nyeste tilgængelig tal for aktiviteten på boligmarkedet i oktober.