Apple køber i al hemmelighed dansk firma for trecifret millionbeløb

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Den danske iværksættervirksomhed Spektral fik sidste år 20 mio kr. i funding fra investorer i Silicon Valley, men nu er det også kommet frem, at sleskabet er blevet overtaget af den amerikanske teknologikæmpe Apple. Her ses en af stifterne, Toke Jansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen

Mens løvfaldssommerens brise smyger sig ind over det ganske danske land, byder vi på en omgang dugfriske erhvervsnyheder. Selv om temperaturerne endnu ikke bringer tankerne på fjernvarme, så bliver det alligevel aktuelt denne morgen, ligesom vi heller ikke undgår en rundtom med den allestedsnærværende hvidvasksag, hvis fangarme denne gang griber uden for landets største bank. Vi rammer også en nyhedsmæssig dessert i form af danske planteburgeres succes i Storbritannien, men først starter vi herhjemme, hvor Apple har været på rov.

Apple køber dansk it-virksomhed

Den amerikanske teknologimastodont har ifølge Børsen slugt en dansk virksomhed i en hemmelig millionhandel. En lille gruppe danske ingeniører og deres virksomhed Spektral er ifølge flere kilder blevet overtaget af Apple for omkring 200 mio. kr. Handlen blev faktisk allerede gennemført i december sidste år ifølge avisen, men ingen har indtil nu opsnuset det, og hverken Apple eller Spektral ønsker at kommentere det.

Den amerikanske kæmpe skulle have forelsket sig i virksomhedens teknologi, der kan lave intelligent billedbehandling i videoer. Med lidt mere nørdet sprog skulle virksomheden ved hjælp af maskinlæring og avancerede algoritmer have opfundet en nyt måde at fritskrabe billeder på i realtid.

Spektral blev stiftet for fire år siden med udgangspunkt i en flok DTU-ingeniører, der havde ph.d-grader i  teoretisk matematik, som kunne knække koden på maskinlæring til noget brugbart. I 2017 fik virksomheden en kapitalindsprøjtning på 20 mio. kr. i venturekapital fra Silicon Valley, inden den altså ifølge Børsen blev købt af Apple.

Hvidvasksagen gør det dyrere for danske banker at låne penge

Der har været skrevet en del om, at Danske Banks hvidvasksag kunne resultere i en forværret kreditværdighed for ikke bare landets største bank, men hele landet. Nu er konsekvenserne konkret begyndt at vise sig for landets andre banker.

Berlingske kan således berette, at Sydbank har måttet notere, at en gældsudstedelse blev dyrere end ventet. 11. september gennemførte Sydbank en gældsudstedelse, hvor banken hentede 500 mio. euro, og her måtte banken tilsyneladende ifølge flere analytikere betale prisen for de ridser, som Danske Banks hvidvaskskandale har givet den danske finanssektor.

»Sydbanks gældsudstedelse foregik lige omkring hvidvaskundersøgelsens offentliggørelse, og da blev prisen påvirket. Banken har betalt lidt ekstra – det var tydeligt, at Danske Bank-sagen havde en effekt,« forklarer Thomas Eskildsen, aktieanalytiker hos Handelsbanken.

De danske banker er i denne tid ved at hente en særlig type kapital på markederne for at kunne leve op til nye regulatoriske krav, der indfases frem mod 2022, og det kan se ud til, at den finansiering bliver dyrere at gennemføre, fordi investorerne tager en prispræmie for risikoen, som hvidvask-skandalen har introduceret hos finanssektoren herhjemme. Også Danske Bank har måttet notere en væsentlig højere pris.

Afslutningsvist forklarer CBS-professor i finansiering Jesper Rangvid, at man tidligere har set, at sådanne højere omkostninger i et vist omfang typisk også rammer bankkunderne i form af højere priser.

