Ældres behov for influenzavaccine negligeres

I Danmark bliver kun 50 procent af den ældre befolkningsgruppe vaccineret mod influenza, selvom anbefalingen lyder på 75 procent. Det er en potentiel katastrofe, mener en forsker.

Arkivfoto: Allan Lundgren Fold sammen
Læs mere
Foto: Allan Lundgren
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Influenza kan være mere end bare ubehageligt, hvis du er over 65 år og ikke er vaccineret – så den nemlig ende med at blive om end meget farlig. Derfor anbefalede Det Europæiske Råd i 2009, at 75 procent af den ældre befolkning i medlemslandene vaccineres mod influenza.

Problemet er bare, at det er langt de færreste medlemslande i EU, der lever op til det mål, viser en opgørelse fra European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

I influenzasæsonen 2011/2012 blev kun lidt over 50 procent af den ældre befolkning vaccineret i Danmark, og det er en katastrofe, mener en forsker.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse mere om den nyeste forskning i influenza

»Der er meget få lande, som når målet med de 75 procent. Selvom jeg her står med opgjorte tal fra 2011/2012, så har meget lidt ændret sig siden. Det er en katastrofe,« siger Pier Luigi Lopalco, der forsker i vacciner og smitsomme sygdomme og er medlem af ECDC, på Europas største influenzakonference The Europen Scientific Working group on Influnza's (ESWI).

Der er ifølge forskerne på konferencen mange grunde til, at de fleste medlemslande ligger så lavt i forhold til anbefalingen.

Læs også hos Videnskab.dk: Influenza medicin virker stort set ikke

Én af dem er blandt andet, at de forskellige lande har forskellige måder at håndtere anbefalingen på, forklarer Pier Luigi Lopalco.

»Begrebet 'anbefaling' dækker over noget vidt forskelligt i medlemslandene. Nogle steder betyder det, at du kan få vaccinationen ganske gratis, hvis du er over 65 år, mens det i andre lande blot betyder, at der skal laves et vaccinationsprogram, hvor borgerne selv betaler.«

»Hvis flere skal vaccineres, kræver det, at vaccinen bliver gjort lettere tilgængelig. Det betyder, at den i størst muligt omfang gøres gratis og er nem at få hos lægen.«

Læs også hos Videnskab.dk: ’Opskrift’ på dødelig influenza-virus er offentliggjort

En anden grund til, at anbefalingen i nogle medlemslande er lav, er også, at den prioriteres forskelligt. I Holland prioriteres vaccinationen af de ældre meget højt, og de er det eneste land, som faktisk opfylder anbefalingen på 75 procent.

Direktøren for ECDC håber, at flere lande vil gøre Holland kunsten efter.

»Vaccinationen af folk i højrisikogrupperne, som de ældre, gravide og folk med kroniske sygdomme, skal prioriteres højere i EU-landene. I Danmark har I sukker- og fedtafgiften, og den har I vel, fordi I gerne vil fremme et sundt og aktivt liv hos jeres befolkning. Sådan skal det også være med influenzavaccinationen – den skal fremme et sundt og raskt liv,« siger Marc Sprenger, der er direktør hos European Centre for Disease Prevention and Control og ph.d. i epidemiologi i influenza fra Erasmus University i Rotterdam.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvor mange poser flæskesvær mister vi under svineinfluenzaen?