Analyse: Smartphonekrigen vil rase mange år frem

IDC tror ikke længere, at Windows Phone vil overhale iPhonen om fire år - men Google mister terræn, mener analysehuset. De andre opkomlinge levnes ikke mange chancer.

Foto: MARK BLINCH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle gange hvert år kigger de store IT-analysehuse i den store krystalkugle og offentliggør prognoser for udviklingen de kommende år. En sådan er netop kommet fra IT-analysehuset IDC, og det er især god læsning, hvis man er fan af Googles smartphonesystem, Android.

Det samlede mobilmarked er i år kun vokset med 1,4 procent, hvilket er den laveste vækst i tre år - men det er ikke smartphonens skyld. De smarte mobiler er nemlig isoleret set vokset 39,5 procent i fjerde kvartal, sammenlignet med samme kvartal sidste år. Det er en vækst, der fortrinsvis drives af Googles Android, der på nuværende tidspunkt udgør næsten 70 procent af det samlede mobilsalg, vurderer IDC.

Google tordner frem endnu

Android er tordnet frem uafbrudt siden lanceringen i 2008, og den dominerende markedsposition vil vare ved mange år frem, vurderer IDC. I 2016 vil Android stadig være suverænt den største platform, men IDC estimerer samtidig, at konkurrenterne vil få bedre fat, og at Android dermed vil være faldet tilbage til blot 64 procent af det samlede marked.

Til gengæld byder den nyeste prognose fra IDC på en mindre fremtrædende plads til Microsofts udfordrer, Windows Phone. Selv om det forholdsvist nye mobilsystem vil nyde den ubetinget største vækst i procent de kommende år (71,3 procent), vil Microsoft i 2016 stadig blot have erobret tredjepladsen på listen over største smartphonesystemer, med en markedsandel på 11,4 procent. Det er dog en markant vækst fra de nuværende sølle 2,6 procent af markedet.

iPhonen er stabil

Apples iOS-system vil beholde sin femtedel af markedet i runde tal - men i forhold til at smartphonemarkedet forventes at vokse markant i perioden, vil selv en stabil markedsandel betyde et markant højere styksalg. Det er især iPhonen, der har gjort Apple til en af verdens største virksomheder, fordi Apple skovler penge ind på den uhyre profitable mobil.

Smartphonemarkedet ændrer sig konstant, og i 2013 er der udsigt til en række nyheder, der potentielt kan ryste markedet. IDC spår dog ikke de små opkomlinge store chancer - eller ikke selv om der er store koncerner i ryggen. Næste år vil give debut til en bunke nyheder, blandt andet de Linux-baserede systemer Tizen (Intel og Samsung), Firefox OS (Mozilla) og Sailfish (Jolla, der bygger på Nokias skrottede Meego-system). Disse udfordrere vil blot have 1,5 procent af det samlede marked om fire år, mener IDC

Dertil kommer Research In Motions forsøg på comeback med smartphonesystemet Blackberry 10.

Blackberry spås den bedste fremtid af de små systemer, og selv om platformen vil miste markedsandele, vil den dog opleve vækst i forhold til nu. I 2016 mener IDC, 4,1 procent af alle smartphones, vil være Blackberryer.

Se alle tallene her