Jeg ville nødigt have Hard-Kåres ånde i nakken

Erhvervsredaktør Peter Suppli Benson Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

26 år som medlem af Novo Nordisk-familien lærer én et og andet.

Tag for eksempel Kåre Schultz, den nuværende direktør for den israelske medicinkopikæmpe Teva. Han har taget andet og mere med fra sine 26 år i Novo Nordisk end blot en afskedsgave og gode minder fra kollegerne.

Hvis nogen var i tvivl om det, så blev det da slået fast på den hårde måde, da Kåre Schultz på en medicinalkonference i amerikanske San Francisco i sidste uge sendte en besked afsted, som måske nok gik under radaren i den brede befolkning – men med garanti blev opfattet i Novo-hovedsædet i Bagsværd.

For meldingen var tør, kontant og meget konkret. Kåre Schultz slog simpelthen fast, at Teva vil rette dens såkaldte »kopikanon« mod GLP-1-midlerne, som netop Novo Nordisk satser stort på. Meget stort.

For Kåre Schultz har jo forstået – sådan er det, når man har 26 års erfaring inde fra Novo Nordisk – at selskabet har en grund til at satse så tungt på netop nye mere avancerede GLP-1-midler. Midlet kaldes for biosimilært, og det indeholder en kunstig version af et naturligt hormon, som blandt andet betyder, at patienter får behandling mod diabetes og ofte taber sig, når de bruger netop midler af den type.

I mange år blev Kåre Schultz betragtet som den oplagte kronprins til at tage over, når daværende Novo-topchef Lars Rebien Sørensen skulle afløses. Sådan blev det ikke. Kåre Schultz blev forbigået i et heftigt internt spil og endte i stedet med at køre direktionsvognen på tværs af København og parkere den hos Lundbeck i Valby.

Når Teva og Kåre Schultz kaster deres kærlighed på netop GLP-1-midlerne, handler det ikke om gammelt nag eller ønsket om at irritere de gamle kolleger i Bagsværd. Det handler om cool cash. For markedet for GLP-1-midlerne vokser markant i denne tid, og indtjeningspotentialet er langt større, end når det gælder Novos traditionelle insulinforretning, der er blevet fanget i en nærmest permanent priskrig på det amerikanske marked.

Det lagde Kåre Schultz da heller ikke skjul på, da han talte på konferencen i San Francisco. Han slog således fast, at prisen pr. miligram GLP-1 er ekstremt høj – en melding, som siger meget, fordi han samtidig slog fast, at den gamle insulin er prissat »ekstremt lavt«.

Og hvad gør Novo Nordisk så oven på den besked fra Teva?

Formentlig ikke så meget – i hvert fald i første omgang. Dels er der endnu lang tid til, at Teva kan være klar med produkter, og dels skal Teva først i gang med at få indsendt registreringsansøgninger til de amerikanske myndigheder. Derfra og til at have et produkt på markedet er der langt.

Der er et stykke tid til, at Kåre Schultz' trussel kan blive til virkelighed. Teva har flere lange patentslagsmål foran sig, der kan trække ud i årevis. Inden den israelske medicinalgigant kan komme på markedet med sine kopiprodukter, skal Kåre Schultz og Teva først tage en stribe større slagsmål mod Novos advokathær, der vil gøre alt for at forsvare den danske diabetesgigants supersællerter.

Det er helt sædvanligt – og alle forventer, at det også vil blive tilfældet, når det gælder Tevas forsøg på at gå på hugst hos blandt andet Novo Nordisk.

Så Novo Nordisk har tid at løbe på og bruger tiden godt. Koncernen har således et stort antal nye produkter på vej, og det er i princippet formlen til fremtiden.

Men uanset at Novo Nordisk står stærkt, så er Teva – og måske især Kåre Schultz – en ubehagelig konkurrent at have i nakken. Kåre Schultz har mange gange vist, at han evner at se rigtigt og at få tanke til at blive handling. Så Novo Nordisk gør klogt i at tage konkurrenten alvorligt.

Peter Suppli Benson er erhvervsredaktør på Berlingske