Premierløjtnant med diplomatdrømme bliver topchef i Coloplast

Kristian Villumsen (47 år) overtager om en måned posten som topchef i den nordsjællandske medicovirksomhed Coloplast. Det begyndte med statskundskab og diplomatdrømme, men et studieophold i USA ændrede kursen.

(Arkivfoto) Kristian Villumsen, afløser Coloplasts succesrige topchef Lars Rasmussen fra 4. december i år. Han har haft en central placering i koncerndirektionen de sidste fire år.. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Kristian Villumsen er en mand, man bør lægge mærke til.«

Sådan begyndte et portræt af Coloplasts kommende topchef i Berlingske for fire år siden.

Berlingske mødte ham i Coloplasts hovedkontor i Humlebæk i Nordsjælland få dage efter, at han var blevet udnævnt til medlem af medicovirksomhedens direktion sammen med to andre for at hjælpe selskabets adm. direktør Lars Rasmussen med at føre selskabets nye, ambitiøse vækstplaner ud i livet.

Kristian Villumsen har siden da haft det overordnede ansvar for forretningsområdet »Chronic Care«, som omfatter Coloplasts to vigtigste forretningsområder, stomi og kontinens. Området udgør 80 pct. af virksomhedens forretning. Samtidig fik han også i 2014 global marketing og forskning og udvikling under sig.

Med andre ord fik Kristian Villumsen en helt central position som Lars Rasmussens højre hånd.

Drømte om at blive diplomat

Med sig har Kristian Villumsen et imponerende CV, men at det lige skulle være topledelsen af en medicovirksomhed, han skulle havne i, er måske ikke helt indlysende.

Som ung premierløjtnant drømte Kristian Villumsen nemlig om at blive diplomat. Han begyndte på Statskundskab på Aarhus Universitet og var specielt interesseret i diplomatiets historie. På studiet klarede han sig så godt, at han fik det ekslusive Kronprins Frederik-legat til at studere på Harvard University i Boston, hvor han tog en mastergrad.

Opholdet i USA fik ham til at ændre kurs. Drømmen om diplomatiet blev droppet til fordel for McKinsey, efter at han på Harvard havde fået et indblik i, hvordan man kan ændre ting, hvis man kobler teori og praksis.

Han var partner hos McKinsey med speciale inden for sundhedsområdet i ni år, inden han i begyndelsen af 2008 blev lokket til Coloplast af Lars Rasmussen. Lars Rasmussen blev kort efter udnævnt til ny topchef i virksomheden og gjorde Villumsen til chef for global marketing. Senere lod han ham prøve kræfter med både Europa og de nye vækstmarkeder.

Skarp, men lidt for travlt

Kristian Villumsen får ros for at være særdeles skarp og god til hurtigt at nå ind til kernen af et problem, finde en løsning og gøre ting praktiske. Han er også god til at motivere og få sit team til at præstere. Hans største svaghed er, at han indimellem har lidt for travlt og kaster en ny bold op i luften, inden den første er faldet ned.

Kristian Villumsen indrømmer da også, at han kan være utålmodig og direkte, men der skal være plads til latter, for »så vigtige er vi heller ikke«, som han siger.

Privat er han og hustruen Christine forældre til fem børn med stor aldersspredning. Da fruen er anæstesilæge og »redder menneskeliv, når hun går på arbejde«, er der ikke tid til de store vilde fritidsinteresser ud over familien, oplyste Kristian Villumsen under interviewet i 2014.

Kristian Villumsen tiltræder som topchef 4. december i år. Lars Rasmussen (59 år), der har været topchef i Coloplast i 10 år, bliver ny bestyrelsesformand. Han afløser Michael Pram Rasmussen (63 år), der dermed forlader endnu en betydelig bestyrelsespost.

Coloplast er børsnoteret, men ejet 46 pct. af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt familien Louis-Hansen. Alle er A-aktionærer og kontrollerer tilsammen 69 pct. af stemmerne.

Portrættet er en opdatering af et portræt af Kristian Villumsen i Berlingske fra 2014.