Hvordan undgår man bedst coronavirus, hvis man skal ud at rejse: Ved at gå med maske, spritte hænder eller helt droppe krydstogt og flyveture?

Er du bange for den nye virus? Skal du ud at rejse? Her er svarene på de 11 mest presserende spørgsmål om coronavirus, hvis ferien står for døren.

 
Få overblik over coronavirussen, som spreder sig verden over, i videoen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters, Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Opdateret 24.2. 2020 med nye tal og andre fakta, red.

Hver uge rejser tusindvis af danskere på ferie for at stå på ski eller flyve mod Asien og andre varme himmelstrøg for at nyde solen. Samtidig stiger antallet af smittede i det globale udbrud af den nye coronavirus dag for dag. Aktuelt har smitten bredt sig til 30 lande, herunder ni i Europa. Især Italien er hen over weekenden kommet på coronaens verdenskort.

Kina er imidlertid langt det hårdest ramte land, og en lang række luftfartsselskaber har indstillet flyvningerne til og fra Kina i et forsøg på at mindske risikoen for, at endnu flere smittes, og at coronavirus spreder sig yderligere.

Så hvad stiller man op, hvis man står med billetter til ferie i Thailand, Dubai eller andre globale destinationer? Er du bange for den nye virus? Og i tvivl om, hvordan du bedst sikrer dig og familien mod en eventuel smittefare? Og hvor stor er risikoen egentlig for at blive smittet? Her er svarene på de 11 mest presserende spørgsmål om coronavirus, hvis ferien står for døren.

Er der risiko for, at jeg kan blive smittet i Europa?

Praktisk taget ikke. På verdensplan er der aktuelt ca. 78.000 bekræftede smittede af den frygtede nye coronavirussygdom COVId-19. Men »kun« ca. 1.800 af disse er identificeret uden for Kina. I hele Europa, inklusive Rusland, er der i skrivende stund 64 bekræftede tilfælde og fire døde - én i Frankrig og tre i Italien. I dele af den nordlige italienske region Lombardiet er der en mindre klynge af udbrud, hvilket har medført skolelukninger og andre inddæmmende tiltag i en række mindre byer, som man nok bør holde sig fra aktuelt. I onsdags var der fem personer, som var blevet smittet med coronavirus i Italien. Det tal er nu omkring 150.

Det kan du læse meget mere om her.

Er der steder i verden, jeg bør undgå?

Ja. Undlad at rejse til Kina og i særdeleshed til den hårdt ramte Hubei-provins i den centrale del af landet. Udenrigsministeriet fraråder alle unødvendige rejser til Kina. Ministeriet opfordrer også til ekstra forsigtighed, hvis rejsen går til Hongkong, til den kinesiske spilleby Macau eller til Taiwan. Hvis man bliver smittet i Kina, kan det være vanskeligt at få hospitalsbehandling, og man risikerer tvungen karantæne i ugevis.

Hvad med det øvrige Asien?

I østasiatiske lande som Sydkorea, Japan, Thailand, Vietnam, Malaysia og Singapore må risikoen for at blive smittet generelt og i øjeblikket formodes at være en anelse højere end i Europa, men stadig ret lav.

Med over 500 smittede og to døde er Sydkorea den hårdest ramte nation uden for Kina, og rejse til enkelte byer i landet med klynger af udbrud må frarådes. Japan har registreret over 700 smittetilfælde, men langt over 600 af disse har direkte relation til det usædvanligt hårdt ramte krydstogtskib »Diamond Princess«, der i over to uger har ligget opankret som »karantæneskib« ud for Yokohama nær Tokyo.

Bystaterne Singapore og Hongkong er relativt hårdt ramt med henholdsvis 85 og 68 smittede aktuelt, så udvis ekstra forsigtighed her i større folkemængder.

Undgå markeder med levende dyr. I flere asiatiske lande er der set smittespredning blandt patienter, der ikke har været i Kina. Men det indebærer ikke, at man bør droppe en planlagt rejse til disse destinationer.

Dog kan man ikke udelukke, at situationen kan ændre sig. Men det gælder i hele verden. Tjek løbende rejsevejledningerne hos Udenrigsministeriet.

Hvad kan jeg gøre for at beskytte mig?

WHO har disse råd: Vask hænder ofte med sprit eller med vand og sæbe. Forsøg at holde mindst en meters afstand til andre, især hvis de nyser, hoster eller viser andre tegn på sygdom. Undlad at berøre din mund, øjne og næse, for med fingre og hænder kan du have rørt en overflade, der er inficeret med virus.

Hvis du skal nyse eller hoste, bør du dække mund og næse med albuen eller en serviet. Smid øjeblikkeligt servietten i en lukket beholder og vask eller desinficer derefter hænderne.

