Arnold Busck splittes i to: Rival og forlag deler konkursbo

Bog & idé overtager godt halvdelen af butikkerne fra Arnolds Buscks konkursbo, mens JP/Politikens Forlag overtager den prominente butik på Købmagergade samt navnet Arnold Busck.

Arnold Busck i Købmagergade. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største boghandlerkæde, Bog & idé, har opkøbt godt halvdelen af butikkerne i konkursboet efter Arnold Busck, fremgår det af en pressemeddelelse tirsdag formiddag.

Dermed bliver den gamle boghandlerkæde splittet i to.

For i en anden pressemeddelelse fremgår det, at JP/Politikens Forlag har købt den berømte Arnold Busck-butik på Købmagergade, hjemmesiden arnoldbusck.dk, som bliver en del af Saxo.com, samt brugsretten til navnet Arnold Busck.

»Vi går ydmygt til opgaven. Arnold Busck var en institution for mange bogelskere, og med de reaktioner, som konkursen har udløst, har det været tydeligt at mærke, hvor stor en betydning Arnold Busck-kæden har haft – ikke mindst for de ansatte i butikkerne,« siger den administrerende direktør i Indeks Retail, som ejer Bog & idé, Marianne Lyngby Pedersen, i pressemeddelelsen.

Bestyrelsesformand i Indeks Retail Michael Meyer siger i meddelelsen:

»Ejerkredsen, der erhverver nye butikker, har udvist stor dedikation til opgaven med at udvide kæden, der for mig at se er en manifestation af troen på konceptet og på de fysiske butikker.«

JP/Politikens Forlag overtager navn

JP/Politikens Forlag skriver i pressemeddelelsen, at boghandlen på Købmagergade vil fortsætte under navnet Arnold Busck som »et bredt, litterært kulturhus med arrangementer for alle forfattere og bogelskere«.

»Siden den triste nyhed om Arnold Busck-kædens konkurs har der været en frygt for, at der ikke længere ville blive solgt bøger i den ikoniske hjørnebutik på Købmagergade, som siden etableringen har været et kraftcenter i det københavnske bogmiljø, et sted for forfattere og læsere, dedikerede boghandlere og forlagsfolk. Derfor er vi stolte over og glade for, at vi nu kan være med til at sikre, at der fortsat vil være salg af bøger og dedikerede medarbejdere med fokus på alle landets forfattere i »boghuset« på Købmagergade,« siger forlagsdirektør i JP/Politikens Forlag Lene Juul.

Helle Busck Fensvig, der er fjerde generation i boghandlerfamilien, siger i JP/Politikens Forlags pressemeddelelse, at hun er glad for, at butikken bliver drevet videre.

»Jeg er dybt taknemmelig for, at det er lykkedes at redde Arnold Busck i Købmagergade. Det er en kulturinstitution i København, og det ville ikke have været til at bære, hvis kunderne skulle miste samlingspunktet i Købmagergade. Den opbakning, Arnold Busck har mærket i de seneste uger, vidner om den enorme værdi, brandet har, og derfor er det også en både stor glæde og lettelse, at det med JP/Politikens Forlags hjælp er blevet en realitet, at Arnold Busck i Købmagergade fortsætter,« siger hun.

14 butikker

Bog & idé overtager i alt 14 butikker fra den gamle kæde, hvilket betyder, at der også snart kommer 200 nye ansatte under Bog & idés faner, der i 2019 samlet omsatte for omkring en mia. kr.

»Butikkernes faglighed kombineret med vores tilgang til e-handel er vores styrke, og det har uden tvivl været med til at sikre os et godt ståsted – også i en tid som coronakrisen, hvor mange af vores butikker har været tvangslukkede. Vi oplever generelt en stor opbakning til vores butikker,« siger Marianne Lyngby Pedersen.

Til Børsen oplyser hun, at handlen sammenlagt koster »et pænt tocifret millionbeløb«, samt at Bog & idé også overtager Arnold Buscks centrale varelager, butikkernes varelagre og inventaret.

Nyheden om konkursbegæringen kom 27. april, hvor Arnold Busck valgte at lukke alle kædens butikker.

»Likviditeten er sluppet op. Så kort kan det siges. Covid-19-nedlukningen har gjort det umuligt at holde virksomheden kørende,« lød forklaringen.

Men lørdag den 9. maj valgte kurator at genåbne butikken på Købmagergade for at øge salgsværdien. I den forbindelse kom det frem, at et salg kunne være nært forestående.

»Det er et led i den salgsproces, vi er i gang med. Vi spiller på flere tangenter og arbejder på at få solgt en del af butikkerne. Så det er for at komme i gang med en genåbning, så butikkerne får en større værdi i forhold til et salg,« sagde advokat Peter Wedel Ranch Krarup, der er partner i advokatfirmaet Mazanti-Andersen Korsø Jensen, som er en af to kuratorer i konkursboet.

»Jeg ser positivt på mulighederne for at sælge en større del eller de fleste af butikkerne,« lød det.

Arnold Busck havde i alt 29 butikker fordelt i hele landet. Med én til JP/Politikens Hus og 14 til Bog & idé er der dermed fortsat 14 butikker, som fremtiden er uvis for.