Den russiske forbindelse

Natalia Veselnitskaja, den russiske advokat, der mødtes med Donald Trump Jr., er et kendt ansigt i Moskvas højere magtlag. Kreml understreger dog, at man her på ingen måde har hørt om Veselnitskaja.

Foto: YURY MARTYANOV

Da amerikanske anklagere beskyldte en højtstående russisk embedsmands søn for at hvidvaske 14 millioner dollar ved at investere i blandt andet ejendomme på Manhattan, blev hun tilkaldt for at forsvare ham. Da de regionale myndigheder i Moskva gerådede i slagsmål med Ikea over den svenske møbelkoncerns udvidelsesplaner, påtog hun sig deres sag.

Den russiske advokat Natalia Veselnitskaja, som sidste år mødtes med Donald Trump Jr. for at diskutere muligt kompromitterende materiale om Demokraterne, har i vidt omfang været skildret som en aktivist med én og kun én sag: at få USAs kongres til at ophæve sanktionerne mod russiske forretningsmænd.

Advokater og andre aktører i Moskvas juridiske cirkler kalder hende en betroet insider, som med en vis selvfølge kan regne med at få højtprofilerede sager af betydning for regeringen – og for især én højtstående embedsmand.

Den 42-årige Veselnitskaja har arbejdet for at nå status som det naturlige valg for Moskvas regionale myndigheder. Hun har i årevis været advokat for Katsyv-familien, hvis overhoved, Pjotr D. Katsyv, i mere end et årti var trafik­minister i Moskva, og hvis søn altså blev anklaget for hvidvask i New York.

Katsyv den Ældre er nu vicepræsident for de russiske statsbaner, som er landets største arbejdsgiver, men også genstand for årelange anklager om korruption.

Donald Trump Jr. har fortalt, at han valgte at deltage i mødet sammen med to af sin fars højtstående medarbejdere, fordi en e-mail fra en bekendt havde oplyst ham om, at en »russisk regeringsadvokat« havde informationer, indsamlet af den russiske statsanklager, som kunne være belastende for Hillary Clinton.

Det vides ikke præcis, hvad Natalia Veselnitskaja sagde under det 30 minutter lange møde. Donald Trump Jr. har oplyst, at hun benyttede en stor del af tiden på at angribe de amerikanske sanktioner. Veselnitskaja selv har afvist, at hun på vegne af russiske myndigheder diskuterede belastende materiale med medlemmer af Trumps valgkampagne.

Dmitrij Peskov, som er talsmand for Ruslands præsident, Vladimir Putin, har på et presse­møde oplyst, at Kreml aldrig har hørt om hende. Direkte adspurgt om mulige forbindelser mellem Natalia Veselnitskaja og det russiske udenrigsministerium, sagde ministeriets talskvinde, Maria Zakharova, at det »ikke havde noget at gøre« med hendes aktiviteter.

Denis Katsyv reddet i land

I Rusland er grænserne mellem karriere, loyalitet og opgaver for regeringen oftest utydelige.

Natalia Veselnitskaja har opbygget karrieren i en nådesløs kamp om jord i takt med udvidelserne af Moskvas forstæder, hvor faldefærdige fabrikker og andre industrigrunde steg i værdi med raketfart, når der skulles skaffes plads til nye shoppingcentre og motorveje. Og hun opdyrkede en meget vigtig forbindelse til Katsyv-familien.

William Bowder er en amerikanskfødt direktør i kapitalfonde, som mere end én gang er stødt sammen med Natalia Veselnitskaja. Om Pjotr Katsyv siger han, at »han i Rusland svarer til vores egen Chris Christie; der er ingen formelle bånd til Kreml, men på den anden side meget stærke personlige bånd til magtens indercirkel.«

Katsyv-familiens tro på Natalia Veselnitskaja bar frugt i maj, da hun hjalp unge Denis Katsyv i kampen mod hvidvaskanklagen, som var rejst af Manhattans daværende anklager, Preet Bharara. Anklageren havde adskillige holmgange med Natalia Veselnitskaja og protesterede på et tidspunkt over, at hun havde sendt det offentlige en regning for et 995 dollar-værelse på Plaza Hotel. Sagen blev bilagt to måneder efter, at præsident Trump havde afskediget Preet Bharara.

Prevezon Holdings, Denis Katsyvs selskab, betalte seks millioner dollar, red.) for at få sagen ud af verden uden dog at erkende nogen skyld. Og selv om anklagemyndigheden udlagde forliget som en sejr, udtalte Natalia Veselnitskaja til avisen Izvestia, at der nærmest var tale om »en undskyldning fra statens side.«

I de senere år er Natalia Veselnitskaja blevet det offentlige ansigt for Moskvas bestræbelser på at få omgjort de internationale sanktioner mod centrale russiske personer, som er blevet sat i forbindelse med en sag om skatteunddragelse for op mod halvanden milliarder kroner.

Oversat af Lars Rosenkvist