Russisk advokat sigtes i New York: Sagen kaster nyt lys over møde med Trumps søn

Den russiske regering har afvist at medvirke i efterforskningen af sagen om advokaten Natalia Veselnitskaja.

Den nu sigtede russiske advokat Natalia Veselnitskaja fotograferet under et interview i Moskva. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yury Martyanov/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Natalia Veselnitskaja blev tirsdag anklaget i en sag, som viser hendes nære bånd til Kreml. Den russiske advokat blev kendt i offentligheden, efter at hun i 2016 havde mødtes med medarbejdere fra Donald Trumps valgkampagne i Trump Tower. Hun har siden været en vigtig skikkelse i efterforskningen af eventuel russisk indblanding i præsidentvalget 2016.

Veselnitskaja blev af den føderale anklagemyndighed på Manhattan sigtet for at forsøge at forpurre en tidligere efterforskning af mulig hvidvask af penge, som implicerede en indflydelsesrig russisk forretningsmand og hans investeringsselskab.

Sagen om hvidvask har ingen direkte forbindelse til mødet i Trump Tower. Men anklageskriftet fra Manhattan synes at bekræfte, at Veselnitskaja har nære forbindelser til højtstående russiske politikere, og det rejser igen spørgsmålet om, hvorvidt Kreml forsøgte at bruge hende som sendebud til Donald Trumps valgkampagne.

Sagen daterer sig tilbage til 2013 og en efterforskning af den rolle, en af Natalia Veselnitskajas klienter spillede i en sag om hvidvask af penge på New Yorks boligmarked. Den mistænkte er russiske Denis Katsyv og hans selskab, Prevezon Holdings.

Det amerikanske justitsministerium har bedt den russiske regering om at bistå ved efterforskningen, men det har russerne afvist. I stedet har de fremsendt et dokument, som frikender de mistænkte russere og Prevezon, fremgår det af sigtelsen.

Privatperson eller repræsentant?

Veselnitskaja menes at opholde sig i Rusland. Hun har ikke svaret på en anmodning om en kommentar tirsdag. CNN citerede hende for at sige, at hun kun lige havde hørt om anklagen, og at hun agtede at forsvare sin »professionelle ære.«

Trump. Far og søn. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEWEL SAMAD.
Den nye sigtelse rejser imidlertid spørgsmål om, hvem Veselnitskaja reelt repræsenterede, da hun mødtes med Donald Trump Jr., Jared Kushner, Paul Manafort og andre i Trump Tower.

Det møde står i centrum for den særlige anklager Robert Muellers efterforskning af, om Trumps medarbejdere koordinerede deres indsats i valgkampen med Rusland. Mødet kom i stand, da en mellemmand havde stillet i udsigt, at Veselnitskaja kunne levere dokumenter, som var belastende for Hillary Clinton.

Natalia Veselnitskaja har længe fastholdt, at hun optrådte som privatperson, da hun besøgte Trump Tower i juni 2016 – kort efter Trump havde sikret sig det republikanske partis nominering. Senere blev denne påstand undergravet af afsløringen af, at mødet kun var kommet i stand, fordi Trumps kampagnestab havde fået at vide, at hun kunne tilbyde belastende oplysninger om Hillary Clinton fra den russiske regering.

I april 2018 indrømmede hun i et interview med NBC News, at hun ikke kun var en privat advokat, men også fungerede som repræsentant for Ruslands statsanklager Jurij Tjajka. Og nu mener anklagemyndigheden på Manhattan altså, at hun hemmeligt samarbejdede med statsanklagerens kontor under udarbejdelsen af det brev, som skulle holde Prevezon Holdings ude af problemer.

Til al overflødighed var hendes liste over stikord til mødet nærmest identisk med et memorandum, Jurij Tjajkas kontor havde udfærdiget inklusive flere enslydende passager.

Tirsdagens anklage kan yderligere underminere Natalia Veselnitskajas historie, hvis det sandsynliggøres, at hun allerede et år før mødet i Trump Tower arbejdede tæt sammen med russiske topembedsmænd med henblik på at afspore sagen om hvidvask.