Bekymringerne stiger: Investorerne dropper Danmarks nye børsnoterede virksomhed

Aktionærerne i Maersk Drilling sælger langsomt ud af den netop børsnoterede aktie. Til gengæld kan investorerne i det gamle A.P. Møller-Mærsk glæde sig over små stigninger.

Maersk Drillings blev børsnoteret onsdag i sidste uge, men har allerede mistet ti procent af sin værdi. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Maersk Drilling, der indtil i sidste uge var en del af A.P. Møller - Mærsk, bliver ved med at falde på det danske aktiemarked. Aktierne i olieboreplatformsselskabet har onsdag eftermiddag mistet tre pct. og er siden den første dag på børsen i forrige uge faldet med tæt ved ti pct.

»Festen var heftig og intens, men nu ser det ud som om, tømmermændene melder sig for Maersk Drilling,« siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Maersk Drilling blev i sidste uge spaltet fra A.P. Møller - Mærsk i en af de største børsnoteringer nogensinde i Danmark. I første omgang tog investorerne pænt imod den nye aktie, som debuterede til en pris omkring kurs 565, hvilket svarer til, at det nye børsnoterede selskab fik en værdi på 23,5 mia. kr.

Men siden er aktien blevet ved med at falde. Onsdag tabte Drilling-papiret yderligere tre pct. og har nu en værdi på 21,2 mia. kr.

»Der er ikke isoleret nogle eksterne faktorer, der kan begrunde, at aktien er faldet med ti pct. Aktiemarkedet er ikke faldet, og offshore- eller olieaktierne er ikke faldet så markant, at det kan begrunde et større kursfald, som der har været tale om,« siger Per Hansen.

Spaltningen skete ved, at aktionærerne i A.P. Møller - Mærsk fik aktier i Maersk Drilling, som svarede til deres andel i Mærsk. Frans Høyer, analytiker i Handelsbanken, vurderer, at flere nu vælger at sælge ud, fordi de kun vil være aktionærer i A.P. Møller - Mærsk.

»Vi får en værdiansættelse, som bliver lidt mere hverdagsagtig. Der er et pres, fordi der er en hel del Mærsk-aktionærer, som ikke ønsker at være aktionær i Drilling,« siger Frans Høyer.

Han var selv overrasket over, hvor højt prisen på Maersk Drilling var i de første dage efter noteringen. Flere af konkurrenterne i branchen må nemlig se investorerne handle deres aktier langt under den bogførte værdi, som er den værdi, et selskab teoretisk ville have, hvis det blev opløst.

Maersk Drilling blev i A.P. Møller - Mærsks seneste regnskab sat til at være 25,3 mia. kr. værd, og selskabet begyndte torsdag sit børsliv tæt på det niveau. Men aktierne i mange af de børsnoterede konkurrenter bliver på markedet handlet langt under den bogførte værdi.

»I det lange løb vil Maersk Drilling bliver prissat sammen med de andre selskaber i sektoren,« siger Frans Høyer.

Normalt vil nye børsnoteringer i den første fase til en vis grad være sikret mod kursfald. Investeringsbankerne må nemlig typisk i den første måned foretage støtteopkøb af aktierne. Men det sker ikke i Maersk Drilling, fordi det ikke er en ny aktie, men en udspaltning fra en eksisterende børsnoteret virksomhed.

Samtidig med, at aktierne i Maersk Drilling er faldet, kan aktionærer i A.P. Møller - Mærsk glæde sig over at se Mærsk-aktien stige. Siden børsnoteringen af Maersk Drilling torsdag er Mærsk-aktien steget 1,3 pct. Det sker, efter at A.P. Møller - Mærsk har fået solgt stort set alle de energirelaterede aktiver og nu fokuserer på logistik og transport. Før Maersk Drilling er Maersk Oil og Maersk Tankers også solgt fra.

»Konglomeratdiscounten i Mærsk er ved at være elimineret, og vi har i dag et stort set fokuseret transportselskab. Vi er derhenne nu, hvor vi synes, at Mærsk-aktien er interessant,« siger Frans Høyer.

Samlet har aktionærerne vundet på udspaltningen af Maersk Drilling. Onsdag aften i sidste uge - før børsnoteringen - var A.P. Møller - Mærsk 181,4 mia. kr. værd. De to selskaber var onsdag eftermiddag samlet 186,8 mia. kr. værd. Aktionærerne har dermed tjent 5,4 mia. kr.