Mærsk-aktionærer vinder på femtestørste danske børsnotering nogensinde

En af danmarkshistoriens største børsnoteringer forløb uden problemer torsdag. Aktionærerne kan indtil videre glæde sig over, at værdien af Maersk Drilling og A.P. Møller - Mærsk er højere end onsdag aften.

Claus V. Hemmingsen, bestyrelsesformand for Maersk Drilling, skød torsdag morgen børsnoteringen i gang i hovedkvarteret i Lyngby. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2019) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Maersk Drilling er torsdag morgen blevet børsnoteret, efter selskabet netop er spaltet ud fra A.P. Møller - Mærsk. Selskabet har fået en markedsværdi på 23,9 mia. kr.

Samtidig falder aktierne i A.P. Møller - Mærsk som ventet. Samlet er aktionærerne i den første handel kort efter børsåbningen klokken ni blevet knap seks mia. kr. rigere.

Prisen på Maersk Drilling er som forventet. På forhånd havde analytikere ifølge Bloomberg forventet, at prisen ville lande på omkring 23,9 mia. kr.

»Den samlede værdi af Mærsk inklusive Drilling stiger i forhold til værdierne i går, selv om investorernes dom over Drilling-aktien er lavere end den værdi, som Mærsk selv har bogført den til. Enten er der tale om en merværdi, som forsvinder de kommende dage, eller også er det reelt således, at en fokuseret mulighed for at købe 'Drilling-aktiviteter' tiltrækker nye stand-alone investorer,« hedder det i en kommentar fra Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Noteringen bliver den femte største danske børsnotering nogensinde. Børsnoteringer af Ørsted, ISS, Pandora og Nets er de fire selskaber, som er gået på børsen til en højere værdi end Maersk Drilling.

Udspaltningen er sket ved, at alle aktionærerne i A.P. Møller - Mærsk vil få tildelt aktier i Maersk Drilling, svarende til den andel, de nu har i A.P. Møller - Mærsk.

Den nye børsnotering blev torsdag morgen fejret ved en stor ceremoni på selskabets hovedkontor i Lyngby. Efter bestyrelsesformand Claus Hemmingsen og topchef Jørn Madsen havde trykket på knappen og sendt handlen i gang, blev der skudt konfetti ud over forsamlingen, mens der blev skålet i champagne.

»Vi bliver født med de samme aktionærer som Mærsk, og nogle af dem vil måske egentlig bare være shippingaktionærer, mens andre vil synes, at det er interessant at være med i det her. Og så er der selvfølgelig også nogle nye, der kommer ind,« sagde Jørn Madsen til Ritzau Finans i forbindelsen med noteringen.

Teoretisk vil prisen på Maersk Drilling svare til det, som A.P. Møller - Mærsks markedsværdi vil falde på den første noteringsdag. Men aktionærerne har haft et håb om, at udspaltningen vil få investorerne til at værdisætte de to selskaber højere end den værdi, de havde i den samlede koncern.

Chairman i Maersk Drilling, Claus V. Hemmingsen. Maersk Drillings separate børsnotering markeres i hovedkvarteret i Lyngby, hvor der som traditionen byder ringes med klokken for første handelsdag, torsdag den 4. april 2019. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2019) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.

Det danske marked har to gange oplevet tilsvarende manøvrer. Første gang var i 2000, da Novozymes blev udspaltet fra Novo Nordisk. Anden gang var, da Nilfisk blev skilt fra NKT i 2017. I begge tilfælde kunne aktionærerne glæde sig over, at den samlede værdi af de to separate selskaber på de første handelsdage udviklede sig, så den samlede værdi var højere.

Historisk har Maersk Drilling været et af de fire hovedben i A.P. Møller-gruppen sammen med Maersk Line, APM Terminals og Maersk Oil. Efter Søren Skou tog over som topchef, ændrede han fokus fra at være et bredt konglomerat til en mere moderne shipping- og logistikvirksomhed, hvilket samtidig betød, at energiaktiviteterne skulle skilles fra.

Børsnoteringen af Maersk Drilling kommer, efter at ledelsen havde undersøgt mulighederne for at sælge selskabet. Det lykkedes ikke. De planer blev opgivet, og i stedet besluttede A.P. Møller - Mærsk i august sidste år at børsnotere Maersk Drilling selvstændigt.

Med udspaltningen vil hovedaktionærerne af Maersk Drilling blive A.P. Møller Holding, der kontrolleres af Mærsk-familien, og som også har flertallet af stemmerne i A.P. Møller - Mærsk.

Maersk Drilling bliver i første omgang ikke en del af eliteindekset, C25. Men det kan ske i december, hvor nye medlemmer næste gang kan komme ind i indekset. Aktien vil sandsynligvis ligge på vippen til indeks, hvor kravet er en kombination af pæn omsætning og høj markedsværdi.