Udvalgt befolkningsgruppe i USA skal måske have tredje skud vaccine

Dataene har tidligere manglet, men nu er USA tæt på at indføre en tredje dosis vaccine til ældre borgere og personer i risikogrupper. Samtidig melder et nyt spørgsmål sig: Har vaccinen faktisk allerede gjort, hvad den skulle?

Sårbare grupper i USA kan formentlig se frem til endnu en tur forbi det lokale vaccinationscenter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Spencer Platt/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var ikke det scenario, som USA havde håbet på.

I stedet for at have fået bugt med virusudbruddene ser den amerikanske regering sig mere og mere nødsaget til at indføre et tredje vaccinestik for landets sårbare borgere.

Regeringen læner sig i stigende grad mod at give borgere over 65 år og personer i risikogrupper et tredje skud vaccine for at booste effekten. Det skriver The New York Times.

Det amerikanske Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) kunne i sidste uge oplyse, at de er ved at undersøge, hvordan initiativet kan sættes i gang hurtigst muligt.

Meldingen er et skarpt skifte fra for blot et par uger siden, skriver The New York Times, hvor beskeden lød, at der endnu ikke var nok beviser på at et tredje stik havde en egentlig effekt.

Nu viser Pfizers egne undersøgelser, at vaccinen mister effektivitet efter cirka fire til seks måneder, hvor den daler fra cirka 95 procent til 84 procent.

Data fra Israel, der som et af verdens første lande gik i gang med at vaccinere hele befolkningen med Pfizer/BioNTech, viser en lignende udvikling, selvom der dog tages forbehold for store fejlmarginer.

Den amerikanske vaccineekspert, Paul Offit, der er med til at godkende vacciner til brug i USA, siger til The New York Times, at det slet ikke er sikkert, at der er behov for en ekstra dosis vaccine, blot fordi effekten mindskes.

»Målet med vaccinen er ikke at stoppe milde eller mindre infektioner. Målet er at undgå indlæggelse og død. Indtil videre har vaccinen levet op til sit løfte,« forklarer han.

Frustreret statsepidemiolog

Overvejelserne om et tredje stik følger i kølvandet på en dårlig udvikling i USA, hvor antallet af smittede borgere stiger.

Det siger landets ledende statsepidemiolog, Anthony Fauci, søndag ifølge nyhedsbureauet AP.

Fauci beskriver sig selv som »frustreret« over situationen og forklarer, at det er den mere smitsomme deltavariant, der står bag smittestigningen i USA.

Han mener, at coronasituationen kunne være undgået, hvis flere amerikanere havde ladet sig vaccinere på nuværende tidspunkt.

Mere end 163 millioner amerikanere eller 49 procent af den samlede amerikanske befolkning er på nuværende tidspunkt fuldt vaccineret mod covid-19, viser tal fra USAs CDC. Af personer over 12 år er tallet 57 procent.

Vaccinationsraten er særlig lav i de sydlige stater, hvor færre end halvdelen af borgerne har fået mindst et stik mod coronavirus. Det er også i disse stater, at smitten er højest. Florida, Texas og Missouri tegner sig for 40 procent af alle nye smittede i USA, skriver Ritzau.