Eksperter slår alarm over coronavirus: Nu nærmer verden sig nyt kritisk punkt

Mens coronavirussen spreder sig med hast i lande som Italien, Iran og Sydkorea, er eksperter bekymrede for, om verden kan nå at inddæmme virussen.

 
Få overblik over coronavirussen, som spreder sig verden over, i videoen her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens ledere kæmper mod tiden i et forsøg på at inddæmme den coronavirus, der med høj hastighed er ved at udvikle sig til en regulær pandemi.

Mens coronavirussen har taget over 2.000 liv i Kina, er Italien, Iran og Sydkorea også blevet så hårdt ramt, at man i alle tre lande har måttet vedtage rejserestriktioner.

Med over 78.000 smittede på tværs af kloden advarer eksperter nu om, at verden kan være ved at nærme sig et nyt, kritisk punkt, skriver The Guardian.

Paul Hunter, professor i medicin ved University of East Anglia og ekspert i det nye coronavirusudbrud, advarer om, at tiden kan være ved at løbe ud, hvis verden skal inddæmme virussen:

»I løbet af de seneste 24 timer er vi rykket væsentligt tættere på et kritisk punkt, hvorefter det kan blive umuligt at hindre en global pandemi,« siger han til The Guardian.

En lignende advarsel lød fra Verdenssundhedsorganisationen WHO i weekenden. Organisationens generaldirektør har advaret om, at tiden er ved at rinde ud, hvis coronavirussen skal hindres i at blive et »alvorligt problem«.

»Selv om muligheden for at inddæmme virussen svinder ind, så har vi stadig en chance for at begrænse smitten,« sagde Tedros Adhanom Ghebreyesus, efter at coronavirusudbruddet har spredt sig til Iran, Italien og Sydkorea:

»Hvis ikke vi gør det, hvis vi forspilder muligheden, så vil vi få et alvorligt problem.«

Italien er det land i Europa, hvor flest personer er blevet smittet med coronavirus. Her menes mindst 150 personer at være smittet, mens tre har mistet livet. 11 italienske byer med i alt 50.000 indbyggere har været lukket ned siden fredag aften, og indrejse- og udrejseforbud til byerne bliver strengt opretholdt af det italienske politi, som uddeler bøder til alle, der forsøger at forbryde sig mod det.

Søndag aften stoppede de østrigske myndigheder et italiensk tog ved Brennerpasset, fordi myndighederne havde en mistanke om, at to tyske passagerer kunne være smittet med coronavirus. Senere på aftenen blev de testet negative, og toget fik lov at fortsætte.

Men indstillingen af togtrafikken betød, at omkring 500 passagerer var strandet ved Brennerpasset, der forbinder Italien og Tyskland via Østrig, i flere timer.

I Iran har myndighederne beordret skoler, universiteter og andre institutioner til at lukke i 14 forskellige provinser, skriver The Guardian. De iranske myndigheder har oplyst, at otte personer er døde af sygdommen. Der er 43 bekræftede tilfælde af coronavirus i Iran, men antallet af smittede menes at være højere.

Søndag hævede myndighederne i Sydkorea deres alarmberedskab over for sygdomsudbrud til det højest mulige niveau på grund af den smitsomme virus og lovede ekstra ressourcer til regionen. Offentlig transport er desuden blevet begrænset. Her er over 600 mennesker blevet smittet, og syv personer er døde.

Søndag blev det meldt ud, at to passagerer fra krydstogtskibet »Diamond Princess« er døde som følge af coronavirussen. Det var en 87-årig mand og en 84-årig kvinde fra Japan.

Krydstogtskibet har ligget i karantæne siden 3. februar ud for Japans kyst nær Tokyo, efter at en passager, der gik i land i Hongkong, blev testet positiv for virussen. Flere end 620 passagerer har været smittet med virussen på skibet, der oprindeligt havde 3.700 passagerer ombord.