Fjernvarmeregninger får tilladelse til at sætte varmerekord

Statens vagthund har ifølge Finans.dk givet grønt lys til en stribe fjernvarmeselskaber, så de kan opkræve 1,6 mia. kr. ekstra hos kunderne. Forsyningstilsynet har ifølge mediet foreløbig godkendt 28 ansøgninger fra fjernvarmeselskaber, der altså kan sende ekstraregninger ud til kunderne. Og forude venter yderligere 17 ansøgninger om ekstraregninger for et endnu større beløb.

Årsagen til de ekstra opkrævninger skulle være, at fjernvarmeselskaberne må få en forretning af den værdi, som selskaberne havde i 1981. Men det er i høj grad en værdi, som allerede er betalt for én gang af kunderne dengang.

»Det fremstår både absurd og urimeligt,« siger professor Per Nikolaj Bukh på Aalborg Universitet, til Finans.dk.

Briterne sætter tænderne i danske planteburgere

Vi slutter af med en hapser fra Finans.dk, der kan berette om britisk succes for en særlig type burgere fra en danske virksomhed. Naturli Foods eksporterer således stigende mængder af plantebaseret fars over Nordsøen til de britiske forbrugere.

De kan nu fortære det danske »kød« via mere end 600 butikker.

»Vi har indgået et strategisk partnerskab med den store detailkæde Sainsbury's. Omkring 1. juli kom vores varer ind i 400 af dens butikker, og nu er vores produkter allerede nået ud i næsten 600 butikker. Salget går så godt, at vi har været nødt til at etablere et lager ved Liverpool for at reducere leveringstiden og sikre, at butikkerne ikke løber tør for varer,« fortæller Henrik Lund, direktør for Naturli' Foods, til mediet.

Han forklarer, at selskabet desuden sandsynligvis har draget fordel af Brexit-effekten på det britiske pund, der har gjort de engelske varer dyrere i Storbritannien, og dermed har gjort det danske firmas produkter mere økonomisk tiltalende.

Det bør investorerne holde øje med i dag

Andreas Østerheden, der er seniorstrateg i Nordea Wealth Management, leverer her sit bud på, hvad man bør rette blikket mod i dag som investor.

  • I dag bør investorerne se efter industriproduktionen i Frankrig og Storbritannien, som der kommer tal på. Tilsvarende tal kom fra Tyskland i mandags, og de kom ud til den svage side, særligt trukket ned af bilsektoren. Flere indikatorer peger på en relativt svag industriproduktion i Europa, men overordnet på et stabilt niveau også fremadrettet. Industriproduktionen er et område, vi holder øje med, da det typisk giver en god indikation af indtjeningen i selskaberne. I Storbritannien får vi BNP-tal og tal for blandt andet industriproduktionen. De britiske tal er selvfølgelig interessant i lyset af økonomiens samlede størrelse samt i lyset af Brexitforhandlingerne.
  • Og netop Brexit kommer også i fokus i dag, når repræsentanter fra EU skal diskutere artikel 50 og den britiske exitplan. I det hele taget kommer Brexit-forhandlingerne til at fylde meget i perioder den kommende tid, indtil der er deadline for en aftale senere på året. Det er fortsat vores forventning, at der kommer en aftale på plads, men det kan sagtens trække ud til sidste minut.
  • Ser vi lidt nærmere vores egen andedam, så er det store inflationsdag i Skandinavien, hvor både Danmark og Norge kommer med inflationstal, mens vi får arbejdsløshedstal fra Sverige. Set med en global investors øjne er for eksempel de danske inflationstal måske ikke så vigtige, men alligevel er prisstigningstakten for en dansk investor vigtig at skele til, da det betyder noget for ens købekraft og opsparing fremadrettet.

Markederne onsdag morgen

Små udsving præger de asiatiske aktiemarkeder onsdag morgen, hvor investorerne ellers har fået godt nyt fra Japan. De japanske maskinordrer steg med 6,8 pct. i august, hvilket kom helt bag på økonomerne, der havde ventet et fald på 3,8 pct.

Nikkei 225 +0,2 %
Topix +0,1 %
Hongkongs Hang Seng +0,4 %
China Shanghai Composite -0,2 %
China CSI 300 -0,4 %