Kongehusekspert: Hofchefs nye bestyrelsespost er ikke tilfældig

Når Grundfos' ejerfond vælger Kronprinsens hofchef ind i bestyrelsen, handler det om glimmer og signaler om ro. Fra Kongehuset side er det et signal om, at Grundfos' image passer til den unge generation, mener ekspert

Samspillet mellem Kongehuset og erhvervslivet er blevet markant tættere de sidste seks-syv år, lyder det fra Kongehusets kommunikationschef. Her er Kronprins Frederik på besøg på et af erhvervslivets foretrukne universiteter, DTU, 28. november i år. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Kronprinsparrets hofchef, Christian Schønau, trådte mandag ind i bestyrelsen for Grundfos' ejerfond, Poul Due Jensens Fond, på et tidspunkt, hvor Kongehuset ellers lige har meldt ud, at det i et forsøg på at sikre sin uafhængighed ikke længere vil modtage overdådige gaver fra erhvervslivet.

Men selvom det kan virke som modsatrettede træk, hænger det faktisk ret godt sammen. I hvert fald, hvis man spørger ekspert i Kongehusets relationer til erhvervslivet, journalist, Cavlingprisvinder og forfatter Søren Jakobsen, der blandt andet har skrevet bøgerne »Lego-guld«, »Overklassemagt« og »Arvingerne«.

»Det er selvfølgelig lidt usædvanligt, at det sker lige nu, hvor Kongehuset samtidig lægger distance til gaver fra erhvervslivet, men det er to forskellige ting. Selvom det ikke er helt almindeligt, er der en forhistorie, som gør det muligt, at hofchefer sidder i erhvervsbestyrelser,« siger Søren Jakobsen, der fremhæver Dronning Ingrids hofchef greve Karl Christian Trampe, der sad i bestyrelsen for flere danske virksomheder.

Kongehuset glæder sig over bestyrelsespost

Samme melding kommer fra Kongehuset selv.

»Der er ikke noget nyt fænomen, at chefer i Kongehuset varetager bestyrelseposter i forskellige fonde. Faktisk betrager vi det som helt naturligt, at medarbejdere i kongehuset er involeret andre stede i samfundet, både hvad angår kulturliv og erhvervsliv,« siger kommunikationschef i Kongehuset, Lene Balleby.

Hun ser heller intet mærkeligt i, at Kongehuset på den ene side undgår at modtage gaver fra erhvervslivet, men på den anden side lader dets medarbejdere sidde i erhvervsbestyrelser.

(Arkiv) Christian Schønau, hofchef for Kronprinsparret. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2010) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen.

»De to ting har intet med hinanden at gøre. Kongehuset har et udmærket samarbejde med dansk erhvervsliv, og samspillet mellem kongehus og erhvervsliv er blevet markant tættere de seneste seks-syv år, hvor ikke mindst kronprinsparret har været med til at styrke det,« siger Lene Balleby.

»Vi glæder os derfor blot over de at kompetencer, som kongehusets ansatte har, eftersørges også uden for huset,« tilføjer hun.

Ikke tilfældigt, at det blev Grundfos

Ifølge Søren Jakobsen er det ikke tilfældigt, at Kronprinsparrets hofchef netop indtræder i bestyrelsen for Grundfos' ejerfond. Det handler først og fremmest om personlige relationer, men også om, hvilken type virksomhed, der er tale om.

Når man har med Kongehuset at gøre, må de personlige relationer gerne gå en generation eller to tilbage. Det gør de i Grundfos' tilfælde, fortæller Søren Jakobsen.

»Due Jensen-familiens og Kongehusets forbindelse går via Berleburg-familien (Prinsesse Benedicte og hendes mand Prins Richard, red.), som Niels Due Jensen har haft en god relation til,« siger Søren Jakobsen.

I offentligheden har der især været fokus på relationerne mellem Mærsk-familien og ejerfamilierne bag industrivirksomheden Danfoss og byggeklodsproducenten Lego, og Kongehuset. Både Danfoss-ejer, Jørgen Mads Clausen, og Lego-ejer Keld Kirk Kristiansen er i dag Kammerherrer ikke mindst takket være Prins Henrik og dermed så højt rangerende, som man kan komme som civil erhvervsmand på Kongehusets rangstige.

Unge Due Jensen til kongejagt

Den vej har Grundfos' nestor Niels Due Jensen, der har været både topchef og bestyrelsesformand i virksomheden, aldrig fulgt, trods sin relation til Kongehuset.

