Hvad skal vi drikke til juleanden?

Søren & Søren smager sig gennem en række store varme rødvine, som passer godt til and med rødkål

»Søren Franks Vinkælder« med Søren Frank og Søren Jacobsen Damm. Niels Ahlmann Olesen

De fleste vil gerne nyde en god flaske rødvin juleaften, problemet er bare, at det traditionelle julemåltid udgør en stor udfordring for mange vine.

Anden er i sig selv ikke det store problem, den kræver blot en rødvin med en vis tyngde. Det er straks værre med tilbehøret: Både æbler, svesker og rødkål er meget søde, hvilket kolliderer med vinens tanniner, og det gør de sukkerbrunede kartofler selvfølgelig også, hvis det er med den på. Desuden indeholder den sursøde rødkål også en del eddike, som er en af vinens allerværste fjender.

Amarone, som jo er lavet på delvist tørrede druer, er med sin sødmefulde, sveskeagtige profil og høje alkohol og tyngde et klassisk match til juleanden, og det samme er den ligeledes højoktane, runde og sødmefulde châteauneuf-du-pape. Vi forsøger os dog også med et par mere utraditionelle valg i form af grenache fra henholdsvis Madrid og Banyuls samt en spændende pinot noir fra Sonoma Coast i Californien.

Søren & Søren smager denne uge følgende vine til and med rødkål:   

2019 Arroyo del Tortolas, D.O. Madrid, Bernabeleva (275 kr./ 245 kr. v 6 fl., Vinova)

2018 Pinot Noir, Falstaff vineyard, Sonoma Coast, Kutch (499 kr. Laudrup)

2018 Châteauneuf-du-Pape, Charvin (375 kr. v 6 fl. Vinova)

2019 Orcio Judas, Banyuls, Vinyer la Ruca (320 kr., Lieu Dit)

2013 Amarone, Zanoni (299 kr. v 6 fl. , Laudrup)