Ny musikafgift gør din smartphone og pc dyrere

Regeringen næsten fordobler den afgift på alt, som man kan bruge til at lagre piratkopieret musik på, og udvider den fra kassettebånd og dvder til også computere og telefoner.

Der skal fremover betales ekstraafgift på en ny smartphone eller computer herhjemme, har et politisk flertal bestemt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jung Yeon-je/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne kommer nu til at betale musikafgift, hver gang de køber en smartphone, en pc eller en tablet.

Dermed udvider regeringen i samarbejde med SF, De Radikale, Enhedslisten og Frie Grønne den hidtidige ordning, hvor salg af elektronik, som kan misbruges til at lagre piratkopieret musik på, er blevet pålagt en afgift, der skal kompensere kunstnerne for, at de ikke får solgt deres musik.

93 millioner kroner vil afgiften i år indbringe, lyder forventningen.

Minister: Afspejler bedre den teknologiske udvikling

»Blankmedieordningen har indtil nu kun omfattet blanke cder, dvder og USB-stiks m.v., men den bliver nu udvidet til også at omfatte eksempelvis computere, tablets og smartphones. Vi har med andre ord lavet en moderninsering af ordningen, så den bedre afspejler den teknologiske udvikling, markedet for lagringsmedier og ændringer i danskernes privatkopieringsadfærd,« skriver kulturminister Joy Mogensen (S), som har forhandlet aftalen på plads, på Facebook.

Fladskærmsfjernsyn, spilkonsoller og tv-bokse bliver dog undtaget, selv om de også tidligere var på tale i de årelange forhandlinger, som først nu har fundet en afslutning.

Blankmedieordningen blev indført i 1993, hvor man lagde afgift på tomme eller blanke lagringsmedier som cder, dvder og kassettebånd, som man kunne kopiere musik til – også når man tog en lovlig kopi af plader, som man selv havde købt.

IT-Branchen: Det er en strafskat for forældet adfærd

Aftalen vækker imidlertid stor undren hos landets største brancheforening for it-virksomheder, IT-Branchen. Her omtales afgiften som »en strafskat« for en adfærd, som danskerne ikke længere har.

»Vi har længe ønsket at finde en god løsning på problemet, men regeringen har valgt at overhøre blankmedieudvalgets anbefalinger og i stedet gjort det næsten 50 mio. kr. dyrere om året for danskerne at have elektronik,« siger Mette Lundberg, der er direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

Hun understreger, at kunstnerne skal have de penge, som de er berettiget til, men påpeger samtidig, at 89,4 procent af al musiklytning i dag er streaming, mens kun 2,3 procent er, hvor danskerne reelt henter musiknumrene.

»Langt de færreste danskere laver i dag lovlige, private kopier af deres musik og film, fordi vi bare bruger streamingtjenester. En kortlægning af danskernes reelle adfærd førte da også til en anbefaling af et beløb på 44 mio. kr. Så vi mangler en god forklaring på, hvordan beløbet pludselig er mere end fordoblet,« siger Mette Lundberg.

Frygter administrativt kaos

Hun frygter samtidig et administrativt kaos, fordi den nye afgift nu også gælder elektronik, som en virksomhed har købt til medarbejderne. Nu skal virksomhederne så bruge tid på at melde ind, om indkøbte pcer, mobiltelefoner og anden elektronik kun må bruges erhvervsmæssigt eller også helt eller delvis kan anvendes privat.

Også Danmarks største erhvervsorganisation, Dansk Industris brancheforening DI Digital, har kritiseret afgiften.

»Det er skadeligt for digitaliseringen, og desuden ikke rimeligt at lægge op til overkompensation. Samtidig er vi nødt til hele tiden at se på, om den lovlige privatkopiering har nået et så lavt niveau, at det ikke giver mening at fortsætte en historisk afgift på hver eneste smartphone, spillekonsol og computer,« sagde Rikke Hougaard Zeberg, nytiltrådt direktør for DI Digital, forleden forud for den politiske aftale.