Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Motion og behovet for bevægelse og koncentration under coronakrisen har skabt et boom i salget af fitnessarmbånd, smarture og især trådløse ørepropper. Salget på verdensplan voksede med hele 28,4 procent i 2020.
Det viser friske tal fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.
I alt blev der sidste år solgt 444,7 millioner stykker elektronik, som man kan tage på – de såkaldte wearables. Heraf blev alene de 153,5 millioner købt i årets sidste tre måneder op til jul. Det er en stigning på 27,2 procent i forhold til julen 2019.
Ure har fået fokus på sundhed
Smarture især har haft vanskeligt ved at finde større udbredelse, og brugen af dem er blevet langt mere målrettet i retning mod netop sundhed.
Da urene først kom frem, blev de nærmest lanceret som en afløser for mobiltelefonen, og man skulle kunne foretage sig stort set alt, hvad man også kan på en telefon. I praksis viste det sig at være særdeles bøvlet, blandt andet fordi software og apps ikke leverede, hvad der blev lovet.
Gradvis har urene derfor ændret sig mod enklere funktioner med stort fokus på sundhed.
»Pandemien har været god for markedet, eftersom den har bragt sundhed og fitness helt frem i mange forbrugeres bevidsthed. Hjemmefitnessprogrammer er hurtigt blevet en afgørende del af, hvad wearables tilbyder. Derudover gør sundhedsmålere som hudtemperatur, elektrokardiogrammer og hjerterytmemålere det nu muligt for brugere og sundhedspersonale bedre at forstå sporingen af sygdomme,« siger Jitesh Ubrani, der er analysedirektør hos IDC med ansvar for mobilområdet.
Ørepropper er det store salgshit
Smarture udgjorde i julekvartalet dog kun 24,1 procent af det samlede salg af wearables, som overstiger en værdi på 150 millioner dollar (935 millioner kroner). Det er trådløse ørepropper, der står for den helt store andel på 64,2 procent af salget.
»2020 blev året, hvor trådløse ørepropper blev noget, som man skal have,« siger Ramon T. Llamas fra IDC.
Ørepropperne med indbygget støjdæmpning og digitale assistenter som Google Assistent eller Apple Siri er samtidig blevet presset i pris, fordi så mange flere producenter har kastet sig ind på det eksplosivt voksende marked. Igen har de mange hjemmetimer øget behovet for at kunne lukke omverdenen ude, når man skal koncentrere sig eller deltage i et møde eller i onlineundervisning.
Apple er stadig størst
Den amerikanske iPhone-producent Apple fastholdt sin markedsandel på 36,2 procent af alt salg af wearables i oktober-december 2020, dog på et større marked end året før. Tre nye efterårsudgaver af Apples Watch-ur øgede salget med 45,6 procent, mens salget af trådløse ørepropper til gengæld faldt i forhold til tidligere på året.
Kinesiske Xiaomi, som i øjeblikket er ved at få fodfæste i også Danmark med mobiltelefoner og andet mobilt udstyr, indtager andenpladsen, mens sydkoreanske Samsung, der er verdens største mobil- og fladskærmsproducent, er nummer tre.
Kinesiske Huawei er rykket tilbage til en fjerdeplads efter de omfattende, amerikanske sanktioner mod selskabet, som USA anser som en national trussel på grund af tætte bånd til det kommunistiske styre i Kina. Huawei har tidligere haft en stor markedsandel i blandt andet Vesteuropa.