»3« skovler mobilkunder ind men mister penge

Danmarks fjerdestørste teleselskab er nu oppe på 1,33 millioner kunder, men de bringer ikke så stor indtjening med sig.

»3« har de seneste år haft held til at trække nye mobilkunder til med sine abonnementer, hvor man frit kan bruge sin telefon uden forhadte roaminggebyrer i store dele af verden. Arkivfoto: »3« Fold sammen
Læs mere

»3« fortsætter med at skovle mobilkunder indenfor, men det koster mobilselskabet på bundlinien, for der bliver ikke tjent så mange penge på den stadig større fest.

I oktober-december hentede »3« – og især datterselskabet, lavprisselskabet Oister – 20.000 nye kunder hjem, så selskabet nu er oppe på 1.331.000 mobilkunder i alt. Det er 57.000 flere end for et år siden, og Morten Christiansen, som har stået i spidsen for »3« siden 2005, havde lovet, at det ville lykkes ham at »lægge 50.000-100.000 kunder til« i løbet af 2018. Målet er fortsat at nå 1,5 millioner, hvilket vil bringe »3« forbi Telia, der ved udgangen af september 2018 – de senest offentliggjorte regnskabstal – havde 1.444.000 mobilkunder.

Der følger ikke lige så mange penge med kunderne

Omsætningen i »3« er faldet og nåede i 4. kvartal 719 millioner kroner mod 756 millioner kroner for et år siden, fremgår det af regnskabet, der kom torsdag morgen. Til gengæld ligger driftsresultatet (EBITDA) på det laveste siden foråret 2016, nemlig på 137 millioner kroner, og indtjeningsmargenen er tilsvarende faldet til 19 procent.

»3« fik dog for et år siden, i sidste kvartal i 2017, en stor momslussing på 418 millioner kroner for kun at have afregnet moms for den del af abonnementets tale og data, som faktisk blev brugt, mens selskabet beholdt den resterende del af betalingen selv. »3« valgte at betale regningen straks og fik derfor et driftsunderskud i 4. kvartal 2017 på 239 millioner kroner. I november 2018 fik »3«s svenske søsterselskab samme smæk, denne gang på 1,46 milliarder svenske kroner.

»Jeg er godt tilfreds med udviklingen i kundebasen. Vi har et benhårdt fokus på kundeservice. Det skal være nemt og bekymringsfrit at være kunde her. Branchen er kendt for, at kunderne flyder frem og tilbage mellem selskaberne, men vi har en ambition om, at vi skal fjerne alle gode grunde til, at kunderne vil forlade os,« siger Morten Christiansen i en kommentar til regnskabet.

Dårligere mobilsalg i julen

Ifølge ham er omsætningen faldet i julekvartalet, fordi »3« har solgt færre telefoner end sidste år, fordi de vælger at beholde den gamle model længere end før.

»Kvartalets driftsresultat på 137 mio. kr. er lidt lavere end sædvanligt p.a. omkostninger forbundet med strategiske projekter. Hvis man korrigerer regnskabet for denne ekstraordinære post, ser det i mine øjne ganske fornuftigt ud, og jeg noterer mig, at vi fortsat driver en god, stabil forretning,« konstaterer teletopchefen, der glæder sig over, at »3« synes at have fået bedre fat på erhvervskunderne i Danmark.

»3« ejes med 60 procent af hongkongkonglomeratet Hutchison Whampoa, som har en af Asiens rigeste mænd, Li Ka-shing, i spidsen, mens de resterende 40 procent af selskabet, som også arbejder i Sverige, ejes af den svenske milliardærfamilie Wallenbergs investeringsselskab, Investor AB.

Ingens store ændringer på mobilmarkedet

Det danske mobilmarked har ikke ændret sig i julekvartalet med hverken flere eller færre spillere, men TDC har købt Hiper, der generede navnlig TDC ved at sælge billige, faste bredbåndsforbindelser – et opkøb, der fik den tidligere medstifter af mobilselskabet Plenti, Peter Mægbæk, og det TDC-ejede YouSees tidligere bredbåndsdirektør, Jens Raith, til tidligere på ugen at stifte bredbåndsselskabet Fastspeed, som lover priskrig på faste internetforbindelser. Fastspeed går dog ikke ind på mobilmarkedet.

Svensk-finske Telia, der er Nordens største men Danmarks tredjestørste teleselskab, fremlægger sit 4.-kvartalsregnskab i morgen, 25. januar, mens norske Telenor – Danmarks næststørste – fremlægger sine tal 30. januar. TDC, som er størst i Danmark på både fastnet, mobiltelefoni, internetforbindelser og TV, offentliggør først sit regnskab for oktober-december 21. februar.