Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De fleste kender nok til, at tørsten ikke altid matcher de 75 cl, som en god flaske vin rummer. Jeg kan for eksempel godt lide at falde ned efter en aftenvagt med bare et enkelt glas, højest to, for ellers går det jo ud over nattesøvnen. Det sker også, at man har behov for et enkelt glas hvidvin til forretten eller til osten, uden at man får tømt hele flasken.
Problemet er, at en halvtom flaske vin (afhængig af typen) holder sig dårligt og i bedste fald kun i kort tid. For mange vines vedkommende vil de allerede være trætte at smage på dagen efter. Gennem tiderne har der været lanceret mange forskellige systemer, som typisk går ud på, at man sætter en plastikprop i den halvtomme flaske og pumper luften ud, eftersom ilten er vinens værste fjende.
Imidlertid er der kommet et nyt system til hjemmebrug, kaldet Coravin, på markedet, hvor man ikke trækker proppen op, men i stedet støder en teflonbelagt nål igennem proppen og skyder argongas ned i flasken, som fortrænger ilten og presser vinen ud. Eftersom argon er en såkaldt inert gas som skyer ilt, holder den tilbageværende vin sig frisk i flasken.
I denne uges udgave af Søren Franks Vinkælder tester vi således det nye Coravin-system af i praksis. Vi smager den samme vin – 2016 Haut-Médoc, Château Peyrabon (122 kroner i Køge Vinhandel) – i fire forskellige versioner:
1. Trukket almindeligt op og skænket på dagen.
2. Coravineret for 16 dage siden.
3. Pivoteret for 16 dage siden.
4. Trukket op for 16 dage siden, skænket og lukket igen med prop