Så godt smager den tyske »bourgogne«

Tyskland er blevet et rødvinsland og den lokale spätburgunder hamler fint op med rød bourgogne

»Søren Franks Vinkælder« med Søren Frank og Søren Jacobsen Damm. Denne gang med fokus på tysk pinot noir. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var engang, hvor tysk rødvin var noget tyndt sprøjt – hule og stikkende vine, som nærmest lignede rosé i glasset. Det handlede dybest set om, at vores venner syd for grænsen ikke havde den nødvendige knowhow og derfor dyrkede de røde druer, som de dyrkede de hvide, og de høstede dem i meget høje udbytter.

Det er slut, tyskerne har forstået, at stor rødvin kræver mindre udbytter, og man har i det hele taget tilegnet sig kunsten at lave rødvin.  Sideløbende hermed er Tyskland stille og roligt  ved at blive et rødvinsland – næsten 40 procent af vinproduktionen er i dag rød. Især har pinot noir, lokalt kaldet spätburgunder, gennemgået en eksplosiv udvikling. Således er Tyskland i dag verdens tredjestørste pinot noir-producent efter Frankrig og USA.

Kvaliteten er heldigvis fuldt med. De bedste tyske pinot’er dufter fornemt af vilde kirsebær og underskov, godt foret med blød fløjl og er i stand til at konkurrere med pinot’erne fra Bourgogne – og det endda til noget billigere priser.

Søren & Søren smager således i denne uge på nogle af førende producenter af spätburgunder, som pinot noir kaldes lokalt, i Baden, Ahr og Pfalz:

Vi smager følgende vine:

2018 Steinreicher Boden, Pfalz, Matthias Gaul (240 kroner ved to flasker, Bichel Vine)

2018 Malterdinger, Bernhard Huber, Baden (269 kroner, Kath-Vinimport)

2017 Sonnenberg GG, Meyer-Näkel, Ahr (545 kroner, Løgismose)

2018 Kirchberg GG, Baden, Salwey (460 kroner, tre flasker for 395 kroner, Vinova)

2014 Kanzel Pinot Noir, Henrik Möbitz, Baden (450 kroner, udsolgt, Krone Vin)