Juleaften er for de fleste en aften, hvor der skal noget særlig godt på bordet. Samtidig er julen traditionernes tid, og de foreskriver and eller flæskesteg. Spørgsmålet er så, hvad vi skal have at drikke til. Mit bud er, at ni ud af ti går med en rødvin til juleanden, spørgsmålet er så bare hvilken type.
Julemåltidet er nemlig meget langt fra det nemmeste at matche. Andestegen er i sig fed og tung i smagen, hvilket udelukker de letteste og mest splejsede vine, men ellers er det dog ikke det allersværeste at finde en rødvin som passer selve anden. Den store udfordring ligger i tilbehøret. Æblerne er moderat søde og let syrlige, mens sveskerne som bekendt er decideret pivsøde. Og så er der rødkålen, som med sin sursøde blanding af eddike og sukker (Beauvais’ Herregårds rødkål indeholder 370 gram sukker per kilo) virkelig er en vindræber.
I denne uges udgave af podcasten Søren Franks Vinkælder har vi sat anden i ovnen og smagt et par klassiske såvel som et par mere utraditionelle bud på den perfekte vin til juleaften.
Vi smager følgende vine:
2021 La Bruja, Comando G (199 kroner, Laudrup Vin)
2019 Chorey les Beaune, Antoine Petitprez (380 kroner, Lieu-dit)
2020 Pinot noir, Santa Rita Hills, Sandhi (349 kroner, Laudrup Vin)
2021 Ombre et Lumière, Slope (240 kroner, Lieu-dit)
2019 Gigondas »Clos Derriere Vieille«, Rhône, Santa Duc (425 kroner, Bichel Vine)
2019 Cornas, Verset (395 kroner, Bichel Vine)