Trump åbner for samarbejde med Demokraterne - hvis de lader ham være i fred

Donald Trump glæder sig over midtvejsvalgets resultater på trods af at have mistet flertallet i Repræsentanterne Hus.

»Lige siden jeg annoncerede mit kandidatur, har Demokraterne talt om undersøgelser mod mig - men de har endnu intet fundet, for der er intet,« sagde Donald Trump onsdag ved udsigten til demokratisk flertal i Repræsentanternes Hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria

Præsident Donald Trump åbner for, at Republikanerne og Demokraterne kan få et »smukt« samarbejde i Kongressen, efter at tirsdagens midtvejsvalg endte med, at de to partier skal dele magten i Kongressen.

Det kan dog kun lade sig gøre, hvis Demokraterne undlader at åbne nye undersøgelser mod præsidenten og hans regering, advarede Donald Trump onsdag på sit første møde med pressen efter valget.

»Lige siden jeg annoncerede mit kandidatur, har Demokraterne talt om undersøgelser mod mig - men de har endnu intet fundet, for der er intet. De kan fortsætte med at spille det spil,« sagde Trump.

»Eller vi kan samarbejde.«

Hvis ikke Demokraterne vil samarbejde, lød det fra præsidenten, at han og Republikanerne ville igangsætte undersøgelser mod Demokraterne den anden vej.

Kan samarbejde om flere ting

Valget resulterede i, at Demokraterne vandt flertallet i det ene af Kongressens to kamre, Repræsentanternes Hus, mens Republikanerne forsvarede sit flertal i Senatet og tilmed tog tre sæder fra Demokraterne.

Storsejren i Senatet kan Trump glæde sig over. Men Demokraternes flertal i Huset vil skabe store problemer for ham og Republikanerne frem mod præsidentvalget i 2020. Med flertal i Huset kan Demokraterne nu stoppe lovforslag og dermed bremse Trumps dagsorden. Det betyder for eksempel, at Demokraterne kan blokere for muren på grænsen til Mexico.

Præsidenten pegede på flere ting, som Republikanerne og Demokraterne kan samarbejde om; heriblandt infrastruktur og sundhedsforsikring. Med en boomende amerikansk økonomi håber han, at de to kan finde til enighed i Kongressen, lød det.

»Nu er det op til begge partier at slå kræfterne sammen og holde den mirakuløse amerikanske økonomi gående,« sagde præsidenten.

Vil igangsætte undersøgelse

Demokraterne vil dog få magt til at iværksætte den ene undersøgelse og høring efter den anden og sågar til at udtage stævninger. De kan tvinge præsidenten til at fremlægge sine skattepapirer og genåbne Husets undersøgelse af Trumps forbindelser til Rusland under præsidentvalget i 2016.

Og det vil Demokraterne gøre, lover Eric Swalwell, der er demokratisk medlem af Huset og dets efterforskningskomité, over for det amerikanske nyhedsmedie NBC.

Med et flertal i Huset kan Demokraterne også sætte Trump for en rigsretssag. Det har flere højtstående demokrater - såsom Nancy Pelosi, der kan blive ny formand for Repræsentanternes Hus - imidlertid været afvisende over for.

Det vil også være så godt som umuligt at afsætte Trump, da det kræver to tredjedeles flertal i Senatet, der efter midtvejsvalget tirsdag fortsat kontrolleres af Republikanerne.

På onsdagens pressemøde brugte Trump lejligheden til igen at erklære sig tilfreds med resultatet ligesom han har gjort flere gange på det sociale medie Twitter. Han lykønskede de republikanske kandidater, som tirsdag vandt deres opgør. Og gik herefter i gang med at navngive flere af de kandidater, som har taget afstand fra Trump i valgkampen og endte med ikke at blive valgt ind.

»Jeg ved ikke, om jeg skal være glad eller ked af deres nederlag,« sagde præsidenten.

»Jeg er ikke så bekymret.«