Ny iPhone fåes allerede til halv pris

To af de store, amerikanske kæders kraftige prisnedsættelse på den helt nye iPhone 5C kan være tegn på problemer med at få den solgt.

Prisen på den få uger gamle iPhone 5C dykker kraftigt i USA. Arkivfoto: Justin Sullivan, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter kun to uger på markedet er prisen på Apples nye iPhone 5C allerede faldet til det halve, og det kan være tegn på problemer med at få telefonen solgt.

Først skar Best Buy-kæden prisen på en iPhone 5C med et toårsabonnement ned fra Apples egen pris på 99 dollars til 50 dollars. Nu følger USAs største varehuskæde, Wal-Mart, i hælene og underbyder til 45 dollars op til jul, hvor Best Buys tilbud kun gjaldt i nogle få dage.

Også Samsung presset

Prisnedsættelserne presser Apple, fordi noget af salget ventes at gå fra Apple, der i forvejen kæmper med, at mange køber de ældre iPhone-modeller, som er billigere, og som derfor ikke bidrager i samme grad til Apples pengekasse som tidligere. Samme problem oplever Apples største konkurrent og verdens største mobilproducent, sydkoreanske Samsung, hvis topmodeller med Galaxy S4 i spidsen også oplever stagnerende salg. Samsung har dog et så stort sortiment af mobiltelefoner, at de lidt billigere telefoner opvejer, at topmodellen ikke flåes ned fra hylderne i samme tempo og omfang som tidligere.

Los Angeles Times noterer, at større prisnedslag typisk kommer, når varen ikke sælger godt, og nedsættelserne ses derfor som en stor overraskelse så kort tid efter lanceringen.

iPhone 5C koster hos Apple selv 99 dollars med den toårige mobilkontrakt og 549 dollars uden. Den er ment som en billigere udgave af iPhone 5S-telefonen, som kom på markedet samtidig, og som koster 199 dollars med mobilabonnementet. iPhone 5C har farvede plastikkanter, hvor iPhone 5S er i metal. Sidstnævnte har en omdiskuteret fingeraftrykssensor, et bedre kamera og en hurtigere processor.

Ingen økonomisk nød

Ifølge Apple blev der den første weekend solgt i alt ni millioner af de to telefonmodeller, uden at Apple vil ud med, hvordan fordelingen er. Apple har heller ikke ønsket at kommentere de nye prisnedsættelser, skriver flere amerikanske medier.

Hverken Samsung eller Apple lider nogen økonomisk nød. Apple har verdens foprmodentlig største kontante pengetank, mens Samsung netop har meldt ud, at også 3. kvartal 2013 vil sætte ny rekord, takket være både det brede mobilsalg og en stigning i salget af hukommelseschips.