På få dage eksploderede antallet af coronasmittede i Italien: »Det er som at være i Kina«

I onsdags var der fem personer, som var blevet smittet med coronavirus i Italien. Nu er antallet vokset til 150. Flere af dem har slet ikke været i Kina.

 
Få overblik over coronavirussen, som spreder sig verden over, i videoen her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

11 byer er blevet lukket ned. Et karneval i Venedig er blevet aflyst. Og et tog mellem Østrig og Italien blev midlertidigt stoppet søndag. De italienske myndigheder er i alarmberedskab, og både europæiske ledere og eksperter ser på med bekymring:

På få dage er antallet af coronaviruspatienter eksploderet i Italien. Før torsdag var der kun fem personer, der var blevet smittet med virussen. Nu er der mere end 150, som har fået diagnosen – og tre ældre personer er døde.

Italien er dermed det land i Europa, hvor allerflest borgere er blevet ramt. Og det er gået hurtigt.

Men hvordan nåede det overhovedet så vidt? Ifølge The New York Times har flere af de smittede coronaviruspatienter i Italien slet ikke været i Kina eller for den sags skyld været i kontakt med nogen, der har.

»Som at være i Kina«

Flere byer i Lombardiet i det nordlige Italien er blevet lukket helt af, efter at coronavirusudbruddet har ramt. Søndag dirigerede politibetjente biler væk fra indkørselsvejene til flere byer, og regulære indrejse- og udrejseforbud blev iværksat. Forbryder man sig imod dem, får man udstedt bøder, har The Guardian skrevet.

»Det er som at være i Kina,« siger en trafikant, Bahije Mounia, en 42-årig indbygger i Lombardiet, til The New York Times.

I Lombardiets hovedstad, Milano, er offentlige institutioner, museer, skoler og den populære domkirke lukket ned for besøgende. Religiøse og kulturelle arrangementer er blevet aflyst. De fleste barer og natklubber er også lukkede.

Og i byens supermarkeder tømmes hylderne for konservesdåser og langtidsholdbare fødevarer, mens indbyggerne forbereder sig på en karantæne. To militæranlæg i Lombardiet er ved at blive omdannet til isolationslejre.

Ingen relation til Kina?

Virussen blev opdaget torsdag, da en 38-årig mand blev indlagt på hospitalet i Codogno. Han havde haft symptomer i fem dage, da han blev diagnosticeret med coronavirus. Men lægerne undrede sig over, hvordan han havde fået virussen: Han har nemlig ikke været i Kina, skriver The New York Times.

Nu prøver Italiens sundhedsmyndigheder at finde ud af, hvordan han fik coronavirussen. Den person, der smittede ham, kan have spredt sygdommen til flere af de 44 patienter, der siden torsdag også har fået diagnosen.

Den 38-årige mand nåede at smitte sin gravide kone, nogle venner og andre, som havde været sammen med dem i dagene, inden han blev indlagt. Mindst fem ansatte på hospitalet, hvor han var indlagt, og flere andre patienter blev også smittet, skriver The New York Times.

Er flyforbuddet blevet omgået?

Ligesom flere andre lande bremsede Italien i januar alle direkte flyafgange til og fra Kina.

Mens coronavirussen dér spredte sig med galopperende hast ud over grænserne på den aflukkede Hubei-provins, gjorde omverdenen klar til at lukke af for rejsende til og fra Kina. Men det betød ikke, at italienerne gik fri. Tværtimod.

Italiens premierminister, Giuseppe Conte, hævder, at den store stigning i coronavirustilfælde ganske enkelt skyldes, at de italienske myndigheder angiveligt har testet flere personer, end mange andre europæiske lande har.

»Vi kan ikke udelukke, at tallene også kan vokse i andre lande lige efter lige så grundige tjek,« forklarede han ifølge The New York Times på italiensk TV søndag aften.

Den tidligere italienske sundhedsminister Beatrice Lorenzin mener dog, at virussen kan være kommet til Italien med flypassagerer, som har mellemlandet uden for Kina.

På den måde kan de have omgået indrejseforbuddet for rejsende, der kommer direkte fra Kina, siger hun til The New York Times.