Arnold Busck indgiver konkursbegæring og lukker alle butikker: »Likviditeten er sluppet op«

Boghandlerkæden Arnold Busck har indgivet konkursbegæring og lukker alle butikker. Forklaringen lyder på manglende likviditet – blandt andet efter et nyt IT-system sidste år resulterede i et markant underskud. Selskabet nåede ikke at modtage kompensation fra hjælpepakkerne.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boghandlerkæden Arnold Busck lukker alle sine 29 butikker og indgiver konkursbegæring.

Det oplyser Arnold Busck ifølge Finans i en pressemeddelelse.

»Likviditeten er sluppet op. Så kort kan det siges. Covid-19-nedlukningen har gjort det umuligt at holde virksomheden kørende,« lyder det blandt andet i meddelelsen.

Kædens butikker har været lukket ned helt eller delvist siden midten af marts, og medarbejdere har været hjemsendt.

»Vi har gjort alt, der står i vores magt, for at virksomheden kunne køre videre, men det har desværre ikke været muligt,« hedder det videre i meddelelsen.

Det påpeges, at virksomheden har forsøgt at genåbne strøgbutikkerne med frivillige aftaler med loyale medarbejdere om arbejdstider, men at det ikke har været nok til at redde kæden.

En politisk ændring

For 13 dage siden påpegede Arnold Buscks administrerende direktør, Helle Busck Fensvig, i Børsen, at en politisk ændring umiddelbart før påske potentielt kunne få store konsekvenser for virksomheden.

Det drejer sig om kompensationen for faste udgifter, som kort inden påske blev ændret i sidste øjeblik, inden der blev åbnet for ansøgninger. Ændringen, som blev tilføjet sent i forløbet, lød, at for at kunne få kompensation skal virksomhederne også vedlægge årsregnskabet for 2019, og har virksomheden haft underskud sidste år, bliver underskuddet modregnet i kompensationen.

Det vil sige, at hvis underskuddet har været tilstrækkeligt stort, forsvinder kompensationen fuldt ud.

Og præcis det bekymrede Arnold Buscks administrerende direktør. For sidste år havde boghandlerkæden et underskud på 14,3 mio. kroner som følge af et fejlslagent IT-system. Finans skriver, at det nye system blandt andet skabte problemer med kasseapparaterne.

Til Børsen sagde Helle Busck Fensvig derfor:

»Lige nu er det uvist, hvor meget vi ender med at kunne få i kompensation, men i vores tilfælde endte vi med et underskud på 14,3 mio. kroner pga. problemer med IT-implementering. Alt efter hvilket setup vi ender med, kan det altså nemt betyde et par millioner, der bliver trukket fra. Det er voldsomt.«

Helle Busck Fensvig, adm. direktør i Arnold Busck, har måttet smide håndkædet i ringen som følge af coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) forklarede det dengang ved, at et EU-krav var skyld i ændringen.

Begrænset likviditet

Hvorvidt denne ændring har spillet en rolle i konkursbegæringen vides ikke. Arnold Busck skriver selv i pressemeddelelsen:

»Arnold Busck har haft adgang til at søge hjælpepakker til faste omkostninger, men således som disse regler er udfærdiget, vil Arnold Busck kun blive kompenseret i meget begrænset omfang for de faste omkostninger som følge af nedgangen i omsætning. Arnold Busck har som mange andre virksomheder endvidere kunnet søge delvis lønkompensation. Arnold Busck har imidlertid endnu ikke modtaget udbetaling fra de omtalte hjælpepakker, da sagsbehandlingen tilsyneladende har varet meget længere end forventet.«

Det tilføjes dog, at selskabet forud for coronakrisen ikke var polstret med meget likviditet:

»Disse hjælpepakker ville imidlertid under alle omstændigheder ikke kompensere Arnold Busck for de meget store tab, som Arnold Busck er blevet påført under covid-19. Havde Arnold Busck haft mere likviditet at stå imod med, havde situationen måske været en anden, men det har virksomheden desværre ikke, hvilket blandt andet skyldes en for virksomheden ødelæggende proces omkring implementering af et nyt ERP-system (IT-systemet, red.) for nogle år siden,« skriver selskabet.

Afventer udbetaling

Arnold Busck påpeger dermed også, at de er en af de virksomheder, der endnu ikke har modtaget udbetalingen fra den kompensation, de er berettiget til. I den forgangne uge beskrev Berlingske, hvordan adskillige virksomheder fortsat venter på at få pengene udbetalt.

Det fik blandt andet Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, til at udtrykke utålmodighed.

»Vi har lavet hjælpepakkerne for, at pengene skal komme ud og virke i virksomhederne, og det skal gå så hurtigt som overhovedet muligt, og vi gør, hvad vi kan for at presse på,« siger Torsten Schack Pedersen.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) forklarede i et skriftligt svar, at sagsbehandlingen kan variere en del fra sag til sag.

»Nogle går let igennem, mens der i andre tilfælde er brug for en mere grundig gennemgang, eller der kan være opfølgende spørgsmål. Vores mål er at få pengene ud og hjælpe hurtigst muligt, men vi skal også sikre os, at der ikke bliver svindlet med ordningerne,« skrev han.

Berlingske forsøger at få en kommentar fra adm. direktør Helle Busck Fensvig.

Gammel familievirksomhed

Det var Helle Busck Fensvigs oldefar, der i 1896 sammen med J.L. Wisbeck grundlagde Arnold Busck.

I 1953 overtog Helle Busck Fensvigs farfar, Helge Arnold Busck, det endelige ansvar for Nyt Nordisk Forlag og boghandlen i Køb­mager­gade, og i 1985 var det hendes fars tur til at stå alene i spidsen for familiens virksomhed.

I 2008 blev hun formand for bestyrelsen i faderens virksomhed, og da daværende direktør Jørn Jensen Bach to år senere sagde sit job op, havde finanskrisen medført stor nedgang i bogbranchen.

Det resulterede i, at formanden – Helle Busck Fensvig – selv tiltrådte jobbet som administrerende direktør. Læs hele historien om Arnold Busck-arvingen her.