Virtuel valuta er på vej frem

Digital valuta såsom Bitcoins er ikke reguleret af en nationalbank, så flere lande ønsker styr på pengetransaktioner over nettet.

Flere og flere forretninger accepterer den virtuelle møntfod Bitcoin, hvor du ved hjælp af QR-koder, smartphones og en computer kan indkøbe f.eks. musik. Eksemplet her viser en handel i en tysk pladebutik, hvor kunden betaler for en LP ved hjælp af virtuelle penge. Foto: Jens Kalaene/DPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Kan du låne mig en Bitcoin eller to? Jeg skal til frisøren, mangler nye kabler til min Mac-computer og skal have fornyet mit abonnement på internetdating.«

Det er et spørgsmål, der nok kan skabe forvirring blandt vennerne. Ikke nødvendigvis på grund af shoppeiveren, men fordi man typisk opgør privatbudgettet i velkendte kroner og ører.

Bitcoins er egentlig heller ikke mønter.

I hvert fald ikke, som man kender dem fra den fysiske tegnebog. Men den virtuelle valuta, der blev skabt i 2009, får for tiden meget opmærksomhed verden over, hvor der nu er lande, som begynder at tage stilling til, om de digitale mønter ren faktisk er gangbar mønt.

I dag kan Bitcoin bruges til at købe varer og services flere steder i verden – særligt på de digitale hylder, ligesom de giver adgang til at overføre penge til lande, hvortil det ellers er vanskeligt at sende penge.

Kort fortalt er Bitcoin en form for digital valuta. Den trykkes ikke i fysisk form ligesom eksempelvis kroner, euro og dollar, men skabes, opbevares og udveksles på internettet.

Hidtil er den typisk blevet betegnet som en virtuel undergrundsvaluta, der primært har trukket opmærksomhed blandt internet-entusiaster og »Bitcoin-nørder«, men er over de seneste måneder blevet kendt mere bredt som en alternativ måde at betale på nettet eller overføre penge.

De virtuelle mønter udstedes af tusindvis af brugere gennem en gratis software, der udnytter computerkraften til at udregne komplicerede matematiske formler. De kan også købes i flere forretninger, der med afsæt i Bitcoin-netværket tilbyder køb og salg eller adgang til at bruge netværket til pengetransaktioner.

Fra ideologi til overførsler

Fordi Bitcoin alene eksisterer virtuelt og drives af et såkaldt peer-to-peer-netværk, hvor brugerne kan overføre mønterne til hinanden, er der ingen »nationalbank«, der kontrollerer valutaen. Derfor er fænomenets tilhængere tidligere typisk blevet forbundet med mennesker, der går ind for, at et lands økonomi og hermed dens valuta ikke skal styres centralt.

Den holdning har dog ændret sig meget, vurderer Mikkel Freltoft Krogsholm, der er erhvervskonsulent hos netværket CFIR – Copenhagen Finance IT Region, der arbejder med innovation mellem finans og IT. Han har fulgt Bitcoin siden 2010.

I dag bliver Bitcoin i højere grad set som en ny digital valuta og et betalingsnetværk, der gør det let at overføre penge til andre.

Og det udnyttes blandt andet i tredjeverdenslande, hvortil det kan være vanskeligt at sende penge.

»Jeg vil kunne sidde i København og lave en pengeoverførsel til Zimbabwe. Det kan du ikke andre steder. Der er naturligvis zimbabwedollar, men man har aldrig haft et egentligt betalingsnetværk. Og i et land som netop Zimbabwe, der er præget af hyperinflation, er det smart at have sådan en model,« forklarer Mikkel Freltoft Krogsholm.

Stifter af Bitcoin Nordic, der tilbyder folk at købe og sælge Bitcoins, Lasse Birk Olesen, ser da netop også et stort potentiale i at anvende Bitcoinnetværket til internationale pengeoverførsler.

Derfor har han lige nu sat fokus på Filippinerne, hvor ti procent af landets bruttonationalprodukt bliver sendt til landet fra borgere, der arbejder i udlandet. Her arbejder han på at kunne tilbyde handler billigere med Bitcoin end hos etablerede aktører som f.eks. Western Union og MoneyGram.

Bitcoin som betaling

Ud over mulighederne i tredjeverdenslande vurderer han, at der generelt er kommet et bredere fokus på Bitcoin.

»I begyndelsen, hvor man ikke kunne bruge Bitcoins ret mange steder, var det nok den politiske og den teknologiske vinkel, der skabte folks interesse. I takt med, at det er blevet muligt at bruge Bitcoins til at købe for flere steder og sende penge til andre personer, fylder den ideologiske vinkel mindre,« siger Lasse Birk Olesen.

På forbrugssiden er det indtil videre primært netbutikker og forhandlere af digitale services, der tilbyder kunderne at betale med Bitcoins, og han forventer da også, at det i første omgang er her, at udbredelsen vil ske.

De digitale penge har også fundet vej til Danmark. I dag kan man bruge dem som betaling hos en fortsat mindre liste af forretninger. Blandt andre frisør- og retrospilbutikken Ruben og Bobby, datingsiden Single.dk, netbutikken Mackabler.dk og partiet Liberal Alliance.

Der findes en lang liste af internationale netforretninger, der tager imod mønterne. Og i den fysiske verden er eksempelvis den amerikanske virksomhed Lamassu på vej med en Bitcoin-automat. Den gør det muligt at veksle kontanter til Bitcoins og forventes på markedet til efteråret.

Flere digitale muligheder

Hos det teknologiske videncenter Innovation Lab kategoriserer direktør Mads Thimmer Bitcoin som en af flere nye digitale valutaer, der følger den virtuelle geografi i stedet for den fysiske.

Nye territorier opstår på nettet og laver så at sige sin egen møntfod for at gøre udveksling af værdier mere simple og billigere at anvende end traditionelle pengetransaktioner. Blandt andre det sociale netværk Facebook, der med 1,1 milliarder brugere udgør den tredjestørste »nation« i verden, har forsøgt sig i det felt.

»Der vil formentlig ikke komme ét verdenssprog med en digital møntfod – vi vil se flere. Og der er fortsat et stykke vej fra eksperimentet til, at det bliver bredt anerkendt at have store summer stående i en »open source«-valuta,« vurderer han.

Spørger man Bitcoin-fortaleren Lasse Birk Olesen, betegner han da også især Bitcoin som en ny interessant teknologi med potentiale, men fraråder, at man sætter alle sine penge i de virtuelle mønter. Det er vigtigt at være opmærksom på, at Bitcoins værdi stadig svinger meget, og at mønterne derfor hurtigt kan miste sin værdi.

International politisk fokus

Der har generelt været megen omtale og debat om Bitcoin i medier og blogs de seneste måneder, og de virtuelle mønter er da også oppe at vende politisk i flere andre lande. Tidligere i år blev et regelsæt for udstedere vedtaget i USA, hvor regeringen er i gang med at undersøge, hvordan Bitcoin skal reguleres.