Hvidvask i Swedbank kræver endnu et offer

Swedbanks bestyrelsesformand, Lars Idermark, har besluttet sig for at forlade sin stilling med øjeblikkeligt varsel. Næstformand Ulrika Francke er den svenske banks nye formand.

Swedbanks midlertidige topchef, Anders Karlsson (tv) og den netop afgåede bestyrelesesformand Lars Idermark (th). Fold sammen
Læs mere
Foto: HENRIK MONTGOMERY

Hvidvask-sagen i Swedbank har krævet endnu et offer. Bestyrelsesformanden Lars Idermark har besluttet sig for at trække sig fra sin post med omgående virkning.

Dermed er næstformanden i den skandaleramte svenske bank, Ulrika Francke, ny formand fra i dag af.

»I kølvandet på debatten om Swedbank og de mange spørgsmål om bankens kontrol med mistænkelig hvidvask i Baltikum, har jeg konkluderet at den nuværende medieopmærksomhed ikke er forenelig med min stilling som adm. direktør i Södra. Derfor har jeg besluttet, at det bedste alternativ er at forlade min stilling med øjeblikkelig virkning,« skriver Lars Idermark i en pressemeddelelse.

Det er bemærkelsesværdigt, at Lars Idermark gennem pressemeddelelsen peger på den store mediebevågenhed som årsag til hans afgang fremfor hvidvasksagen i sig selv.

Den afgående bestyrelsesformand har bestridt den magtfulde post af to omgange, første gang 2010-2013 og sidenhen fra 2016 og frem til dags dato.

Det er i dag blot en uge siden, det blev offentliggjort, at Swedbanks adm. direktør, Birgitte Bonnesen, modtog en fyreseddel ganske få timer inden bankens generalforsamling seneste fredag. Fyringen af den danske topchef bundede i hendes mangelfulde håndtering af Swedbanks mulige hvidvask i Baltikum, der til forveksling minder om Danske Banks hvidvask gennem deres estiske filial.

I efteråret 2018, da Danske Bank-sagen rullede, afviste Birgitte Bonnesen fuldstændigt, at Swedbank kunne være involveret i en potentiel hvidvask. Fold sammen
Læs mere
Foto: JANERIK HENRIKSSON.

Den svenske TV-kanal SVT kortlagde 20 februar, hvordan en lang række konti i Swedbanks estiske fillial var blevet brugt til at overføre store summer ud af landet – blandt andet til konti i Danske Bank, der netop har været ramt af den største hvidvask-skandale i nyere tid.

SVTs afsløringer stod i skarp kontrast til forhenværende topchef Birgitte Bonnesens udtalelser om sagen i medierne. I efteråret 2018 understregede hun offentligt, at Swedbank absolut ingen forbindelse havde til Danske Bank-skandalen.

Mulig insiderhandel

Den svenske pendant til Bagmandspolitiet, Ekkbrottsmyndigheten, har indledt en efterforskning med rod i en mistanke om insiderhandel i banken. Efterforskningen skete, efter at det blev offentligt kendt, at enkelte aktionærer var blevet tippet om den kommende afsløring fra SVT, inden det blev publiceret. De kunne dermed sælge deres aktieposter i banken uden nævneværdigt tab.

Sidenhen er der blevet sået tvivl om troværdigheden i hvidvaskrapporten, som der blev udarbejdet på vegne af Swedbank af den norske hvidvaskekspert Erling Grimstad, der tidligere har stået i spidsen for det norske bagmandspoliti, Økokrim. Banken modtog rapporten kort før jul.

Rapporten, som Swedbank fortsat nægter at udlevere til myndighederne, indeholder angiveligt tydeligt tegn på uregelmæsigheder i banken. Det undersøges p.t., hvorvidt Swedbanks mørklægning af rapporten kan udgøre endnu et brud på reglerne om insiderhandel.

Torsdag blev det offentligt kendt, at den svenske fondsbørs har indgået en dialog med banken om deres tilsyneladende mangelfulde håndtering af børssensitiv information.