Selv kaldte Trump det »den kinesiske virus«, men nu beskylder han Biden for at være årsag til den stigende vaccineskepsis i USA

Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump er ikke sen til at give landets nuværende præsident, Joe Biden, skylden for den vaccineskepsis, der gør sig gældende i USA, hvor Bidens administration kæmper for at få alle amerikanere vaccineret. Det er ganske enkelt et spørgsmål om manglede tillid, lyder anklagen fra Trump.

Lørdag stod Donald Trump igen på scenen, da den tidligere præsident afholdt et større rally i byen Phoenix i delstaten Arizona. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brandon Bell/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En modvilje har spredt sig hos forskellige befolkningsgrupper i USA.

Som resultat har præsident Joe Biden svært ved at få de sidste amerikanere til at takke ja til tilbuddet om at blive vaccineret mod covid-19.

Den tidligere præsident Donald Trump er ikke sen til at komme med sit bud på, hvorfor flere amerikanere nægter at lade sig vaccinere eller er nølende, når det gælder et prik i skulderen.

Det er ganske enkelt fordi, »de ikke stoler på præsidenten«, lyder Trumps forklaring ifølge amerikanske Newsweek.

Udmelding kom, da Trump lørdag afholdt et større rally for sine tilhængere i Arizona.

»Hvad med vaccinen? Jeg skabte vaccinen. De sagde, at det ville tage tre til fem år. Gonna save the world,« lød det fra den tidligere præsident, som ifølge Newsweek beskrev, hvordan hans administration gjorde »et så utroligt arbejde« med at håndtere coronapandemien.

Trump kritiserede Biden-administrations beslutning om at sætte brugen af Johnson og Johnson-vaccinen på pause i april, som han mener stillede vaccineudrulningen » dårligt«.

Kritikken fra Trump følger kun en uge efter, at den tidligere præsident fremsatte en lignende kritik af Biden, som han beskylder for at være »langt bagefter«.

I en erklæring forrige søndag skrev Trump, at »folk nægter at tage vaccinen, fordi de ikke stoler på hans administration, de stoler ikke på valgresultaterne, og de stoler bestemt ikke på de fake news, som nægter at fortælle sandheden«.

Selv blev Trump som præsident hårdt kritiseret for ikke at tage pandemien alvorligt og for ikke at gøre nok for at dæmme op for virussen. Han har gentagne gange kaldt coronavirussen for »den kinesiske virus«.

Voksende bekymring

Under lørdagens rally anbefalede Donald Trump sine støtter at tage imod vaccinen, men sagde at han samtidig »100 procent støtter det frie valg«.

Biden har opfordret alle amerikanere til at blive vaccineret så hurtigt som muligt, da smitten fortsætter med at stige over hele landet.

Mere end 163 millioner amerikanere eller 49 procent af den samlede amerikanske befolkning er på nuværende tidspunkt fuldt vaccineret mod covid-19. Det viser tal fra det amerikanske Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC). For personer over 12 år er tallet 57 procent.

Direktør i CDC Rochelle Walensky sagde torsdag, at den mere smitsomme deltavariant nu er ansvarlig for 83 procent af coronatilfældene i USA.

»Den bedste måde at forhindre spredning af covid-19-varianter på er gennem vaccination, som er det mest kraftfulde værktøj, vi har. Vi må fortsætte med at udvide vaccinedækningen ved at opbygge tillid,« lød det ved en pressebriefing.

Hun advarede om, at USA – igen – befinder sig ved »et afgørende punkt« i pandemien, hvor flere hospitaler igen er ved at nå deres kapacitetsgrænse.

Vaccinationsraten er særlig lav i de sydlige stater, hvor færre end halvdelen af borgerne har fået mindst et stik mod coronavirus. Det er også i disse stater, at smitten er højest. De tre republikanske stater Florida, Texas og Missouri tegner sig for 40 procent af alle nye smittede i USA.