Bør jeg gå med ansigtsmaske?

Gængse ansigtsmasker beskytter kun mod større dråber af inficeret væske fra kraftig hoste eller nys – ikke meget små dråber. Derfor yder de kun ringe beskyttelse mod virus. Medicinsk personale på isolationsstuer anvender professionelle åndedrætsværn, der yder væsentligt bedre beskyttelse.

Men hvis man selv er syg med hoste og snot, beskytter man i nogen grad andre mod smitte ved at bære ansigtsmaske. Dertil kommer, at ansigtsmasker yder en sekundær beskyttelse, idet de i nogen grad forhindrer dig i at berøre næse og mund med potentielt smittebefængte fingre.

3.700 passagerer på krydstogtskibet »Diamond Princess« er sat i ufrivillig karantæne i 14 dage efter opdagelsen af flere smittede med coronavirus på skibet, der ligger opankret ud for den japanske havneby Yokohama nær Tokyo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix.

Bør jeg undlade at flyve?

Nej. På fly bliver luften filtreret gennem såkaldte HEPA-filtre, der bør sortere langt de fleste dråber med eventuel virus fra. Vil man være mere sikker, kan man rette den lille blæser i loftet mod ansigtet. Dertil kommer, at luften i fly er meget tør og dermed mindre ledende for eventuelle virus.

Men sørg for at vaske eller afspritte hænder ofte og tør underholdningsskærmen af, før du bruger den. Hvis du opdager en syg passager, så meld det til kabinepersonalet. I et stigende antal lufthavne screenes passagerer for tegn på feber, og i mange lufthavne desinficeres fly fra Kina aktuelt før afgang.

Bør jeg undgå at rejse med krydstogtskib?

I den aktuelle situation er det ikke anbefalelsesværdigt at drage på krydstogtferie i Asien. Som man i særdeleshed har set på krydstogtskibet »Diamond Princess« med 3.700 ombordværende, er der særlig høj risiko for virusspredning i de lukkede rum, hvor mange passagerer færdes og berører fælles overflader som gelændere, vægge og borde. Uden for Asien må risikoen for smitte på et krydstogt fortsat vurderes som ret lav, men hold øje med udviklingen på destinationerne.

Bør jeg holde mig langt væk fra kinesere?

Nej - ikke mere end over for andre folkeslag. Flere steder på kloden berettes der om chikane grænsende til racisme mod kinesiske turister af frygt for smitte. Men dels er der hastigt voksende rejserestriktioner for kinesere, især fra den ekstra hårdt ramte Hubei-provins, og dels er sandsynligheden for smitte generelt lav. Endelig er utallige mennesker af kinesisk afstamning fastboende i lande uden for Kina, og i øvrigt kan det være vanskeligt at skelne kinesere fra eksempelvis japanere og koreanere. Overordnet set er det dog altid en god idé at holde en vis afstand til andre mennesker – ganske som WHO anbefaler.

Er det sikkert at modtage en pakke fra Kina?

Ja. Ifølge WHO er der ingen risiko for smitte ved at åbne en pakke eller et brev sendt fra Kina. Fra tidligere analyser ved man, at coronavirus ikke kan overleve længe på pakker og breve, formentlig blot nogle få timer.

Kan jeg dø, hvis jeg bliver smittet?

Uden for Kina er dødeligheden af coronavirus aktuelt godt en halv procent. På grund af et ukendt mørketal siger visse estimater blot 0,1 procent – altså én ud af 1.000 smittede. I Kinas Hubeiprovins er dødeligheden væsentligt højere. Men det skyldes med al sandsynlighed, at sundhedsvæsnet især i provinshovedstaden Wuhan aktuelt er tynget i knæ af tusinder af henvendelser, hvorfor mange svækkede ikke får optimal behandling. Ifølge kinesiske læger var over 80 procent af de døde over 60 år, og over 75 procent led i forvejen af andre sygdomme, der havde svækket deres immunforsvar. De fleste smittede får kun en almindelig forkølelse – eller slet ingen symptomer.

Hvornår er udbruddet slut?

Det ved ingen. Det handler især om, i hvor høj grad det lykkes at inddæmme udbruddet aktuelt – både globalt og i Kina. Hvis vi en af de nærmeste dage begynder at se et fald i det daglige antal registrerede nye tilfælde, kan udbruddet toppe om måske 14 dage. Nogle forskere vurderer dog, at der kan gå op mod tre måneder, før det vil toppe – og endnu længere tid, før det er gået i sig selv igen.

Kilder: WHO, Sundhedsstyrelsen, CDC, BBC, South China Morning Post, videnskab.dk, Wall Street Journal

LÆS MERE