Rødvinene fra Loire er uhyre populære, ikke mindst i Paris, hvor de fylder meget på byens utallige bistroer. Men uden for Frankrigs grænser er vinene stort set ukendte, og det gælder desværre også i Danmark. Det er synd, for distriktet har meget at byde på til priser, som er yderst fornuftige sammenlignet med ikke mindst bordeaux og bourgogne.
Hvad angår de røde vine, er distriktet mest kendt for cabernet franc. Ikke mindst her giver druen vine, som er lettere, mere frugtige og umiddelbare end man kender fra cabernet sauvignon fra for eksempel Bordeaux eller Napa Valley med et forfriskende præg af urter, som løfter vinen. Disse vine finder man for det meste i centrale Loire i appellation som Chinon, Saumur-Champigny og Bourgueil.
Men Loire har også mange andre rødvinstyper at byde på: Blandt andet sexet pinot noir fra Sancerre, fnuglette og lyse vine ned til ti procent alkohol på den lokale grolleau drue og såmænd også gamay-baserede vine, som kan konkurrere med dem fra Beaujolais. Gastronomiske vine, som egner sig godt til en bred vifte af retter og som er svære at slå på pris kvalitet forholdet på tidens marked.
Søren og Søren tager denne uge på rundtur i Loires forskellige terroirer og druer. Vi smager følgende vine:
2019 Côte Roannaise »Oudan« Sérol (169 kroner Domaine Brandis)
2018 Le Grolleau, Marie Thibault (180 kroner, Niche Vine)
2018 Sancerre »La Noue, Claude Riffault (249 kroner, Letz Shop)
2019 Chinon Gabare, Domaine Grosbois (250 kroner, Niche Vine)
Roc cab’, Les Vignes de Babass (210 kroner Lieu-dit)
2013 Camille, Jean-Pierre Robinot (740 kroner, Lieu-dit)