Myggen - sommerens plage

Den summende lyd af myg bliver ved noget tid endnu. Faktisk kan den vare hele året rundt.

Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Zzzzzssssssssszzzz. Der vel ikke ret mange af os, der ikke kender den irriterende lyd af myg, når man ligger og allerhelst vil sove.

Eller hvis man sidder udenfor i haven, eller i skoven. Eller et andet sted om sommeren.

Myggesæsonen er for alvor i gang, og grunden til, at de piner os rigtig meget lige nu, er, at vi har haft en masse regn efterfulgt af varme.

De små bæster vil nemlig allerhelst være der, hvor der er stillestående vand, som der er i regnbeholdere i haven eller i små pytter.

Det fortæller zoologichef Thomas Pape fra Zoologisk Museum. Han er forsker i insekter.

- Nu, hvor varmen er begyndt at komme, får vi en opblomstring af myg. Vvarmen er godt for myggenes udvikling, for de får nemmere ved at flyve og bliver mere aktive, og vi mennesker opholder os mere udendørs. Derfor er der mange, der bliver stukket nu, siger han.

Hvis myggen så har stukket, tror nogle måske, at så er det slut med den myg. Men der er ikke sikkert. En myg kan godt stikke flere gange. Hvis den stikker færdigt og suger nok blod, er det som oftest kun én gang, at den stikker. Men hvis myggen bliver forstyrret - for eksempel af menneskehænder eller en sammenfoldet avis - kan den sagtens stikke igen.

Men myg lever livet farligt. Derfor er der ikke så stor sandsynlighed for, at den stikker mange gange. Den bliver som regel spist af fugle, eller slået ned af mennesker.

Som regel lever myg omkring fire uger, men i fangenskab kan de leve længere. Hannerne lever kortere end hunnerne.

Ny myggefeber

Når myggen stikker, gennemtrænger den huden med sin snabel og udskiller et sekret. det er det stof, der giver den allergiske reaktion, der får huden til at klø og svulme op.

Det er ikke farligt at blive stukket af myg i Danmark. Myggene er højst ubehagelige.

Men kommer man til andre lande kan myg smitte med malaria. Men også andre myggebårne sygdomme vinder frem.

I USA har der været en del vrak om den såkaldte West Nile Fever, som er begyndt at florerere. Sygdommen er en art af japansk infinitis, som giver hjernehindesymptomer. Sygdommen er da ikke set i Europa, men den kan sagtens komme til ifølge Thomas Pape.

- Myg kan godt komme udefra. For eksempel indført via skib eller fly, siger han.

Glæd dig ikke for hurtigt

Går man så og glæder sig til, at det ikke køer og svier på kroppen, så skal man glæde sig til, at aftentemperaturerne kommer ned på omkring fem grader. Så dør myggene af kulde.

Eller søger til overvintringssteder som lofter, hule træer eller udhuse, hvor de kan klare en hel vinter.

Og så er vi vi igen ved næste sommer, hvor myggen er på den igen.