Børsfest i Bagsværd: Novo rammer vild rekord – er nu 1.068 milliarder kroner værd

Priskrig og politisk pres i USA er ikke nok til at slå landets skarpeste indtjeningsmaskine ud af kurs. Novo Nordisk er onsdag i højeste aktiekurs nogensinde og er nu næsten 1.070 milliarder kroner værd. Det svarer til lidt under halvdelen af værdien af den samlede økonomiske aktivitet i Danmark.

Novo-topchef Lars Fruergaard Jørgensen kan glæde sig over, at den danske medicinalkoncern er i finansiel topform. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Der er liv og glade dage for de danskere, som har brugt deres sparepenge på at købe aktier i Novo Nordisk.

Det store danske medicinalflagskib er onsdag i højeste kurs nogensinde på børsen, hvilket i kroner og øre betyder, at insulinkæmpen fra Bagsværd kan mønstre en markedsværdi på næsten 1.070 milliarder kroner.

Til sammenligning var værdien af den samlede økonomiske aktivitet i Danmark i 2018 på helt præcist 2.246 milliarder kroner.

For Novo Nordisk er den gyldne formkurve noget af en kontrast til den virkelighed, som selskabet befandt sig i for blot få år siden, hvor selskabet efter næsten 50 kvartaler i træk med tocifrede vækstrater pludselig indtog rollen som fondsbørsens boksebold.

Novo blev i 2016 ramt af en enorm børslussing, hvor selskabet mistede næsten 40 procent af sin markedsværdi.

Det skyldtes helt grundlæggende, at Novo styrede direkte ind i en omfattende priskrig på det store amerikanske insulinmarked.

Den historie er efterhånden blevet fejet af banen af det faktum, at Novo nu befinder sig i den absolutte verdenselite, når det kommer til væksten i salg af nye lægemidler.

Her spiller særligt selskabets nye diabetespille en helt afgørende rolle.

Ifølge den internationale investeringsbank J.P. Morgan bør den nye Novo-pille allerede i 2025 trække et salg på mere end 27 milliarder kroner.

Novo i gabestok

Novos absolut vigtigste marked er USA, hvor globale medicinalgiganter havner i en form for permanent offentlig gabestok, fordi politikere fra alle landets hjørner vil gøre det til en vindersag at få tæmmet landets glubske sundhedssystem, der dræner USA for et svimlende beløb på lige omkring 23.000 milliarder kroner om året.

Det politiske pres fik for nylig Novo Nordisk til at droppe de prisstigninger på insulin på det amerikanske marked, som det danske selskab i lighed med langt de fleste andre medicinalselskaber traditionelt sætter ind med i begyndelsen af et kalenderår.

»Der er en realitet, hvor perception bliver skabt i tweets a 240 karakterer. Derfor er det meget vanskeligt at forklare politikere og patienter, at vi faktisk får mindre og mindre ud af vores insulinsalg i USA. Jeg kan ikke huske noget andet marked, hvor vi år efter år har set vores nettopriser gå så kraftigt ned,« sagde Novo-topchef Lars Fruergaard Jørgensen til Berlingske tidligere på måneden.

Trods modgang i USA kan Novo dog glæde sig over, at det globale diabetesmarked de seneste ti år i gennemsnit er vokset med omkring 15 procent om året, hvilket basalt set skyldes, at flere og flere bliver ramt af diabetes.

I dag lever omkring 440 millioner mennesker med sygdommen, hvilket svarer til omkring ni procent af den voksne befolkning.

Det globale diabetesmarked beløber sig til omkring 500 milliarder kroner og er under total dominans af Novo Nordisk og blot to andre selskaber.

Derfor bliver der langet masser af diabetesmedicin over disken hos Novo Nordisk, hvilket skæpper godt i det danske selskabs kasse.

Milliarder i statskassen

At Novo Nordisks berømmede salgsmaskine er i topform, kommer også den danske statskasse til gode på flere forskellige måder. I 2019 solgte Novo medicinalprodukter til udlandet for omkring 95 milliarder kroner, hvilket svarer til omkring 13 procent af den samlede danske vareeksport.

De samlede skattebetalinger fra Novo Nordisk til den store fælleskasse landede i 2019 på omkring 12 milliarder kroner. Heraf stammer omkring 7,5 milliarder fra betalinger af selskabsskat, mens de sidste 4,5 milliarder kroner kommer ind via personskatter fra Novos godt 16.000 ansatte i Danmark.