»Niels Due Jensen har nok været mere radikal i partipolitisk betydning og har nok holdt lidt større distance til Kongehuset end Lego- og Danfoss-familierne. Men der er sket en ændring her, efter at hans søn er trådt ind i topledelsen af Grundfos,« siger Søren Jakobsen.

(Arkiv) Grundfos koncerndirektør for marketing, Poul Due Jensen, er også medlem af Grundfos' ejerfonds bestyrelse. Nu får han følgeskab i fondsbestyrelsen af Kronprisparrets hofchef Christian Schønau. Foto: Erik Refner/SCANPIX Fold sammen
Læs mere

Sønnen, Poul Due Jensen, er i dag medlem af koncernledelsen i Grundfos og sidder samtidig som menigt bestyrelsesmedlem i ejerfonden.

»Poul Due Jensen ser ud til at være kommet på god fod med Kronprinsen og har blandt andet deltaget i kongejagt to år nu. Der er ingen tvivl om, at den personlige relation mellem Poul Due Jensen og Kronprinsen har været med til at bane vejen for, at Kronprinsparrets hofchef nu træder ind i fondens bestyrelse,« vurderer Søren Jakobsen.

Ro og lidt kongeglimmer

Gode relationer gør det dog ikke alene. Både Grundfos som virksomhed og Kronprinsparret har gavn af, at hofchefen træder ind i Grundfos-fondens bestyrelse.

»Med den ballade, der har været i Grundfos' ejerfond på det seneste, har fonden og Grundfos behov for at signalere, at der nu kommer ro på og orden i sagerne og samtidig få lidt glimmer på bestyrelsen. Når Kronprinsparrets hofchef træder ind i bestyrelsen, er det som at komme gennem et nåleøje. Derudover har han kvalifikationerne som uddannet jurist og bl.a. tidligere departmentschef i Socialministeriet. Samtidig er han uafhængig af andre poster i erhvervslivet,« siger Søren Jakobsen.

Søren Jakobsen, forfatter og ekspert i Kongehusets relationer

»Der er ingen tvivl om, at den personlige relation mellem Poul Due Jensen og Kronprinsen har været med til at bane vejen for, at Kronprinsparrets hofchef nu træder ind i fondens bestyrelse.«


»Det er også vigtigt at være opmærksom på, at Kronprinsparrets hofchef ikke kan træde ind i en hvilken som helst virksomhed. Hofchefen må ikke kunne miskreditere Kronprinsparret eller bringe dem i forlegenhed, f.eks. ved at sidde i  bestyrelsen for en fond, der donerer penge til formål, som Kronprinsparret har en interesse i. Her passer Poul Due Jensens Fond godt, fordi den er meget fokuseret på driften af virksomheden Grundfos og kun donerer mindre beløb til velgørenhed inden for områder, som ikke overlapper Kronprinsparrets interesser,« siger Søren Jakobsen.

Moderne virksomhed med grønt image

For Kronprinsparrets vedkommende er der formentlig også en interesse i at blive kædet sammen med en virksomhed som Grundfos.

»Grundfos er i dag en moderne virksomhed, der kæmper for klimaet og miljøet i verden og har en tydelig social profil. Det faldet fint i flugt med, hvad Kronprinsen og Kronprinsessen også forsøger at stå for,« siger Søren Jakobsen.

Selvom det er en forholdsvis lille begivenhed, at Hofchef Christian Schønau træder ind i Poul Due Jensens Fonds bestyrelse, er det ifølge Søren Jakobsen alligevel endnu en lille popup, der tydeligt viser, at Kronprins Frederik er ved at opbygge sin helt egen kreds af yngre erhvervsledere, som rykker tættere på Kongehuset.

(Arkiv) Dronning Margrethe på officielt besøg hos Lego i 2012. Lego-ejer Keld Kirk Kristiansen tager imod. Han har som kammerherre tætte relationer til Kongehuset. Foto: Claus Fisker/SCANPIX Fold sammen
Læs mere

»Kronprinsen går nogle nye veje og sammensætter sin egen kreds. Ud over Poul Due Jensen er en mand som Anders Holck Povlsen fra Bestseller også rykket ind i inderkredsen og deltager også i Kronprinsens jagtselskaber. Han er en meget moderne indstillet erhvervsmand, og så har han den fordel, at han har en del godser i Skotland, som giver Kronprinsparret mulighed for at komme lidt væk fra offentlighedens søgelys,« siger Søren Jakobsen og tilføjer:

»Men det handler ikke kun om jagtselskaber, at være moderne erhvervsmænd og adgang til godser. I sidste ende betyder kemien også rigtig meget, ligesom for alle andre.«