Bredbåndskomet er nu næsten landsdækkende

Fastspeed får sin tiende aftale om adgang til kabel-tv- og fibernet i hus. Samtidig arbejder landets telemyndighed på at gøre det lettere for internetabonnenter at skifte til et andet selskab.

Fiberchef Lars Thorup Nielsen får nu også Fastspeed ind på det fibernet, som når ud til 44.000 adresser i Thy og på Mors, og Fastspeed er dermed internetleverandør på i alt ti kabel-tv- og fibernet i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thy-Mors Energi
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Nu er vi så tæt på at være landsdækkende med højhastighedsbredbånd, som det er muligt.«

Det konstaterer Jens Raith, medstifter af og administrerende direktør for internetleverandøren Fastspeed, efter at der nu også er åbnet for at sælge Fastspeed-forbindelser på Thy-Mors Energis fibernet i Nordjylland.

Endnu 44.000 husstande og virksomheder, denne gang i Thy og på Mors, vil dermed kunne købe en internetforbindelse i topfart gennem den to år gamle bredbåndsleverandør, der har sat sig for at vende op og ned på det danske internetmarked.

Nu adgang til ti net i hele Danmark

Fastspeed, som blev startet i 2019 af tidligere TDC- og YouSee-folk, lejer sig som mange andre internetudbydere ind på de kabel-tv- og fibernet, som tele- og energiselskaberne har og udbygger i Danmark, og dermed kunne sælge direkte til den enkelte kunde.

Med aftalen i Thy-Mors er Fastspeed nu oppe på at have adgang til ti net, uden at der dog endnu er teknisk hul igennem til dem alle: TDCs kabel-tv-net, TDCs fibernet og otte andre fibernet, som landets energiselskaber har lagt i jorden, og hvorigennem der kan leveres både internet, tv og telefoni.

Fastspeed sælger dog udelukkende internetforbindelser.

»Vi går efter at være ude ved så mange danskere som muligt. Vi tager kampen op mod de store – og satser på selv at blive en af dem en dag,« siger Jens Raith.

Fastspeeds koncept er at levere fuld hastighed uden begrænsninger til en lavere pris end konkurrenterne. Det har skabt en betydelig konkurrence på markedet for internetforbindelser og presset konkurrenterne ned i pris.

Fastspeed har netop rundet 60.000 kunder, hvor målet på de første to år var 20.000. Næste mål er 100.000 bredbåndskunder inden udgangen af 2022.

Frihed til selv at vælge

Thy-Mors Energi er et af de energiselskaber, som målrettet har lagt fiberkabler ud i vejen ved samtlige husstande og virksomheder i sit forsyningsområde. Herefter skal husstanden blot kobles den sidste bid til det lysoptiske fibernet for at få adgang.

»Som andelsselskab er det vores vigtigste opgave at skabe værdi for vores lokalsamfund med fiberinfrastrukturen, som er fuldt udbygget i Thy og på Mors. Derfor er det vigtigt for os, at vores andelshavere får frihed til selv at vælge udbyder af tv- og internetprodukter,« siger Lars Thorup Nielsen, som er fiberchef i Thy-Mors Energi.

Telenor, TDC-selskaberne YouSee og Hiper samt Kviknet er blandt de andre udbydere, som allerede har aftale i hus med Thy-Mors Energi og altså nu får konkurrence fra også Fastspeed.

Lettere at skifte internetudbyder fremover

De mindre internetudbydere forsøger nu gennem Energistyrelsen, som er øverste myndighed på teleområdet i Danmark, at få tvunget en aftale igennem, der skal gøre det lettere at skifte til en anden internetudbyder – på samme måde, som man let kan skifte mobilselskab.

Energistyrelsen har grebet bolden og indkaldt alle for at få lavet en brancheaftale som den, der allerede findes for de stadig færre danskere, som har internetforbindelse gennem fastnettelefonstikket i væggen.

»Den har gjort det nemt at skifte udbyder, så man har sikret, at der ikke opstod huller i internetleveringen, og så man kun skulle henvende sig ét sted – ligesom med et mobilabonnement, hvor modtageselskabet sørger for resten, og den afgivende udbyder ikke obstruerer overflytningen. Men det kræver en brancheaftale, som man i mange år uden held har forsøgt at blive enige om. Derfor har man nu bedt »de voksne« om hjælp,« forklarer Jens Raith fra Fastspeed.

Han forventer, at en aftale kan være på plads sidst på året.

»Som bredbåndskunde vil man så kunne se frem til, at det bliver nemmere at skifte selskab. Når vi for eksempel har vundet en kunde, har vi oplevet, at kunden pludselig annullerer ordren, fordi det afgivende selskab er vågnet op til dåd og har fundet et godt tilbud frem fra skuffen. Man belønner altså kunder, der gerne vil noget andet, mens de loyale kunder betaler den høje pris. Det er desværre meget udbredt i branchen, og nogle aktører er interesseret i at fastholde status quo – og det er ikke dem, der giver alle kunderne de gode tilbud,« fastslår Jens Raith.