Trump udfordrer Demokraterne med fyring af justitsminister

Demokraterne i Repræsentanternes Hus gjorde onsdag klart, at de vil bruge deres nyvundne flertal til at drage præsident Trump til ansvar. Men de vil ikke kunne gå for vidt for ikke at støde vælgere fra svingstater fra sig.

Lederen af Demokraternes gruppe i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, holdt onsdag pressekonference efter midtvejsvalget, der gav Demokraterne flertal i Repræsentanternes Hus efter otte år i mindretal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Zach Gibson / Getty Images / AFP / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagen efter, at Demokraterne genvandt flertallet i Repræsentanternes Hus, lovede den langvarige partileder, Nancy Pelosi, at arbejde sammen med præsident Trump og Republikanerne, der har flertallet i Senatet, i de spørgsmål, hvor de kan nå til enighed. Samtidig erklærede hun, at Demokraterne vil hævde deres nyvundne flertal, når det er nødvendigt.

»Vi har et ansvar for at finde fælles fodslag, hvor vi kan. Hvis ikke, står vi fast på vores,« sagde Pelosi, der har udsigt til at blive genvalgt som formand for Demokraterne i Repræsentanternes Hus.

Det tog ikke Trump længe at sætte Pelosis beslutsomhed på en prøve med den uventede fyring af justitsminister Jeff Sessions. Det foruroliger Demokraterne, som frygter at præsidenten vil lukke ned for undersøgelsen af Ruslands formodede indblanding i valget i 2016.

Udviklingen viser det pres, som Pelosi og det nyvalgte Demokratiske flertal står over for. Ganske vist trak Demokraterne vælgere fra traditionelt Republikanske områder i forstæderne, der sammen med mere traditionelt Demokratiske vælgere ønsker en større modvægt til Trump, der de sidste to år har haft et Republikansk flertal bag sig i både Repræsentanternes Hus og Senatet.

Men samtidig kan Demokraterne ikke gå for kraftigt efter Trump for ikke at risikere igen at miste de mange nye Demokratiske kongresmedlemmer fra svingstater, der kan ryge ud igen om to korte år, hvis de går for vidt.

Demokraternes reaktion på fyringen af justitsministeren viser dog også en ny politisk realitet for præsidenten. Tidligere kunne Trump gribe til den slags handlinger uden større frygt for en modreaktion fra Kongressen.

Når Demokraterne i begyndelsen af januar får kontrollen med Repræsentanternes Hus, vil partiet have myndighed til at indkalde til høringer, indkalde vidner og undersøge præsidentens handlinger. Og onsdag gjorde de det klart, at de har til hensigt at gøre dette.

Cheri Bustos, et indflydelsesrigt Demokratisk medlem af Repræsentanternes Hus, kaldte fyring af Sessions en »forfatningsmæssig krise«. »Demokraterne vandt på et løfte om at drage regeringen til ansvar, og det er nøjagtigt, hvad vi vil gøre.«

Imens advarede Trump om, at Republikanerne vil slå igen med deres egne undersøgelser og nægte at samarbejde med Demokraterne, hvis de går videre med, hvad han mener er grundløse anklager mod ham og hans administration:

»Hvis det sker, så gør vi det samme, og regeringen går i stå.«

På en nyhedskonference gjorde en sejrsikker Nancy Pelosi det klart, at Demokraterne også vil gå efter at få ny lovgivning igennem inden for blandt andet sundhedsområdet, infrastruktur og bekæmpelse af korruption - »så Amerika kan arbejde for det amerikanske folks interesser og ikke blot for særinteresser,« sagde hun.

Men hun understregede, at det Demokratiske parti ikke vil forsømme pligten til at føre tilsyn med præsidenten –uanset hvad Trump har sagt.

»Vi har et ansvar for at håndhæve vores tilsynspligt, og det er den vej, vi vil gå.«