Vinsjattens redningsmand

Søren & Søren tester det nye Coravin-system, som tillader, at man kan skænke sig enkelt glas god vin uden at åbne flasken.

»Sørens Vinkælder« med Søren Frank og Søren Jacobsen Damm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste kender nok til, at tørsten ikke altid matcher de 75 cl, som en god flaske vin rummer. Jeg kan for eksempel godt lide at falde ned efter en aftenvagt med bare et enkelt glas, højest to, for ellers går det jo ud over nattesøvnen. Det sker også, at man har behov for et enkelt glas hvidvin til forretten eller til osten, uden at man får tømt hele flasken.

Problemet er, at en halvtom flaske vin (afhængig af typen) holder sig dårligt og i bedste fald kun i kort tid. For mange vines vedkommende vil de allerede være trætte at smage på dagen efter. Gennem tiderne har der været lanceret mange forskellige systemer, som typisk går ud på, at man sætter en plastikprop i den halvtomme flaske og pumper luften ud, eftersom ilten er vinens værste fjende.

Imidlertid er der kommet et nyt system til hjemmebrug, kaldet Coravin, på markedet, hvor man ikke trækker proppen op, men i stedet støder en teflonbelagt nål igennem proppen og skyder argongas ned i flasken, som fortrænger ilten og presser vinen ud. Eftersom argon er en såkaldt inert gas som skyer ilt, holder den tilbageværende vin sig frisk i flasken. 

I denne uges udgave af Søren Franks Vinkælder tester vi således det nye Coravin-system af i praksis. Vi smager den samme vin – 2016 Haut-Médoc, Château Peyrabon (122 kroner i Køge Vinhandel) – i fire forskellige versioner:

1. Trukket almindeligt op og skænket på dagen.

2. Coravineret for 16 dage siden.

3. Pivoteret for 16 dage siden.

4. Trukket op for 16 dage siden, skænket og lukket igen med prop