Trump giver sig: Præsidenten går med til at udskyde traditionsrig tale

Torsdag morgen dansk tid tweetede Trump, at han ville vente med sin tale om nationens tilstand, indtil statsapparatet var åbnet igen. Demokraterne og Republikanerne bevæger sig tættere på hinanden i hidtil fastlåste forhandlinger om budgetforlig.

Foto: Brendan Smialowski/AFP/Ritzau Scanpix

Donald Trump tweetede torsdag morgen dansk tid, at han var klar til – som den første præsident siden 1913 – at finde et andet sted at holde den traditionsrige årlige tale om nationens tilstand, også kaldet State of the Union.

Da Nancy Pelosi, Demokraternes formand i Repræsentanternes Hus, onsdag nægtede ham adgang til at indtage gulvet i Huset i forbindelse med sin tale, lød det, at han måtte vente, til statsapparatet var åbent igen. Det afviste Trump. Han ville finde på noget »alternativt«, lød det.

»Det var meningen, at vi skulle gøre det, og nu vil Nancy Pelosi – eller Nancy, som jeg kalder hende – hun vil ikke høre sandheden. Og vigtigere endnu, hun vil ikke have, at det amerikanske folk hører sandheden,« sagde Trump om talen onsdag på et møde med konservative ledere i Det Hvide Hus ifølge Washington Post.

Men så ændrede han mening.

»Mens nedlukningen står på, bad Nancy Pelosi mig om at holde min tale om nationens tilstand. Jeg indvilligede. Men så skiftede hun mening på grund af nedlukningen og foreslog en senere dato. Det er i hendes magt – jeg vil holde talen, når nedlukningen er ovre,« skriver præsidenten torsdag morgen dansk tid på Twitter.

Han understreger herefter i endnu et tweet, at han ikke leder efter alternative steder, hvor talen kan afholdes, fordi ingen andre kan konkurrere med den historie, som omgærder Repræsentanters Hus. USAs præsidenter har afholdt deres taler om nationens tilstand der hvert år siden 1913, ifølge The New York Times.

Mens præsidenten har givet sig og er gået med til at udskyde talen, nærmer republikanere og demokraterne sig også hinanden i de hidtil fastlåste forhandlinger om et budgetforlig for 2019. Her har Trump indtil nu krævet, at han ville have 5,7 milliarder dollars til en grænsemur, hvilket Demokraterne har nægtet at give ham. Demokraterne har tilbudt 1,3 milliarder dollars til grænsesikkerhed, men de har afvist at ville støtte en grænsemur.

Det er, hvad der har ført til den længste shutdown – altså delvise nedlukning af statsapparatet – nogensinde i USA. Den har varet 33 dage og rammer 800.000 offentligt ansatte i USA, som enten er blevet sendt på tvungen orlov eller bedt om at komme på arbejde uden løn.

Men nu melder flere top-demokrater, at de er klar til at gå Trump i møde i forhandlingerne, skriver The New York Times. Nogle er endda klar til at give ham de 5,7 milliarder dollars, han beder om – men ikke til en grænsemur og ikke før, han har genåbnet statsapparatet, lyder det.

En af Demokraternes højststående medlemmer Repræsentanters Hus, James E. Clyburn, siger for eksempel til New York Times, at Demokraterne godt kan se meningen med at øremærke 5,7 milliarder dollars til grænsesikkerhed – men ikke til en mur. Han mener i stedet, at pengene skal bruges på droner og teknologi. Han kalder det for en »smart wall«.

Torsdag skal Senatet stemme om to forslag – det ene med opbakning fra Trump og Senatets Republikanere, det andet med Demokraterne som underskrivere – men ingen af forslagene forventes at få de 60 stemmer, der skal til for et flertal.

Det betyder, at regeringsnedlukningen ikke ser ud til at være ovre foreløbig.