Viktor Axelsen vinder VM-guld i badminton

Viktor Axelsen blev Danmarks tredje verdensmester i herresingle nogensinde, da han besejrede legenden Lin Dan i finalen.

Foto: ROBERT PERRY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang i 20 år har Danmark fået en verdensmester i herresingle i badminton.

23-årige Viktor Axelsen kom søndag helt til tops ved VM, da han efter flot spil i finalen besejrede den kinesiske legende Lin Dan i Glasgow.

Cifrene blev 22-20, 21-16 i danskerens favør, og Viktor Axelsen er dermed den tredje dansker efter Flemming Delfs og Peter Rasmussen, der har vundet VM-guld i herresingle.

I 1997 blev Peter Rasmussen verdensmester, også i Glasgow, mens Flemming Delfs både blev den første danske verdensmester i herresingle og den første overhovedet, da han vandt finalen ved det første VM i Malmø i 1977.

Det er samtidig Danmarks første VM-guldmedalje ved det individuelle VM, siden Thomas Laybourn og Kamilla Rytter Juhl i 2009 erobrede guld i mixeddouble ved VM i Hyderabad.

Da Viktor Axelsen og Lin Dan kom ind i hallen i Glasgow til høj musik og flammer, blev man mindet om, at forskellen på de to finalister ikke kun lå i mere end ti års aldersforskel.

33-årige Lin Dan gik således på banen til sin niende finale i VM- og OL-regi, og af de første otte finaler havde kineseren vundet de syv, fem gange VM og to gange OL.

Viktor Axelsen stod derimod i sin første af de helt store finaler, og det var et uundgåeligt spørgsmål, hvordan den danske OL-bronzevinder mentalt ville håndtere det.

Viktor Axelsen kunne dog finde trøst i, at han stillede op til VM-finalen med tre sejre i seks kampe mod Lin Dan, en statistik der er de færreste badmintonspillere forundt.

Lin Dan havde vundet det seneste indbyrdes møde, kvartfinalen ved All England i marts i år, mens Viktor Axelsen sidste år besejrede Lin Dan i bronzekampen ved OL i Rio.

Viktor Axelsen tabte finalens to første dueller, men kom derefter på pointtavlen, da han lavede et smart krydsslag.

Danskeren fik kontakt ved 7-7, men derefter sendte Viktor Axelsen et løft ud af banen, noget han fik gjort flere gange i kampens indledning.

Den manglende føling med baglinjen blev dog opvejet af Viktor Axelsens tålmodighed og evne til at slå til på de rigtige tidspunkter i duellerne.

Kampen var kortvarigt afbrudt ved stillingen 11-9 til Axelsen, fordi danskeren havde pådraget sig en blødning ved venstre knæ.

Lin Dan er sjældent rystet på en badmintonbane, men den femfoldige verdensmester var næppe tilfreds med at se Viktor Axelsen vinde fem point på stribe til dansk føring på 13-9.

Så hævede "Super Dan", som han ikke ufortjent kaldes, niveauet og udlignede til 13-13 med fire point i træk.

Den drevne kineser forsøgte sig med alle trick og krævede bolden udskiftet efter næsten hver duel.

Viktor Axelsen lod sig ikke ryste og kom foran 18-16, inden Lin Dan med to smash langs linjen fik udlignet.

Danskeren afværgede en sætbold ved 19-20 og sikrede senere sætsejren, da Lin Dan sendte bolden ud af banen to gange i træk.

Viktor Axelsen kom rigtig godt i gang med andet sæt, da han scorede fire point i træk og kom foran 6-2.

Danskeren var hele tiden ovenpå, ganske som han var det i 21-9, 21-10-udraderingen af Kinas regerende OL- og VM-guldvinder, Chen Long, i semifinalen lørdag.

Foran 19-13 var der tegn på lidt nervøsitet, da Viktor Axelsen tabte tre dueller i træk, men et godt smash langs linjen skaffede danskeren fire matchbolde.

Danskeren udnyttede den første, da Lin Dan sendte bolden i nettet.

Tidligere lørdag vandt japanske Nozomi Okuhara finalen i damesingle. Det skete med cifrene 21-19, 20-22, 22-20 over inderen Pusarla V. Sindhu.

Det skete efter en maratonkamp, der varede i en time og 50 minutter.

I finalen i damedouble triumferede kineserne Chen Quingchen og Jia Yifan med en sejr over japanerne Yuki Fukushima og Sayaka Hirota.

Kineserne vandt 21-18, 17-21, 21-15 over japanerne, der i semifinalen besejrede Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen i tre sæt.

Danskerne får dermed bronze ved VM.

Med en guld (tre point) og en bronze (et point) overgik det danske hold målsætningen om at opnå tre medaljepoint ved VM.