Bankdronning efter detronisering: Jeg har ikke gjort noget forkert

Den fyrede topchef for Swedbank, Birgitte Bonnesen, siger i interview med svensk medie, at hun ikke har gjort noget galt. Men en afstemning på bankens generalforsamling her i eftermiddag viser, at aktionærerne er af en anden opfattelse.

I morges blev hun fyret som topchef for Swedbank. Men ikke nok med det. På dagens generalforsamling i Swedbank stod det klart, hvor lidt tillid bankens storaktionærer har til hende. Fold sammen
Læs mere
Foto: 10010 Janerik Henriksson/TT

I formiddag meddelte den svenske storbank Swedbank, at Birgitte Bonnesen er fyret som topchef i banken i kølvandet på en massiv hvidvaskskandale.

Nogle timer efter fyringen fangede den svenske avis Expressen den detroniserede topchef. Hun fortæller i et kort interview, at de sidste seks måneder har været opslidende, og at hun nu skal begynde et nyt liv.

Hun har været i banken i mere end 30 år og fortæller, at hun er stolt over alt, hvad hun har gjort i banken.

Men føler du inderst inde, at du ikke har gjort noget forkert?, spørger Expressens journalist.

»Ja, det gør jeg,« svarer Bonnesen.

Bonnesen klædt af på generalforsamling

Mens Bonnesen interviewes af Expressen er generalforsamlingen i Svedbank i gang, og her ser aktionærerne anderledes på Birgitte Bonnesens ageren.

Tre af de fire største aktionærer i Swedbank havde forud for generalforsamlingen meddelt, at de ikke ville stemme for ansvarsfrihed til den danske topchef. Og det var også det, det endte med på generalforsamling, hvor hele bestyrelsen fik ansvarsfrihed fra aktionærerne, mens Birgitte Bonnesen indirekte blev udpeget som syndebuk.

Hele 74 pct. af de afgivne stemmer mente, at hun skulle fratages ansvarsfrihed.

Ifølge Reuters er Birgitte Bonnesen nu også fortid som bestyrelsesformand for brancheforeningen for svenske banker, Svenska Bankföreningen.

Der var især én årsag til, at aktionærerne ikke ville give Bonnesen ansvarsfrihed. Det svenske Bagmandspoliti, Ekobrottsmyndigheten, gennemførte onsdag en razzia hos Swedbank. Ransagningen skulle have forbindelse til en sag om potentielt misbrug af insideroplysninger i forbindelse med de første afsløringer af mulig hvidvask i februar.

»Efter gårsdagens dramatiske udvikling med Ekobrottsmyndighetens meddelelse om forlængede mistanker om grov kriminalitet er vi kommet til den konklusion, at vi ikke i øjeblikket kan give selskabets administrerende direktør decharge for 2018,« udtalte en af aktionærerne AMF-topchef Johan Sidenmark i en meddelelse.

Ifølge Jesper Lau Hansen, der er professor i selskabsret ved Københavns Universitet, er det et ret almindelig generalforsamlingspunkt i Sverige. Det har tidligere også været det i Danmark, men man stoppede med det i slutningen af 1990erne.

»Det er en bekræftelse fra aktionærerne til bestyrelsen og ledelsen. »Hvis I har fortalt os alt, hvad vi skal vide, så kan vi fraskrive jer ansvaret,« er rationalet,« forklarer Jesper Lau Hansen.