Bestyrelseskonge håndplukker topchefer til danske milliardkoncerner

Lars Rasmussen er mest kendt for sine ti år som topchef i medicokoncernen Coloplast. Den 60-årige erhvervsboss har samtidig spillet en afgørende rolle i ansættelsen af hele tre toneangivende topchefer i både Lundbeck og Coloplast.

Lars Rasmussen har spillet en helt central rolle i ansættelsen af tre prominente topchefer i dansk erhvervsliv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under sine ti år som topchef i Coloplast gjorde Lars Rasmussen det danske selskab til lidt af en børsdarling. Fra 2008 til 2018 blev aktiekursen i medicoselskabet fra Humlebæk mere end syvdoblet.

Lars Rasmussen selv var flere år i træk med på listen over de bedste topchefer i det globale erhvervsliv hos det anerkendte amerikanske magasin Harvard Business Review.

Efter at have svunget taktstokken i Coloplast har Lars Rasmussen nu i stedet indtaget en rolle, hvor han udvælger prominente direktører til nøgleposter i dansk erhvervsliv.

Tre gange på blot fire år har Lars Rasmussen udpeget topchefer til både Lundbeck og Coloplast. Den 60-årige erhvervsboss sidder i dag for bordenden i begge selskaber som formand for de to milliardkoncerners bestyrelser.

Da Kåre Schultz i foråret 2015 til manges overraskelse blev topchef i Lundbeck efter 26 års ansættelse i Novo Nordisk, var det Lars Rasmussen og Lundbeckfondens direktør, Lene Skole, der stod bag ansættelsen af den mangeårige Novo-direktør.

Lars Rasmussen var på det tidspunkt menigt medlem af Lundbecks bestyrelse, men indtog i begyndelsen af 2016 posten som formand for selskabets bestyrelse.

Lars Rasmussen var samtidig en central person i udarbejdelsen af den plan, som Kåre Schultz fik stukket i hånden, da han blev taget i ed som topchef i Lundbeck.

Planen gik helt enkelt ud på at gøre Lundbeck profitabel og hurtigt fjerne selskabets gæld. Kåre Schultz fik et solidt mandat til at rydde op, effektivisere og skære til i den dengang kriseramte medicinalvirksomhed.

For Lundbecks ansatte betød det, at omkring 1.000 medarbejdere blev præsenteret for en fyreseddel.

»Vi leder i hele verden«

Da Kåre Schultz i efteråret 2017 forlod Lundbeck til fordel for et job som topchef i den israelske medicinalgigant Teva, trådte Lars Rasmussen som formand for Lundbeck endnu mere tydeligt frem som manden, der skulle udpege en afløser, som kunne holde fast i opturen fra tiden under Kåre Schultz.

Lars Rasmussen satte en større jagt ind på en prominent topchef, der kunne føre arven i det mere end 100 år gamle medicinalselskab videre.

»Vi laver en global search. Det betyder, at vi leder i hele verden,« sagde Lars Rasmussen til Berlingske Business i oktober 2017.

Lundbecks nye topchef, Deborah Dunsire, har som hovedopgave at finde frem til, hvordan det danske medicinalselskab skal skabe vækst på den anden side af 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto.

Det kom til at trække ud, men i sommeren 2018 kunne Lundbeck og Lars Rasmussen fortælle, at Deborah Dunsire, der indledte sin karriere som privatpraktiserende læge i Sydafrika, skulle stå i spidsen for at finde og udvikle de medicinske nøgleprodukter, som Lundbeck skal leve af i fremtiden.

Usædvanligt skaktræk

Og nu er vi så tilbage ved Lars Rasmussens lange regeringstid i Coloplast.

I slutningen af 2018 indtog Lars Rasmussen hovedrollen i et usædvanligt skaktræk, da han vekslede sit job som Coloplast-topchef til en stilling som bestyrelsesformand samme sted.

Manøvren er faktisk i direkte strid med de seneste anbefalinger om god selskabsledelse, som blev færdige i slutningen af 2017. Den afgående Coloplast-topchef forsvarede sig med, at både bestyrelsen og den nye topchef i Coloplast, Kristian Villumsen, på forhånd havde blåstemplet hans tronskifte.

Lars Rasmussen gav i øvrigt selv Kristian Villumsen besked på, at han havde vundet kapløbet om at blive ny topchef i Coloplast.

Lars Rasmussen har til Berlingske Business fortalt, hvordan han forberedte sin exit som administrerende direktør ved at give de mulige kandidater udfordringer, så han »kunne se, om de kunne håndtere det.«

Det endte med den konklusion, at Kristian Villumsen havde bestået prøven.

Lars Rasmussen er foruden sine roller som bestyrelsesformand i både Coloplast og Lundbeck samtidig medlem af bestyrelsen i høreapparatkoncernen Demant.