Novo ruller nu det tunge skyts i stilling forud for selskabets store sats på at gøre sin spritnye diabetespille til en succes i Japan.
Den danske diabeteskæmpe har netop indgået en partnerskabsaftale med den amerikanske medicinalgigant Merck, der skal hjælpe Novo med at trække salget af den nye diabetespille i vejret.
Merck, der i Europa går under navnet MSD, er et af verdens største medicinalselskaber med en omsætning på omkring 285 milliarder kroner i 2018.
Novo er en stor spiller på det japanske marked for såkaldt GLP-1-medicin mod diabetes, men har de seneste år fået baghjul af den amerikanske ærkerival Eli Lilly.
For få år siden lå Novos markedsandel i det japanske GLP-1-segment på omkring 70 procent, men den er i efteråret 2019 faldet til godt 30 procent.
Det problem vil Novo Nordisk forsøge at løse med sin diabetespille, der dog endnu ikke er godkendt i Japan. Det danske medicinalselskab sendte i juli 2019 en ansøgning af sted til de japanske myndigheder og venter stadig på svar.
Med den nye diabetespille, der på det amerikanske marked har fået navnet Rybelsus, har Novo Nordisk et middel klar på affyringsrampen, der kan blive selskabets bedst sælgende produkt nogensinde.
Hos den internationale investeringsbank J.P. Morgan lyder forudsigelsen, at Novos nye diabetespille allerede i 2025 vil omsætte for mere end 27 milliarder kroner.
Ifølge banken vil midlet allerede året efter overtage rollen som selskabets absolutte supersællert med et salg på mere end 32 milliarder kroner.
»Vi står i en utrolig situation. Semaglutid er det GLP-1-molekyle, der til dags dato har vist de bedste effekter. Derfor er det klart, at Novo Nordisk vil gøre alt for at gøre det tilgængeligt så bredt som muligt til så mange patientgrupper som muligt,« har Novos mangeårige forskningsdirektør, Mads Krogsgaard Thomsen, tidligere sagt til Berlingske Business.
Danske forskere fandt gyldent molekyle
Novos satsning på piller til behandling af diabetes er dog kun begyndelsen på et større eventyr med det såkaldte Semaglutid-molekyle, som er det aktive stof i det danske selskabs nye diabetespille.
Hos Novo Nordisk er det planen, at molekylet fra diabetespillen også skal være bærende i medicin mod fedme, hjertekar-sygdomme, fedtlever og muligvis også kronisk nyresygdom.
Det gyldne danske molekyle ligner dermed en opdagelse, som over tid kan blive flere hundrede milliarder kroner værd.
Det banebrydende molekyle, der af Mads Krogsgaard Thomsen er blevet betegnet som et afgørende gennembrud i Novos forskning over de seneste 25 år, blev opdaget af tre danske forskere i Måløv.
De tre forskeres opdagelse er en form for overbygning på molekylet i Novos nuværende diabetes-supersællert Victoza, der i 2018 omsatte for 24,3 milliarder kroner.