Sklerose kan stoppes af stamceller

Et nyt studie viser, at behandling med stamcelle-transplantation har særdeles gode chancer for at sætte en stopper for udviklingen af Multipel Sklerose.

Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stamcellerne fra en patient med Multipel Sklerose kan have en afgørende betydning for den uhelbredelige sygdoms udvikling.

Et nyt studie viser, at en transplantation af sklerose-patientens egne stamceller styrker immunsystemet så nye skleroseanfald udebliver hele tre år efter, skriver Healthline ifølge Videnskab.dk.

»HDIT/HDC (stamcelle-transplantation) har efter 3 år uden vedligeholdelsesbehandling været effektiv til at inducere vedvarende remission af aktiv Multipel Sklerose og har været forbundet med forbedringer i den neurologisk funktion,« skriver forskerne fra The Colorado Blood Cancer Institute i Denvar i studiet hovedkonklusion.

I alt har 24 patienter med Multipel Sklerose, på et moderat stadie, deltaget i studiet, hvor de fra 2006-2010 har modtaget stamcelle-transplantationer gennem blod. Tre år efter har 86 procent ikke oplevet tilbagefald, mens hele 91 procent ingen tegn viser på, at sygdommen har udviklet sig yderligere.

Læs også hos Videnskab.dk: Cannabis kan dræbe kræftceller og bremse sklerose

Derudover er der ikke opstået alvorlige bivirkninger som følge af behandlingsforløbet.

Studiets resultater er endnu ikke bekræftede af andre studier. Dog tyder meget på, at fremtidens behandling af multipel sklerose meget vel kan inkludere transplantation af stamceller.

Læs mere om studiet i resten af artiklen på Videnskab.dk.