Årgang 2019 i rød Bourgogne er i sjælden grad hypet. Det har sågar være sagt, at den rivaliserer 1865 som den største årgang nogensinde. Sådan en sag er jo ikke nem at afgøre, men helt sikkert er det, at 2019 er et fremragende år for rød Bourgogne, definitivt en sekstjernet årgang.
Hvornår er en årgang god i Bourgogne? Det er den faktisk, når årgangen i sig selv ikke smager af noget, og pinot noir og terroiret smager igennem. Bourgogne skal helst smage af det sted, den kommer fra og ikke, hvordan vejret var det pågældende år.
Efter et par heftige global warming-år som 2015 og 2018 samt den kommende årgang 2020 udmærker 2019 sig ved at være høstet til normal tid, hvilket vil sige september, hvorimod de andre, nævnte årgang blev og bliver høstet allerede i august, hvilket giver en mere endimensionel og banal frugt.
2019 er dog på ingen måde hul eller anæmisk – der er tværtimod tale om masser af saftig moden frugt, som dog heldigvis ikke er jammy.
Søren & Søren afprøver denne uge påstanden om 2019s storhed og drikker flydende fløjl fra en række af Bourgognes bedste producenter.
Vi smager følgende vine:
Bourgogne Pinot Noir, Hasima (279,50 kroner, Laudrup).
Côte de Nuits Villages »Emphase«, Antoine Lienhardt (380 kroner, Lieu-Dit).
Gevrey-Chambertin »La Justice«, Jérome Galeyrand (525 kroner, Sigurd Müller).
Vosne-Romanée »Les Champs Perdrix«, Frédéric Cossard (900 kroner, Lieu-dit).
Charmes-Chambertin »Mazoyeres«, Domaine de la Vougeraie (1.995 kroner, Philipson Wine).