Sig aldrig til en ungarer, at du har drukket okseblod – du risikerer bare, at han stikker dine øjne ud

Søren & Søren smager på mineralske hvidvine, fuldblods røde og liflige dessertvine fra en af verdens ældste vinlande, Ungarn.

»Søren Franks Vinkælder« med Søren Frank og Søren Jacobsen Damm Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sig aldrig til en ungarer, at du har drukket okseblod – du risikerer bare, at han stikker dine øjne ud. Ifølge den ungarske vinimportør Laszlo Kacsor er navnet Okseblod noget, Irma i sin tid opfandt for at sælge billige vin fra blandt andet Bulgarien. Det rigtige navn på den legendariske ungarske rødvin fra Eger er nemlig Bikavér –  Tyreblod.

Ifølge legenden slog de ungarske soldater i 1552 den ellers talmæssigt overlegne angribende osmanniske hær tilbage, efter at ungarerne havde drukket sig mod til i den lokale rødvin. Da de osmanniske soldater så den dybtfarvede vin løbe ud af mundvigene på de ungarske soldater, troede osmannerne, at ungarerne havde drukket tyreblod, som ville gøre dem uovervindelige.

Bikavér, Tyreblod, blev senere navnet på en Egers rødvin, der skal være blandet af mindst tre druetyper, typisk med kekfrankos som førsteviolin.

Søren & Søren smager i dennes uges Vinkælder på mineralske hvide-, potente røde- og elegante dessertvine fra Ungarn, som er et af verdens ældste og bedst organiserede vinlande. Allerede i 1730 (125 år før Bordeaux) blev distriktet Tokaji, som fremstiller den verdenskendte dessertvin af samme navn, således inddelt i underområder på baggrund af kvalitet og terroir.

Vi smager følgende vine:

2006 Furmint sec, Tokaji, Kiralyudvar (350 kr. Terroiristen)

2018 Kekfrankos Silberberg, Sopron, Peter Wetzer (235 kr. Terroiristen)

2013 Hangacs Bikaver, St. Andrea (245 kr. Ungarske vine)

2013 Kopár cuvée, Villány, Attila Gere  (295 kr. Ungarske vine)

Tokaji Aszú 5 puttonyos, Grand Tokaji (250 kr. Ungarske vine)