Business-overblik: Danske Banks troværdighed lider nyt knæk

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

På et år præget af sag om hvidvask er tilfredsheden blandt Danske Banks primære kunder dalet markant. Det ærgrer Thomas Mitchell, chef for privatkunder i Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Godmorgen,

Vi skal forbi det kuldsejlede salg af Radius, som alligevel kan ende med et salg. Og så skal vi et smut til USA, hvor en skelsættende regnskabssæson venter.

Men først får du resultaterne fra en toneangivende troværdighedsmåling.

1
Hvidvasksag koster på Danske Banks troværdighed

Sagen om hvidvask for milliarder gennem Danske Banks etiske filial har ført til et markant fald i kundernes tilfredshed med banken.

En ny undersøgelse foretaget blandt 51.637 danske bankkunder af analyseinstituttet Voxmeter viser, at Danske Bank er årets bundskraber, når spørgsmålene bl.a. handler om, hvor tilfredse kunderne er med produkter, image og service. Det skriver Ritzau. Danske Bank får i alt 4.712 point, hvilket er 1.161 point færre end året før.

»Det er markant og handler især om dårligt image og manglende tillid til bankens etiske standarder,« siger Christian Stjer,  adm. direktør i Voxmeter.

Målings resultater ærgrer Thomas Mitchell, chef for privatkunder i Danske Bank.

»Vi kan også selv se, at tilfredsheden har taget et markant dyk især hen over sommeren i takt med den stigende omtale af hvidvasksagen. Det er vi rigtig kede af,« siger han til Ritzau.

I tredje kvartal i 2018 vendte 2.500 kunder Danske Bank ryggen. Thomas Mitchell oplyser, at kundeafgangen er taget til, men han vil ikke gå i nærmere detaljer, før banken kommer med årsregnskab 1. februar.

Her er listen med de otte største bankers placering:

 1. Arbejdernes Landsbank: 7.618 point
 2. Jyske Bank: 7.088 point
 3. Lån & Spar Bank: 6.667 point
 4. Spar Nord Bank: 6.624 point
 5. Nykredit Bank: 6.209 point
 6. Sydbank: 5.751 point
 7. Nordea: 4.852 point
 8. Danske Bank: 4.712 point

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
Radius i armene på anden bejler?

Selv om Ørsted har fået et politisk nej til selskabets planer om frasalg af Radius, fortsætter Ørsted med at undersøge, hvordan man kan skille sig af med elnetselskabet og de andre forretninger, man gerne vil sælge.

Det kan ifølge Børsen og Finans' oplysninger sende Radius langt nemmere i armene på SEAS-SVE, der er ejet af 390.851 sjællandske andelshavere, end via den strukturerede salgsproces, hvor selskabets var gået sammen med ATP, og var en en af fire tilbageværende bydere.

Netop SEAS-NVE har tidligere meldt sig på banen som en interesseret køber af Radius. I november 2018 skrev Jesper Hjulmand, adm. direktør i SEAS-NVE, bl.a. et indlæg, hvor han anså potentialet ved et samlet sjællandsk elnet som stort.

Socialdemokratiet og SF har stillet krav om, at Radius skal forblive offentligt eller forbrugerejet. Derfor er der reelt kun tre muligheder for, at Ørsted kan komme af med elnetselskabet, skriver Børsen. Enten kan Ørsted sælge til et forbrugerejet selskab i en ny salgsproces, de kan sælge til staten, eller de kan udskille de uønskede forretninger i et selvstændigt selskab.

Business anbefaler

3
Gyser venter investorerne

Regnskabssæsonen for fjerde kvartal skydes i gang i denne uge, når de amerikanske selskaber som J.P. Morgan, Wells Fargo og Netflix præsenterer kvartalstal. Og disse rapporter er der god grund til at afvente i spænding, for de kan meget vel være med til at sætte tonen for de kommende uger på aktiemarkedet.

»Inden for de seneste to år er det her den mest skelsættende regnskabssæson, fordi den kommer samtidigt med en række svage nøgletal. Verden er gået ned i vækstgear, men hvor meget er den egentligt gået ned?,« siger chefaktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand.

Bekymringer om væksten drevet af bl.a. handelskrigen, renteforhøjelser fra den amerikanske central og Brexit er bl.a. årsag til, at en lang række virksomheder allerede har nedjusteret deres forventninger til 2019. Læs mere i Berlingske her.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiebørser ligger tirsdag morgen i pænt positivt territorium.

 • Nikkei 225 i Tokyo: +0,8 pct.
 • Hongkongs Hang Seng: +1,7 pct.
 • China Shanghai Composite: +1,0 pct.
 • Sydkoreas Kospi: +1,3 pct.